Koreai hírességek életét megjósló álmok
2021. április 07. írta: Koreai Kulturális Központ

Koreai hírességek életét megjósló álmok

Egy korábbi posztban már olvashattatok várandóságot, gyermek nemét és sorsát megjósló álmokban, azaz koreaiul a taemong-ban (태몽, ejtsd: themong) gyakran felbukkanó szimbólumokról és azok értelmezéseiről, jelentéseiről. Ebben a posztban kicsit közelebbről járjuk körbe a témát, néhány koreai színész, énekes és politikus taemong-járól olvashattok. 

kht1.jpg

Lee Min-ho

Lee Min-ho édesanyja már azelőtt tudta, hogy fiút fog szülni, mielőtt azt a kórházban elárulták volna neki. Ugyanis az általa látott álomban chili paprika (고추, gochu, ejtsd: kocshu) ültetvény jelent meg, gyönyörű piros terméssel, melyből egy kosárral szedett is. A szimbólumból, ebben az esetben a paprika formájából könnyű volt következtetnie születendő gyermeke nemére.

Suzy 

A "nemzet első szerelmeként" számontartott énekes és színésznő édesanyja egy ezüst sárkányt látott álmában. A sárkány önmagában becsületet és hatalmat jelent, az ezüst szín pedig a nemességet szimbolizálja. A sárkány, mely az anya mellkasán keresztül a nőbe szállt, gyönyörű virágokat tartott a szájában. A már így is remek jövőt jelentő álomban a virág extra pompát és csillogást hoz. Érdekesség, hogy a sárkány egyesülése az édesanyával a gyermek és az anya közötti szoros kapcsolatot jelzi. Suzy pedig pont híres arról, hogy kiváló gyakorlója a hyodo-nak (효도, ejtsd: hjodo), melynek lényege az, hogy a gyermekeknek kötelességük gondoskodni a szüleikről.

ie001303332_std.jpg

Sárkány, szájában gyönggyel

IU

Suzyhoz hasonlóan, "a nemzet kishúga" címet birtokló színész-énekesnő IU taemong-jában is a sárkány volt a fő motívum. Édesanyja álmában két sárkány harcolt egymással. A harc nyertese, az énekesnőt szimbolizáló sárkány ezt követően felszállt a mennyekbe, szájában yeouiboju-t (여의보주, ejtsd: javibodzsu) tartva, ami egy olyan varázsgyöngy, mely garantálja birtoklója bármilyen kívánságának beteljesülését. Az álomnak a szakértői értelmezése az, hogy IU képes lesz bármit megvalósítani. Néha egy gyermek fogantatásához, születéséhez több taemong is kapcsolódik. IU esetében is volt egy második álom, melyben egy hatalmas tyúk lépegetett. A tyúknak alapvetően két jelentése is van, az egyik a pénz és vagyon, a másik pedig a taraja által szimbolizált hatalom. Az állat jellegzetes lépegetése új utak felfedezését, a megújítást vetíti előre. 

Jungkook, Jin és J-Hope

Napjaink egyik leghíresebb fiúbandája, a BTS legfiatalabb tagjának taemong-jában a földre érkező esőcseppek mindent arannyá változtattak. Ennek egyik jelentése az, hogy bármibe is kezdjen Jungkook, az pénzt fog neki hozni. A másik jelentése a sikerét jelezte előre. Az arany csillogásához hasonlóan, ő is könnyedén válthat ki pozitív reakciót a környezetében lévőkből, rajongókká teheti őket. Másik két csapattársa, Jin és J-Hope taemong-jában is az arany kapott főszerepet. Jin édesanyjának álmában egy arany ponty úszott a karjaiba, J-Hope anyukája pedig három arany lovon lovagolt egy nagy mezőn. 

Lee Young-ae

A hazánkban is népszerű, A palota ékköve című sorozat női főszereplőjének, Lee Young-ae édesanyjának álma aranygyűrűkkel volt tele. Az aranygyűrű nemcsak taemong-ként, de egyszerű álomként is pozitív jelentéssel bír, többnyire pénzzel kapcsolatos jószerencsét jelent. Taemong-ként azt jelezheti előre, hogy a születendő gyermek valamilyen népszerű pályára fog kerülni, vagy pénzügyi hatalommal fog bírni.

_12_196.JPG

Sejong király taemong-jának falra festett változata a Yeojui hagyományos piac területén

Sejong király

Sejong (ejtsd: Szedzsong) király nevéhez jelentős politikai és kulturális intézkedések, illetve a hangul megalkotása fűződik, melyet természetesen taemong-ja is megjövendölt. Az álomban a hegyek között, felhőkön lovagló, hatalmas bika szarvai között egy nap vöröslött, mely miután a bika elesett, legurult. A napot egy pirosba öltözött fiú lenyelte, ezzel megmentve a falut és a palotát az esetleges tűztől.

Kim Dae-jung

Dél-Korea egykori elnökének, a Nobel-békedíjas Kim Dae-jung taemong-jában szintúgy egy vörös nap szerepelt, illetve a második álomban a menny istenei (천신, cheonsin, ejtsd: cshansin) jelentek meg. 

 

Természetesen az átlagember nem veszi túlságosan komolyan a taemong-ot és annak értelmezését, de különböző összejövetelek alkalmával kiváló beszélgetésindítóként szolgálhat, emiatt vissza-visszatérő téma a koreai emberek között. 

A cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: news.joins.com, wikitree.co.kr, youtube.com,

sejongnewspaper.com, ssjnews.com

Képek forrása: m.yna.co.kr, news.joins.com, segyenewsagency.com,

koreafact.tistory.com, m.ohmynews.com, blog.naver.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4716492112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása