A Squid Game-en túl
2021. november 03. írta: Koreai Kulturális Központ

A Squid Game-en túl

Koreai drámák, amiket érdemes még csekkolni a Netflixen

Squid Game ez, Squid Game az, bármerre nézünk, bármit csinálunk, biztosan szembejön velünk a koreaiak legújabb világsikere. A magyarul Nyerd meg az életed című dráma hivatalosan is a Netflix legsikeresebb nyitását produkálta 142 millió nézővel. Szinte rögtön utána pedig a My Name (A bosszú nevében) is kiemelkedő figyelmet kapott a streaming platformon. Ez a két sorozat is bizonyítja, hogy a k-drámák sora nem áll meg a szappanopera-szerű, pihentető romantikus vígjátékoknál. A koreai film- és sorozatgyártók kifejezetten erősek krimi, thriller és a fekete komédia területén is.

kkk_squid_egye_b_dra_ma_k.png

Akár a véresebb, akár a csavaros részek voltak azok, amik megfogtak a Nyerd meg az életed nézése közben, a következő sorozatokból is érdemes válogatni az előttünk álló, hűvös őszi/téli éjszakákra.

Sweet Home (스위트홈)

A webes képregény alapján készült, természetfeletti fantasy még a magyar top10-es listára is felkerült a Netflixen. A sorozat egy elég bizarr apartman komplexumban játszódik, ahol a lakóközösség vérszomjas szörnyek között próbálja megállni a helyét. Az igazi érdekességet a pszichológiai háttér adja. Vajon belőled milyen szörny lenne, ha életre kelnének a belső démonjaid?

itsokaynottobe-min.jpeg

It’s Okay Not to Be Okay (사이코지만 괜찮아, Gyógyító szerelem)

Ha már említjük a belső démonokat és a pszichológiát, a Gyógyító szerelem című sorozatot is érdemes felvenni a listára! Van ugyan egy aranyos romantikus szála is, a főszerepet mégis a mentális egészség és az emberi traumák kapják. Ez a sötét melodráma kellően elgondolkodtató, mégis szórakoztató, bár számítani kell az érzelmi hullámvasútra!

Itaewon Class (이태원 클라쓰, Bosszúra éhesen)

Ez a magával ragadó, szórakoztató dráma tuti tetszeni fog, ha a Squid Game gazdag szereplőinek erőfitogtatása vagy a My Name bosszú által vezérelt története a képernyő elé ragasztott. Az Itaewon Class a Sweet Home-hoz hasonlóan egy sikeres webes képregény feldolgozása, ami Park Saeroyi nehézségekkel és álmokkal teli életét követi végig. Vérbosszú, osztályok közötti harc, korrupció, árulás és gyilkosság...unalmas perceken kívül sok mindenre lehet számítani.

Vagabond (배가본드)

A Vagabondon keresztül egy kis politikai hatalmi harcba is belekóstolhatunk. Az akcióval teli dráma Cha Dalgun sztoriját mutatja be Marokkótól Portugálián át Koreáig. Vajon egy egyszerű kaszkadőr meg tudja fejteni, hogy mi áll a nemzetközi összeesküvés-elmélet hátterében? A történet kiemelkedő módon van elmesélve, és folyamatosan épül fel a háttér, így teljesen beszippant a maga kaotikus világába.

Vincenzo (빈센조, A maffia ügyvédje)

A Vincenzo egy újabb, várva várt thriller. A főszereplő egy koreai férfi, aki Olaszországban nevelkedett, és az olasz maffia ügyvédjeként, tanácsadójaként tevékenykedik. Egy belső konfliktus viszont hazavezeti őt Koreába, ahol végül egy helyi ügyvéddel közösen küzdenek az aljas és hataloméhes cégvezetők ellen. Persze az ő története sem ennyire egyszerű, úgyhogy érdemes a távirányítót vagy a kurzort a “következő epizód” irányába bekészíteni.

extracurricular.jpg

Extracurricular (인간수업, Tanórán kívüli foglalkozás)

Amikor a sötét humor remek írással és színészi játékkal keveredik, az garantálja az izgalmas, sorozatozós estéket. Adott egy középiskolás fiú, aki minden nap azért küzd, hogy bekerülhessen egy top iskolába. Ám hamar kiderül, hogy a kiváló tanuló valójában kettős életet él, és nem éppen a leglegálisabb módszerekkel próbálja fenntartani magát. Ez a dráma sokkal több egy egyszerű gimnáziumi sztorinál, és ha érdekel a krimik, melodrámák világa, akkor az Extracurricular egy szuper hétvégi program lehet számodra!

The King: Eternal Monarch (더 킹: 영원의 군주, A király: Örök uralkodó)

Előre le kell szögeznünk, A király: Örök uralkodó nem a fél szemmel nézős, közben mosogatós vagy pakolós sorozat. Az időutazással, parallel világokkal és ellenségekkel, szerelemmel és sok-sok karizmával fűszerezett fantázia-sorozat elég összetett módon épül fel, és meséli el egy párhuzamos univerzum koreai királyának történetét, így érdemes tényleg odafigyelni, ha érteni szeretnénk, hogy éppen mi, mikor és hol történik. Nem mellesleg elég kiemelkedő képi élményt is nyújt.

 

A cikket írta: Miski Bettina

Forrás: Netflix

Képek forrása: Netflix, JTBC, SBS, asianwiki.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4116743512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása