Uborkával álmodtál? Fiad születik!
2021. február 24. írta: Koreai Kulturális Központ

Uborkával álmodtál? Fiad születik!

Fogantatást, a születendő gyermek nemét és sorsát megjósló álmok

Az emberek ősidők óta tulajdonítanak jelentést az álmokban megjelenő tárgyaknak. A hagyomány szerint bizonyos álmokban felbukkanó szimbólumok értelmezésén keresztül megjósolható maga a várandóság, a születendő gyermek neme és annak sorsa is. Koreaiul ezeket az álmokat taemongnak (태몽, ejtsd: temong) nevezik. Álmodója többnyire a nő, a férj vagy a nagyszülők, de akár az is előfordulhat, hogy tőlük független, de velük egy faluban élő személy lát álmot. Ebben a cikkben néhány ilyen szimbólumról és jelentésükről olvashattok!

taemong1.jpg

A taemong megálmodásának időpontja nincs szabályhoz kötve. Történhet azelőtt, hogy a várandósságról tudomást szereznénk, várandósság alatt, de akár szülés után is. Érdekesség, hogy a legtöbben megbízhatónak tekintik, és az ilyen álmok kapcsán a legtöbb embert a születendő gyermek neme foglalkoztatja.


A taemongban megjelenhető szimbólumok választéka nagy, ezek közül néhány:

-égitestek (Nap, Hold, csillag)

-állatok (pl.: tigris, farkas, disznó, bika, nyúl, macska, kagyló, ponty, madár, sikló) 

-természeti képződmények (pl.: hegy, szikla)

-eszközök és kiegészítők (pl.: olló, gyűrű, hajtű, tű, óra)

-személyek (pl.: szerzetesnövendék, tündérnő, katona, csinos személy)

-egyebek (pl.: repülő)

Ezen szimbólumok értelmezése több tényezőtől is függ. Számít a terület, az alapelv, melyen az értelmezés alapszik, de a személyes tapasztalat is befolyással bír. 

taemong2.jpg

Fontos figyelembe venni, hogy a taemong értelmezése azonban nem olyan egyszerű! A taemong nem egyszerűen az eddig említett tárgyak, élőlények, személyek álomban való megjelenését jelenti. Szükséges, hogy valamilyen kapcsolatot létesítsenek az álmodóval, vagy valamilyen meghatározott cselekvést kell végrehajtaniuk. Taemongnak tekinthető az, ha a tigris a szájában aranyat hoz, ha elvesszük a rókától az üveggolyót, amit visz, vagy ha datolyaszilva szedése közben a gyümölcs kettéválik. Előfordulhat az is, hogy az álomban két szimbólum is felbukkan. Például ha a fa disznóvá, a kutya macskává, vagy a madár aranyhallá változik. Taemongnak tekinthető szexuális kapcsolat fiatalemberrel, nagydarab férfival vagy idegen emberrel.

A magzat nemének megjóslásának alapelve az, hogy az álomban megjelent tárgy a női vagy a férfi nemi szervre hasonlít inkább. Ebből az következik, hogy pl. a paprika, sárkány, sikló, kígyó, uborka fiúgyermek születését jelzi, a vadgesztenye, kagyló, gyűrű, aszalt datolyaszilva pedig lánygyermek születéseként értelmezhető. Nagy és erős teremtmények vagy többnyire férfiak által használt tárgyak fiúgyermek, aranyos és szép teremtmények, vagy leginkább nők által használt tárgyak lánygyermek születését jelzik előre. Érdekesség, hogy a jujuba álombeli megjelenése Kjonggi tartományban fiú, Kjongszang tartományban lány érkezését jósolja.

Más értelmezések a színeknek is jelentőséget tulajdonítanak. Az arany hajtű vagy a pirospaprika például fiút, az ezüst hajtű vagy a zöldpaprika lányt jelent. 

A születendő gyermek sorsa az álomban megjelent szimbólum viselkedéséből jósolható meg. Rossz sorsként értelmezhető például a sikló vagy a sárkány fojtogatása, földhöz vágása. Szintúgy nem jelent jót a csirke megkötözése, vagy víz nélküli helyen halat látni. 

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: encykorea.aks.ac.kr, folkency.nfm.go.kr

Képek forrása: brunch.co.kr, m.blog.naver.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7916438010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása