Érezd Korea ritmusát! – 2. évad
2021. október 11. írta: Koreai Kulturális Központ

Érezd Korea ritmusát! – 2. évad

2020-ban a Koreai Turisztikai Szervezet (KTO) felrobbantotta az internetet a „Feel the Rhythm of KOREA”, vagyis „Érezd Korea Ritmusát!” című, merőben újszerű imázsfilmjeivel. A humoros kisfilmek egy-egy nagyváros híres helyeit mutatták be. Az aláfestő, modernizált phanszori zenéről az LEENALCHI (이날치, ejtsd: ínálcsi) gondoskodott, a helyszíneket pedig az Ambiguous Dance Company tagjai táncolták körbe extravagáns öltözetükben, amely szintén vegyítette a tradíciót a modern elemekkel.

feel_the_rhythm_of_korea_2_evad.png

A Koreai Turisztikai Szervezet ezekkel a zenés videoklipekkel igyekezett egy kis örömöt csempészni a koronavírus miatt letargiába esett nagyvilágba, és ez parádésan sikerült is. Az imázsvideók idén sem maradtak el, a KTO újabb 8 kisfilmmel, új zenészekkel és új hangulattal rukkolt elő. Előbb azonban következzen egy idén márciusban megjelent ráadásszám a tavalyi előadóktól:

00.) Feel the Rhythm of KOREA: INCHEON

Az LEENALCHI és az Ambiguous Dance Company jól bevált koprodukciója ezúttal a népszerű 2 Days & 1 Night reality-varietéműsor aktuális tagjaival egészült ki. A modernizált tradicionális talpalávalóra most Incshonban ropják a táncosok a jópofa koreográfiát.

Az újabb „Feel the Rhythm of KOREA” videókra 2021 szeptemberéig kellett várni. A 8 új epizód újabb városokat mutat be, illetve néhány korábban bemutatott nagyváros (Szöul, Puszan, Andong és Kangnung) eddig fel nem sorolt nevezetességeit. Az új helyszínek mellet új zenei stílus és új hangulati megközelítés jellemzi a 8 új videót. Az LEENALCHI helyett ezúttal Korea népszerű és fiatal hip-hop, R&B, illetve rapsztárjai gondoskodnak a népzenei elemeket sajátosan felhasználó zenei aláfestésről. A zenei vérfrissítés mellett a korábbi bohókás hangulaton is igazítottak. Az új imázsfilmek igyekeznek megidézni az egyes városok/helyszínek sajátos hangulatát, ami lehet akár bohém, akár menő vagy éppen a belső béke megtestesülése.

01.) Feel the Rhythm of Korea - SEOUL1

A Sarangga c. videó Szöul számtalan nevezetessége közül sorol fel néhányat. A címbéli Sarangga a Cshunhjangga c. phanszori egyik szerelmes dala. Ezt a dalt dolgozta fel pH-1 City Love címen. A videó egy afféle divatbemutató. Az extravagáns ruhákba öltözött modellek kifutónak használják Szöul utcáit és nevezetességeit.

02.) Feel the Rhythm of Korea - SEOUL2

Az Arirang c. videó helyszíne szintén Szöul. Az azonos című, híres népdalt Gemini dolgozta fel Pass címen. A videóban főként idősek portréját láthatjuk lassított felvételeken, alacsony kameraállásból, amitől igazi nagymenőnek tűnik még az egyszerű bolhapiaci ócskás is.

03.) Feel the Rhythm of Korea - Gangneung&Yangyang

A Nilira c. videó mindjárt két külön városba, Kangnüngbe és Jangjangba kalauzol el minket. Az eddigiekhez hasonlóan e videó zenei ihletése is a vele azonos című népdalon alapszik. A szintén szerelmes témájú Nilirát Jay B dolgozta fel az I’m Surfin’ c. számában. A videóban a fent említett két város legnépszerűbb, főként természet közeli szabadidős tevékenységeit láthatjuk (szörfözés, gördeszkázás, túrázás, kempingezés) érzékletesen bemutatva.

04.) Feel the Rhythm of Korea – Seosan

Az eddigi videoklipektől merőben különböző MUDMAX címében és képi világában is a Mad Max-filmeket igyekszik megidézni. A címbéli szójáték a tengerparti sárra utal, ugyanis a videó főszereplői azok a seosan-i (서산, ejtsd: szaszáni) földművesek, akik az árapálykor partra mosott tenger gyümölcseit gyűjtik össze a hatalmas tengerparti iszapmezőről. Ehhez a legfőbb eszközük a csigalassú, de a süppedős terephez tökéletesen megfelelő rotációskapa/kistraktor. A lángnyelvekkel és kagylóhéjból kirakott koponyákkal díszített, ütött-kopott rotakapa-flottáról készült felvételek szenzációs humorral hozzák a Mad Max-hangulatot. Nem is csoda, hogy az idei 8 kisfilmből ez vált a legnépszerűbbé. Zeneileg a MUDMAX sem tér el a többi alkotástól, hiszen az azonos című Woodie Gochild-számot az Ong Heya című, mezőgazdaságról szóló dal ihlette.

05.) Feel the Rhythm of Korea – Daegu

Az idei videoklipek közül a tavalyi évad egyedi hangulatát a Kwaejina Ching Ching Nane tartotta meg két szempontból. Az első szempont az, hogy BIG Naughty igyekezett szöveghűen feldolgozni az azonos című népdalt. Vagyis ez a szám emlékeztet leginkább az eredetire még annak ellenére is, hogy zeneileg meglehetősen különböző. A másik szempont a mókás táncos koreográfia, amelyet ezúttal az EMET SOUND tagjai lejtenek Daegu (ejtsd: Tegu) utcáin.

06.) Feel the Rhythm of Korea - Busan&Tongyeong

A következő két megálló Puszan és Thongjong. A videó és az aláfestő zenét ihlető tengerészdal címe Baennorae (ejtsd: bennore). A MUDMAX mellett ez a videó vált a közönség másik nagy kedvencévé. A MUDMAX-szel ellentétben a Baennorae sikere elsősorban a lassú képi és zenei harmóniának köszönhető. A belső béke, a tánc, a jóga és a természet kerül a középpontba e videoklip gyönyörű felvételein, amelyeket az angyalhangú sogumm éneke tesz teljessé.

07.) Feel the Rhythm of Korea - Suncheon

Szintén a harmóniáról szól a vidéki Suncheon (Szuncshon) városát bemutató Sae Taryeong (e: Sze tarjang) c. kisfilm is. A vidéki élet nyugodtabb és egyszerűbb hangulatát a helyiek hétköznapjait bemutató, harmonikus életképek teszik a nézők/turistajelöltek számára vonzóvá. A zenei betét ez esetben is a videóval azonos című népdalon (Sae Taryeong) alapul. Az előadó ezúttal TRADE L, a szám címe pedig View.

08.) Feel the Rhythm of Korea - Gyeongju&Andong

Az utolsó két megálló Kjongdzsu és Andong. A Ganggangsullae (e: gánggángszulle) c. videó a két város híres kulturális örökségeit sorolja fel, a középpontban pedig a hagyományok, a népzene és a néptánc áll. Az építészeti és kulturális műemlékek között táncosok és zenészek elevenítik fel a holdújév hagyományát. A Ganggangsullae c. népdalt WOO dolgozta fel azonos című számában.

Sajnos hamar a végére értünk a Feel the Rhythm of KOREA idei virtuális utazásának. Ha a koronavírus, anyagi vagy egyéb okok miatt személyesen egyhamar nem is látogathatunk el Dél-Koreába, a Koreai Turisztikai Szervezet kampányának köszönhetően idén is kaptunk egy kis ízléses/humoros ízelítőt az ország szépségéből, kultúrájából és hangulatából. Szerencsére az idei évad 8 epizódján felül még megtekinthetünk 2 „így készült” bónuszvideót, amiben betekinthetünk a színfalak mögé is. Csak győzzük kivárni a jövő évadot!

+1.) Feel the Rhythm of Korea : Season2 Making Film A

+2.) Feel the Rhythm of Korea : Season2 Making Film B

#Cheer up the world #Meet you soon

(#Vidítsd fel a világot #Hamarosan találkozunk)

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Cikk forrása: youtube.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1616717184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása