Jihwa, az egész évben nyíló virág
2022. október 25. írta: Koreai Kulturális Központ

Jihwa, az egész évben nyíló virág

A virágok, melyek színt adnak az eseményeknek, szerves részei a koreai életnek. Régóta szorosan kapcsolódnak a mindennapokhoz, például elengedhetetlen elemei az iskolai ballagásoknak, a tanévnyitó ünnepségeknek, a temetéseknek, születésnapoknak és a különböző szertartásoknak. Mielőtt a friss változatok nehézség nélkül elérhetővé váltak volna, különböző anyagokból készítették el őket. 

1_30.jpg

Manapság a modern üvegházaknak köszönhetően szinte korlátlan számú színes virág termeszthető egész évben, ez azonban a 20. század végéig nem jellemző a Korea-félszigeten. A probléma kiküszöbölésére különféle anyagokból, például aranyból, ezüstből, jádéból készítettek virágokat, de ezek főleg a nemesi családok számára voltak elérhetők. A köznép főként a hanjiból (한지, ejtsd: hándzsi), azaz a hagyományos koreai papírból készült jihwát (지화, ejtsd: dzsihvá, szó szerinti jelentése: papírvirág) használta. Hogy pontosan mikor is kezdtek el ilyen papírvirágokat készíteni, nem ismert, bizonyos források az eredetét a Három Királyság (i. e. 57 – i. sz. 668) időszakára teszik. A jihwát a buddhista és sámánista szertartásokhoz is előszeretettel használják, de személyes, nem hivatalos terek díszítésére is alkalmazzák. 

2_35.jpg

A buddhizmus tiltja az élőlények elpusztítását, így talán nem meglepő, hogy a jihwa elengedhetetlen eleme a szertartásoknak, igazi virág helyett például kézzel készített papírvirágot égetnek el. Sok esetben világos színű, lótuszvirág formájú jihwát használnak, amelyet a buddhizmus szimbólumának is tartanak. 

A jihwa a gut (굿) sámánszertartások kelléke is. Bizonyos esetekben a papírvirág tartalmazza a gut-ot végző sámán kívánságát, melyet a szertartás végeztével elégetnek, így kerül fel a kívánsága az égbe. A sámán színes ruháival összhangban a virágok színe jellemzően vörös vagy sötét rózsaszín. 

A jihwa elkészítési ideje a méretétől és összetettségétől is függ. Legyen bármilyen egyszerű is az adott virág, egy nap alatt semmiképp nem készíthető el. Az anyag előkészítésével együtt minimum négy hónapig, de akár egy évig is tarthat. A legegyszerűbb virágok létrehozásához is számos eszközre van szükség (például ollóra, késre, vésőre, kalapácsra, lyukasztóra) és akár 20 különféle eszköz is kellhet a festéshez. A jihwát készítő művészeket jihwajang-nak (지화장, ejtsd: dzsihvádzsáng) nevezik. A festékeket és pácokat hagyományosan természetes anyagokból állították elő, de manapság vegyi festékeket használnak. A hanjiból megmunkált, különféle alakzatokat, virágokat viasszal kenik le, így teszik ellenállóvá az elszíneződéssel és nedvességgel szemben.

Sajnos a jihwa készítésének hagyománya kiveszőben van, viszont az utóbbi időben szerencsére egyre többen vannak olyanok, akik felismerték fontosságát, és igyekeznek életben tartani ezt a tradíciót.

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: ohmynews.com, ohmynews.com

ohmynews.com, koreaherald.com, ggbn.co.kr

Képek forrása: folkency.nfm.go.kr, folkency.nfm.go.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr417962248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása