Érezd Korea ritmusát!
2020. november 10. írta: Koreai Kulturális Központ

Érezd Korea ritmusát!

Feel the Rhythm of KOREA

Dél-Korea Kulturális és Turisztikai Minisztériuma a megszokottól teljesen új stratégiát választott az ország népszerűsítésére a 2020-as „Imagine Your Korea” kampányában. A Koreai Turisztikai Szervezet (KTO) „Feel the Rhythm of KOREA”, vagyis „Érezd Korea Ritmusát!” fantázianév alatt futó imázsfilmjei egy-egy koreai nagyvárost mutatnak be, mégpedig nem is akárhogyan. Az újdonság fülbe- és szembeötlő: az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő LEENALCHI együttes talpalávalóira az Ambiguous Dance Company tagjai táncolnak az adott nagyváros látványosságai előtt vagy éppen akörül. A siker receptje a szokatlan, bájos humor, ami megtalálható hangban és látványvilágban egyaránt.

feel_the_rhythm_of_korea_kep1_viditsd_fel_a_vilagot_kesobb_talalkozunk.png

#Vidítsd fel a világot #Később találkozunk

Íme, Dél-Korea legviccesebb és legőrültebb, pozitív kultúrsokkja(i) PSY Gangnam Style-ja óta!

Érezd Korea ritmusát: Szöul

A „Feel the Rhythm of KOREA” imázsfilm-sorozat első adagja július végén debütált a YouTube-on, és Szöul, Puszan, illetve Csondzsu városát mutatta be röviden. A különleges videók világszerte hatalmas sikert arattak. A második adag videoklip pedig október közepén jelent meg, ezúttal Andong, Mokpó és Kangnung látványosságait ismertetve.

A zenei aláfestést a már említett LEENALCHI (ejtsd: ínálcsi) biztosítja. Az együttes stílusa afféle rendhagyóan tradicionális funky phanszori (판소리pansori). A látszólag véletlenül egymás mellé dobált szavak pontosan leírják azt a különös régi-új zenei élményt, ami már a videók előtt megalapozta az együttes hírnevét. A hét főből álló banda ideiglenes formációban kezdte a zenélést még 2019-ben, és maguk sem hitték volna, hogy a funky alapú phanszori dalaik ekkora sikert aratnak. Az akkor még név nélküli formáció végül felvette az LEENALCHI nevet, az 1880-as években sikeres phanszori énekes, I Nalcsi (이날치, 李捺治, 1820-1892) tiszteletére. Tavaly jelent meg első albumuk, amelyen a Szugungga c. tradicionális phanszori dalai közül 11-et házasították össze a groove-val. Az LEENALCHI világhírnevét azonban a Feel the Rhythm of KOREA videók hozták meg.

feel_the_rhythm_of_korea_kep3_a_leenalchi_egyuttes.jpg

A vizuális ritmusért az Ambiguous Dance Company felelt. A már nemzetközileg is ismert és elismert, modern táncegyüttest Kim Boram és Jang Kyeong-min alapította még 2007-ben. A nevében is beszédes (ambiguous: nehezen érthető) táncegyüttes az LEENALCHI egyes számaira performansz szerű koreográfiát alkotott, nyakatekert hullámmozgásuk a vízi állatokat hívatott megidézni. Egyedi táncukat különféle, hasonlóan őrült ruhákban lejtik, melyek az LEENALCHI stílusához hasonlóan a régi és az új furcsa, de humoros elegyét alkotják – elég csak a szöuli videóban látható, Adidas-csíkokkal tarkított, tűzpiros, egyébként tradicionális öltözékre gondolni. Az Ambiguous Dance Company bolondos játéka az imázsfilmek sikerének másik jelentős összetevője.

Az igazi (és egyben pozitív) kultúrsokkot mégis az adja, hogy az LEENALCHI-t és az Ambiguous Dance Company-t mégiscsak egy hivatalos minisztérium munkatársai kérték fel Dél-Korea turizmusának népszerűsítésére. A videókban a táncosok keresztül-kasul ropják a városok főbb látványosságain, miközben az egyszeri járókelők és hagyományőrzők vagy tudomást sem vesznek róluk, vagy egyszer csak velük táncolnak tovább. A merész húzás tökéletesen bevált, az elkészült imázsvideók milliók tetszését nyerték el. Sőt, a koreai fiatalok kezdik megszeretni az ódivatúnak felcímkézett phanszorit, köztük is a Szugunggát, ami az LEENALCHInak köszönhetően újra „menő” lett.

A SzugunggaA víz alatti palota éneke (수궁가) c. panszori több énekből áll, teljes terjedelmében majd’ 2 óra hosszú, a története pedig a következő:

A víz alatti királyság nagyhatalmú Sárkánykirálya megbetegszik. A tudósok összeülnek, hogy megtalálják a gyógymódot a király számára. Nagy tanakodás után rájönnek, hogy a Sárkánykirály betegségére az egyetlen gyógyír a nyúl mája lehet. Az alattvaló tengeri állatok összegyűlnek a víz alatti palotába, és rangjukat ismertetve felsorakoznak a király előtt.

A tengeri lények névsora - Puszan:

Az egész királyság legfontosabb feladata most az, hogy kerítsenek a királynak egy nyulat, aminek megeheti a máját. Igen ám, de a nyúl szárazföldi állat, és semelyik vízi lény sem látott még nyulat. Ezért egy aprócska rák kivételével a tengeri állatok különböző kifogásokat keresnek, hogy miért nem ők a megfelelőek a küldetésre, illetve egymást szidják.

Tudod, ki vagyok? - Andong:

Végül a teknős önként jelentkezik, hogy elmegy a szárazföldre megkeresni a nyulat, hiszen teknősként nem csak úszni, de járni is tud. A teknős a szárazföldre érve egy nyelvbotlás miatt a nyúl helyett a tigrist szólítja magához. A teknős jól szemügyre veszi a tigrist (lásd a kiemelt Jön a tigris - Szöul videoklipet), és megbizonyosodik róla, hogy ez a rettentő állat mégsem egy nyúl.

A teknős ezután rálel a nyúlra, akit azzal csalogat el a víz alatti királyságba, hogy odalent egy mesésen gazdag, varázslatos világ várja. Így a tőrbe csalt nyúl elmegy a teknőssel a víz alatti palotába, és csak ott szembesül azzal, hogy a májával együtt az életét is fel akarják ajánlani a Sárkánykirálynak. Az agyafúrt nyúl először kutyának, majd tehénnek és lónak hazudja magát, de a víz alatti népség már tudja róla, hogy ő valóban nyúl.

Nyulat fogni – Csondzsu:

Ezután a nyúl azzal áll elő, hogy a máját most pont nem hozta magával, hanem otthon hagyta a szárazföldön. A víz alatti királyság oktalan népe bedől a trükknek, egyedül a teknős kételkedik a nyúl állításában. A nyúl azzal rémisztgeti a víz alatti népet, hogy átok sújtja azokat, akik mégsem találják meg a testében a májat. A teknős hiába bizonygatja, hogy a nyúl hazudik, az átoktól tartva mindenki más a nyúlnak hisz. 

A síró teknős – Mokpó:

A döntés után a Sárkánykirály ünnepséget tart, melyen a nyúl örömében a végletekig eltúlozva dicséri saját mája gyógyító hatását.

A jáde furulya hangja – Kangnung:

A teknős visszakíséri a nyulat a szárazföldre abban a hitben, hogy a nyúl visszahozza a máját a Sárkánykirálynak. A szárazföldön a nyúl megszökik a teknős elől, aki beletörődve vesz tudomást, hogy ezúttal őt csapták be.

A tanulságos mese további történetekben folytatódik, melyeknek lényege szintén az, hogy a nyúl és a mája veszélybe kerül, de az állatnak rendre sikerül megmenekülnie éles eszének köszönhetően.

Az LEENALCHI első albuma összesen 11 éneket tartalmaz, amiből 6-ot már felhasználtak a Feel the Rhythm of KOREA videókhoz. Remélhetőleg a Koreai Turisztikai Szervezet a többi dal jogait is megszerezte a soron következő imázsvideóinak zenei aláfestésére, és az Ambiguous Dance Company is töri a fejét az újabb koreográfián. Ha feltevéseink igaznak bizonyulnak, akkor hamarosan még újabb 5 nagyváros kerül majd viccesen őrült bemutatásra. Várjuk a folytatást!

FRISS HÍR: Cikkünk megírását követően újabb fejlemények történtek a „Feel the Rhythm of KOREA” kampánya kapcsán. A szenzációs imázsfilmek sikerének köszönhetően az egész világon megnőtt a phanszori iránti érdeklődés. Ezért a KTO újabb hatalmas ötlettel rukkolt elő, és elkezdte feltölteni az LEENALCHI által feldolgozott, és a videókban felhasznált Szugungga-énekek tradicionálisan előadott változatait:

A síró teknős – phanszori változat:

Tudod, ki vagyok? – phanszori változat:

A jáde furulya hangja – phanszori változat:

Az eddigi 3 felvételen a híres phanszori énekes, Pang Su Mi adja elő a dalokat, énekét Gang Gil Weon kíséri koszun dobolva. A jáde furulya hangja c. ének előadására Pang és Gang párosa mellé becsatlakozik a Jeonju Pansori Chorus is. Nemcsak az előadásmód hagyományos, hanem a művészek öltözéke és a helyszín is. Így a XIX. században, az internet korában is érezhetünk egy kis autentikusságot. Az őrült/modern imázsfilmek mellett a hagyományos verziójú videoklipek folytatását is hasonlóképpen várjuk! 

Cikkünk elkészülésében hatalmas segítséget nyújtott Kim Hyojung, akinek ezúttal szeretnénk kifejezni hálás köszönetünket!

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek és videók forrása: youtube.com, facebook.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5716275804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása