Rejtélyes koreai történetek, városi legendák II.
2021. augusztus 24. írta: Koreai Kulturális Központ

Rejtélyes koreai történetek, városi legendák II.

Minden kultúrának, így Dél-Koreának is megvannak a maga hagyományos és modern városi legendái, sőt, már nálunk is volt alkalmatok pár ilyen történettel megismerkedni. Ebben a cikkben most néhány olyan hiedelemmel találkozhattok, amiket koreai származású újságírók osztottak meg a nyugati olvasóközönséggel.

rejtelyek_boritokep.jpg

A bekapcsolva hagyott ventilátor

Bár ez a legenda a 20. században élte virágkorát, a mai napig sok beszámolót találni olyan koreai szülőkről, akik nem engedték, hogy gyerekük a bekapcsolt ventilátorral, esetleg légkondival egy szobában aludjon. A szóbeszéd szerint ugyanis ez szörnyű dolgokhoz vezethet, így például szédüléshez, hányingerhez vagy akár halálhoz is. 

rejtelyek_kep1.jpg

A történet az 1920-as évekbe vezethető vissza, amikor megjelentek az első ventilátorok, bizonyos források pedig hozzáteszik, hogy az 1970-es években elvileg valóban találtak egy halott koreai férfit két bekapcsolt ventilátorral egy csukott ablakú szobában. Egyes teóriák szerint a városi legendát maga a kormány is propagálta a ’70-es években, a nyári elektromos áram használatának csökkentése érdekében.

A szűz lány szelleme

A szűz lányok megjelenése a folklórban sok kultúrára jellemző, így a koreaira is. A szűz lány szelleme (처녀귀신, cheonyeo gwisin, e: csanjakvisin) némelyek szerint a legijesztőbb szellem Koreában, aki, mivel nem sikerült megházasodnia, rendkívül rosszindulatú és gonosz. A haja jellemzően hosszú, ruhája fehér, a jelenlétében állítólag a hőmérséklet is hirtelen lecsökken, és az embert váratlanul kirázza a hideg. Legendája a 21. században is tovább él, bár ma már főleg kórházakban, elhagyott épületekben és iskolákban szeret kísérteni, de előfordulhat az is, hogy egy gyanútlan férfit lep meg az emeleti lakásában, arra kérve őt, hogy hunyja le a szemét és számoljon el százig.

Ijesztő taxik

rejtelyek_kep2.jpg

Ez a városi legenda nem is annyira régi, 2013-ban kapták fel, és még a külföldi sajtóig is eljutott a híre, sőt, magyar nyelven is lehetett olvasni róla. A történet szerint egyes taxisok valamilyen módon elkábították utasaikat, akik aztán a földeken tértek magukhoz, ahol rájöttek, hogy szervkereskedelem áldozatai lettek. A sztorit annyira felkapták azon a nyáron, hogy állítólag egy férfi egy taxiból menekülve törte karját, miután a felesége figyelmeztette őt üzenetben. A rendőrség kénytelen volt kiadni egy közleményt, amiben cáfolták az esetet.

Ha valamennyire ismerős a történet, az nem véletlen, a Snopes internetes oldal szerint ugyanis minimum 1991 óta él a köztudatban, hasonló sztorik pedig itthon is időről időre szárnyra kaptak. 

 

A cikket írta: Pataki Petra

Forrás: thoughtcatalog.com, stetmag.com, theatlantic.com, kotaku.com, urbanlegends.hu, koreaherald.com, seoulbeats.com, reuters.com, 

Képek forrása: thoughtcatalog.com, flickr.com, kotaku.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6916662754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása