Szellemes nővérke
2020. december 22. írta: Koreai Kulturális Központ

Szellemes nővérke

The School Nurse Files (2020–)

Ahn Eun-young (Jung Yu-mi) nővérként dolgozik egy középiskolában. Mint minden középiskolai nővér, ő is napi szinten biztosítja a diákok testi épségét, és ellátja sérüléseiket. Ám Eun-young nemcsak egy hétköznapi egészségügyi dolgozó... A Netflix saját gyártású dél-koreai sorozata közel sem olyan, mint a többi jól ismert és megszokott k-dráma. Műanyag fénykardokat és játék pisztolyokat elő, irány az elátkozott gimi! 
school_nurse_lead.png

A nővérke természetfeletti képességekkel rendelkezik, vagyis látja az emberek „zseléként” materializálódott, túláradó érzelmeit és vágyait, sőt a szellemeket és a szellemvilág teremtményeit is. Eun-young lelkiismeretes szellemirtóként az ártalmas és veszélyes zseléktől is megvédi a gyerekeket, ehhez pedig szövetségesre talál a páratlanul tiszta aurájú tanár, Hong In-pyo (Nam Joo-hyuk) személyében.

A Szellemes nővérke (The School Nurse Files, 2020–) c. sorozat a fiatal sci-fi és fantasy írónő, Chung Serang 2015-ben megjelent díjnyertes regénye, a „School Nurse Ahn Eunyoung” alapján készült. Miután a Netflix megvásárolta a megfilmesítés jogait, Chung a saját regényéből írt forgatókönyvet. A rendezői székbe szintén nő, Lee Kyoung-mi került, akinek ez az első kisképernyős munkája. Elsősorban Chungnak és Leenek köszönhetjük, hogy a Suttogó folyosók hazájában nem egy sokadik középiskolai horrort kapunk, hanem egy melegszívű, kedves, de sokszor velőtrázó fantasyt.

the_school_nurse_files_poszter.jpg

A Szellemes nővérke képi világa olyan, mintha a még kisgyermek H. R. Giger – A nyolcadik utas: a Halál (Alien, 1979) látványtervezője – rémálmodta volna a képernyőre. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy a bizarr és gyomorfogató, testnedvektől iszamós szörnyek helyett színpompás, aranyos, cukormázas sziruptól ragacsos lények és szívecskék fröccsennek mindenfelé. Vagyis a gore és a body horror visszataszító béltartalmait nemes egyszerűséggel gumicukorra cserélik. Ez bármilyen őrülten is hangzik, mégis működik. Sőt, a bizarrul kedves látványvilág a Szellemes nővérke egyik fő erőssége.

a_kozepiskola_alagsora_az_artalmas_zselek_gocpontja.jpg

A középiskola alagsora az ártalmas zselék gócpontja

A furcsán cuki hangulathoz furcsán cuki főhősnő is jár. Ahn Eun-young magányos nővérke, hiszen az avatatlan szemek csak azt látják, hogy egy bolond nő világító játék karddal hadonászik a levegőben, miközben éppen a zselékkel harcol. A szuperhős nővérke szerepében Jung Yu-mit csodálhatjuk meg. Az eddig leginkább a mellékszerepeiről híres Jung szekere tavaly indult meg igazán, amikor megkapta első mozifilmes főszerepét az idei Koreai Filmfesztiválon is vetített Született 1982-ben (Kim Ji-Young, Born 1982, 2019) c. filmben. Jung mind az álmait feladni kényszerült főállású anya, Kim Ji-Young szerepében, mind a szellemirtó nővérke szerepében az átlagostól igencsak eltérő nőket alakít. Van benne valami őszinte furcsaság, amitől egyszerre válik magával ragadóvá és egyúttal kissé rémisztővé is. Erre talán a legjobb példa a színésznő mosolya, aminek láttán egyszerre melegszik meg a szívünk és fagy meg az ereinkben a vér. Jung Yu-minál nem is találhattak volna jobbat a szellemes nővérke megszemélyesítésére.

Szerencsére főbb és kisebb mellékszerepekben is hasonlóan megkapó alakításokat láthatunk. A sánta, de tisztalelkű és aurájú Hong In-pyo tanár úr szerepében Nam Joo-hyuk, a nővérke természetgyógyász mentora szerepében pedig Moon So-ri remekel, akivel személyesen is találkozhattunk volna az idei Koreai Filmfesztiválon, ha a világjárvány nem szól közbe. A temérdek diák közül a fontosabb figurákat pedig az éppen feltörekvő színész- és modellgeneráció tagjai alakítják, és ők is legalább annyira cukik, mint a legártalmatlanabb zselépolipkák.

A sok cukiság és a színpompás látványvilág ellenére a Szellemes nővérke mégsem válik matinévá. A rémisztőbb elemek és a kényesebb témák inkább az idősebb tinédzsereknek és a fiatal felnőtteknek szólnak, semmint a gyerekeknek. Szerencsére erről könnyen meggyőződhet a magyar közönség is, hiszen a Szellemes nővérke megtekinthető a Netflixen magyar felirattal. Jó szórakozást és kellemes borzongást kívánunk hozzá!

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek, videó forrása: youtube.com, infomakery.com, hancinema.net

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4216325340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása