Pak Csong Hi dél-koreai elnök meggyilkolása, a tettes a gyáva KCIA igazgató
2021. január 08. írta: Koreai Kulturális Központ

Pak Csong Hi dél-koreai elnök meggyilkolása, a tettes a gyáva KCIA igazgató

The Man Standing Next (2020)

Dél-Korea 3. elnökét, Pak Csong Hit (Park Chung-hee, 박정희) 1979. október 26-án gyilkolta meg a Koreai Központi Hírszerzési Ügynökség (KCIA) igazgatója, Kim Dzsegju, aki valószínűleg a saját életét és pozícióját féltette. Az irányított demokráciát kiépítő, vasmarkú elnök halálát megelőző 40 napot dolgozza fel a The Man Standing Next (2020) c. sötét kém-thriller. A film Kim Choong-sik a The Dong-a Ilbo nevű hírlapban 1990 és 1992 között megjelent „Namsanui Bujangdeul” című tényfeltáró írásai alapján készült. Bár a film javarészt megegyezik a feltárt valósággal, az események egyes helyeken kiegészülnek a képzelet szüleményével.

the_man_standing_next_kep1_pak_csong_hi_jobbra_es_park_elnok_lee_sung-min_balra.jpg

1979, Dél-Korea. Park elnök (Lee Sung-min) hatalma a végét járja, már érezhetően recseg-ropog a diktatúra. A helyzetet tetézi a koreai titkosszolgálat, a KCIA korábbi igazgatója, az USA-ba száműzött Park Yong-gak (Kwak Do-won), aki a frissen megjelentetett memoárjában rántja le a leplet a korrupt rezsimről. Park elnök a KCIA jelenlegi igazgatóját, Kim Kyu-pyeongot (Lee Byung-hun) kéri fel elődje elhallgattatására. Kim külföldön szembesül azzal, hogy őt is bármikor eltakaríthatják az útból, ha személye feleslegessé vagy éppen túl fontossá válik. Ugyanis az elnök emberei hamar nemkívánatossá válnak, ha túl nagyra nőnek.

the_man_standing_next_2020_poszter.jpg

A filmbéli Kim Kyu-pyeong karaktere az igazi merénylő, Kim Dzsegju valós személyén alapul. Kim a történet főhőse, akivel azonosulnia kéne a nézőnek, és akivel együtt kéne éreznünk. Ez igen nehéz feladat egy olyan személy esetében, aki a valóságban egy véreskezű szervezet feje volt, és aki maga is többszörös gyilkossá vált. A film készítői talán éppen ezért változtatták meg a főhős – vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy központi karakter – nevét, és jóval árnyaltabbá tették jellemét. A fikciós Kim hűen követi az elnök sokszor véres parancsait egészen addig, amíg az elnök szembe nem fordul saját népével. Ez a fikciós Kim már nemcsak a saját pozíciójáért/életéért aggódik, hanem az egész ország épségéért is.

Hogy a valós Kim Dzsegju és a fikciós Kim Kyu-pyeong mennyire fedi egymást, azt sosem fogjuk megtudni, de egyes vélemények szerint az igazi Kim valójában is egy szebb jövő reményében, egy rosszabb jövő elkerülése érdekében követte el a merényletet. Bármi is legyen az igazság, a filmkészítők biztosra mentek Kim szimpatikussá tételében. A kétes hírű figura eljátszásával a keleten és nyugaton egyaránt népszerű színészt, Lee Byung-hunt bízták meg. Lee pedig minden tőle telhetőt meg is tesz azért, hogy Kimet közelebb hozza a nézőkhöz.

the_man_standing_next_kep2_kim_dzsegju_jobbra_es_kim_kyu-pyeong_lee_byung-hun_balra.jpg

A Lee Byung-hun által életre keltett Kim Kyu-pyeong mellett a film további figurái is valós személyeken alapulnak. Park elnök karaktere értelemszerűen Pak Csong Hin alapszik. A főhős elődjét, a korábbi KCIA igazgató Park Yong-gak karakterét a rejtélyes körülmények között eltűnt Kim Hyong-uk ihlette. Hasonlóan valós személyen alapul az elnöki testőrség feje, Kwak Sang-Cheon is, aki a való életben az elnök hű testőre, Cha Ji-chul volt. E kétes történelmi alakok megformálása igen nehéz feladat, de az erre kijelölt színészek meggyőző alakítást nyújtanak. A filmkészítők szándéka szerint akit kell, azt sajnálunk, akit kell, gyűlölünk. De egy mindegyikükben közös: igen sok vaj van a fülük mögött.

Talán éppen ez az őszinteség repítette a The Man Standing Next c. filmet a népszerűségi egekbe. A film ugyanis 2020 eddigi legsikeresebb dél-koreai filmje, bár ehhez hozzátartozik az is, hogy még az év elején, még a koronavírus okozta felfordulás előtt mutatták be. Viszont az mindenképpen beszédes, hogy Dél-Korea éppen ezt a filmet nevezte a soron következő, legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra. A The Man Standing Next ugyanis egyszerre egy izgalmas kém-thriller és egy történelmi önvallomás.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: hancinema.net, youtube.com, koreajoongangdaily.joins.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7316374756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása