Bemutatjuk a legújabb szöuli street-food királyt!
2022. június 30. írta: Koreai Kulturális Központ

Bemutatjuk a legújabb szöuli street-food királyt!

Gilgeori toast, azaz az utcai pirítós

Az igazság az, hogy nem most találták fel a szöuli utcák új slágerévé avanzsált koreai szendvicset, ám jelenlegi népszerűsége sorra veri az amúgy sem elhanyagolható mennyiségű és minőségű jellegzetes utcai étkek garmadáét. A szendvicsek és pirítósok elkészítése nem nagy kunszt, de akkor vajon mitől olyan különleges a gilgeori?    

pexels-elviss-railijs-bit_ns-1448665.jpg

A koreai utcai szendvics lényegét tekintve egy nagyon gazdagon megrakott, sült tojásos pirítós, amiből sejthetjük, hogy némi nyugati beütésre születhetett meg. A következőkben már közeledünk a koreai sajátosságokhoz, mivel a tojáson kívül a töltelék legfontosabb eleme a zsülienre szeletelt, roppanós textúrájú, zsenge fejes káposzta, a sárgarépa, a hagyma, a fokhagyma zöldje (부추 , ejtsd: bucsu) sőt, a hegedűfejű fiatal páfrány hajtása, a gosari  (고사리, ejtsd: goszári) is. Ha e két utóbbit nem tudjuk beszerezni a kiskertből, termelői piacról, illetve ázsiai áruk boltjából, akkor pótolhatjuk tört fokhagymával és hagyma zöldjével. Ízlés szerint mindehhez még jöhet jófajta ketchup, valamilyen kedvenc sajt, sonka, de akár a Koreában még mindig hódító löncshús is, és persze némi majonéz. Utóbbiak azonban távolról sem kötelező hozzávalói az eredeti receptnek, és ízlés szerint variálhatók. S talán most jön a legnagyobb meglepetés, mert egy valamire való gilgeori nem gilgeori egy-egy púpozott teáskanálnyi cukor nélkül! Mielőtt azonban elfintorodnál, ki kellene próbálnod, és fogadjunk, hogy nem bánod meg, még ha esetleg nem is ez lesz a kedvenced a reggeli kávé mellé.   

A Nagymama pirítósa

A koreai gilgeori (길거리토스트, gilgarithoszütü) elkészítésének természetesen sok módja van, de a kockakenyér szeletek, a márkázott vaj, a tojás, a káposzta főszereplésével összeállított zöldség-társulat, no meg a cukor azonban minden körülmények között kötelező elemek! A gilgeori sokféleségéből is kiemelkedik a Szöul tőszomszédságából, Changdongból (창동, Cshángdong) való híres halmeoni pirítós (할머니 토스트, ejtsd: Hálmani thoszütü), ami máig az utcák legnépszerűbb királya. Vagy inkább királyi nagyasszonya? Miért ne lehetne, hiszen a mára ismert népszerű név nem mást jelent, mint a „Nagymama pirítós kenyere”. 

Bizony, egy 84 éves korában, 2021-ben eltávozott egyszerű kis öregasszony több mint húsz éven át fáradhatatlan szeretettel készítette gazdagon megrakott specialitását kicsiny, kerekes nylon bódéjában, melynek árát az évek alatt soha nem emelte föl. A ”Nagymama pirítós kenyere” talán mindvégig megmaradt volna a helybéliek kincse, ha az egyik szöuli televíziós hírcsatorna egy 2018-ban készített műsorában fel nem fedezi a szerény öregasszony cseppet sem szerénykedő, nagyon is gazdagon megrakott specialitását. Halála után menye vette át az utcai bódé-hálózatot, amely immár Szöul utcáin tarol rendületlenül.    

Hogyan készítsd el a halmeoni szendvicset

 

  • A friss, kisebb fej zsenge káposztát, a két nagyobb új sárgarépát, egy nagy fej fiatal vöröshagymát vágj karcsú zsülienre. A fokhagyma zöldjét, a páfrányfejet (ha két utóbbi nincs, akkor zöldhagyma szárat) szeleteld kb. 5 cm hosszúságúra, és keverj hozzá 3-4 fokhagymagerezdből készült pépet).
  • A zöldségek 2/3-át tedd egy mélyebb tálba, és üss hozzá 4 egész tojást. Nagyon-nagyon enyhén sózd csak, mivel a sózás miatt a zöldségek megizzadnak, levet eresztenek! Ha így történne, papírtörlő segítségével száríts fel minden levet. A zöldségek 1/3-át tedd félre sózatlan állapotban.
  • Villa segítségével törd kissé össze a tálban lévő zöldségeket és keverd össze a 4 tojással. 
  • Készíts elő 8 szelet kockakenyeret (ez lehet vajas fehér kenyér, teljes kiőrlésű, sőt a nálunk kapható tejes kockakaláccsal talán a legfinomabb).
  • Egy nagy lapos tepsit jól melegíts föl alulról minden oldalán, folyamatosan kend meg márkázott vajjal, és pirítsd együtt a kenyeret az evőkanállal kimért tojásos-zöldséges masszával, amit kicsit ellapogatsz. Süsd át, és forgasd meg időben a kenyérszeleteket és a tojásos masszát, aminek tetejébe félidőnél a félretett 1/3 zöldségkeverékből még egy kanállal ráhelyezel. Már ezzel együtt forgasd át, hogy a másik oldala is megpiruljon.

Ha kész, 1-2 percre tedd oldalra langyos helyre az egészet, majd rakd össze a szendvicset ily módon: 

  • alul a pirítós szelet
  • rá a kisütött tojásos zöldségkeverék
  • erre rá még melegen egy kávéskanálnyi cukor és ízlés szerint ketchup
  • tetejére pedig még egy pirítós kenyér jár, s aki így jár, az szinte egész napra jól jár! 

Jó étvágyat!

További inspiráció végett ajánljuk még a Nagymama pirítósáról készített videót:

 

A cikket írta: Csajka Edit

Cikk forrása: Koreanbabsang, Stellanspice, Nomadparadise

Kép forrása: pexels.com

Videók forrása: youtube.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr417868413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása