A koreai Liam Neeson a thai alvilágban
2021. július 02. írta: Koreai Kulturális Központ

A koreai Liam Neeson a thai alvilágban

Deliver Us From Evil (2020)

Az egykori titkos ügynök, In-nam (Hwang Jung-min) bérgyilkosként dolgozik, etikai kódexe szerint csak rosszfiúkat öl. Az utolsó küldetése során kiiktat egy koreai származású jakuzát. A levadászott bűnöző amúgy is vérszomjas öccse, Ray (Lee Jung-jae) bosszút esküszik.

deliver_us_from_evil_kep1_hwang_jung-min_a_nyugdij_elott_allo_bergyilkos_in-nam_szerepeben_nyakaba_veszi_thaifoldet.jpg

Hwang Jung-min a nyugdíj előtt álló bérgyilkos, In-nam szerepében nyakába veszi Thaiföldet

Eközben In-nam megtudja, hogy Thaiföldön meggyilkolták egykori barátnőjét, a nő kislányát, Yoo-mint (Park So-yi) pedig elrabolták. In-nam Thaiföldre utazik, hogy bármi áron, de megtalálja a gyermeket. A férfi a különleges kiképzése mellett csak a transznemű segédjére, Yoo-yire (Park Jung-Min) hagyatkozhat. A páros nyomában lévő Ray hamar rájön, hogy In-nam egyetlen gyenge pontja a kis Yoo-min, így Thaiföldön elszabadul a pokol.

deliver_us_from_evil_2020_poszter.jpg

A Deliver Us From Evil c. filmet íróként és rendezőként is jegyző Hong Won-chan rövid, de annál velősebb (és velőt rázóbb) filmográfiával rendelkezik. Ugyanis Hong forgatókönyvíróként a The Chaser (2008) című brutális thrillerrel, rendezőként pedig az Office (2015) című, hasonlóan kegyetlen krimivel debütált. Hongnál keresve sem találtak volna alkalmasabb embert az Elrabolva (Taken, 2008) és a John Wick (2014) koreai ötvözésére. A borzadályos szórakozás tehát garantált, de valójában a különleges szereplőgárda emeli ki a Deliver Us From Evil c. filmet a többi, hasonszőrű akciófilm közül.

Hwang Jung-min a koreai mozi egyik legnépszerűbb A-listás színésze. A férfi sokféle műfajban és sokféle szerepben bizonyította, hogy a vászonra született. A temérdek kritikai és közönségsiker mellett Hwangot is elérte a „Liam Neeson-szindróma”, aminek köszönhetően ő lett a következő középkorú, komoly drámai múlttal rendelkező színész, akiből hidegvérű gyilkoló gépet faragott a pop-kultúra. Hwang Jung-min ezúttal egy tengerészgyalogos állóképességével és alaposságával verekszi/vágja magát keresztül a filmen és Thaiföldön egyaránt. 

deliver_us_from_evil_kep2_a_kis_yoo-min_park_so-yi_megmentese_langba_fogja_boritani_az_utcakat.jpg

A kis Yoo-min (Park So-yi) megmentése lángba borítja az utcákat

Ám nem Hwang az egyetlen koreai színészveterán, akit új oldaláról ismerhetünk meg. A vérszomjas gengszter, Ray szerepében nem mást, mint Lee Jung-jaet (Operation Chromite, 2016; Along with the Gods-filmek) láthatjuk. A legtöbbször sztoikus figurákat megformáló Lee ezúttal egy dühöngő őrült szerepébe bújik, aki nemre és korra való tekintet nélkül mindenki lemészárol, aki az útjába áll. Valójában Ray karaktere olyan, aki még kitérőket is tenne, ha éppen nem lennének elegen az útjában, szinte már komikus szintig fokozzák a gonoszságát. Bár Lee hozzávetőlegesen csak egy kisebb szerepet kap a filmben, terminátorszerű jelenléte mégis emlékezetes marad.

A film cselekményéről érdemes csak a fentebb írtakat elolvasni, ugyanis bővebb ismeret birtokában a nézők megfosztanák magukat a nagyobb meglepetésektől. Másrészt az ilyen típusú filmek cselekményének hangsúlya eltörpül a bravúrosan megkoreografált, látványos akciójelenetek mellett. A Deliver Us From Evil pedig éppen az a típusú film, amiben a lényeg az, hogy két megfékezhetetlen erő hogyan tarolja le a(z) (al)világot céljai elérésének érdekében. A két buldózer szerepében Hwang Jung-min és Lee Jung-jae a nézőket is letaglózzák, üdítő színfolt ilyen szerepben látni a két koreai színészóriást. De titkon azért mégis csak reméljük, hogy nem jutnak a szebb múltú Liam Neeson sorsára, aki azóta sem tud kitörni a korosodó akciósztár skatulyájából.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: hancinema.net

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4016611004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása