Készítsd el saját, testreszabott koreai rizssütidet!
2020. október 23. írta: Koreai Kulturális Központ

Készítsd el saját, testreszabott koreai rizssütidet!

A koreai konyha rajongói tudják, hogy ez a rizssüti persze nem süti, vagyis semmi köze a tepsihez és a jó meleg sütőhöz, sokkal inkább a bambuszpárolóhoz. Koreába idén október első napjaiban köszöntött be a chuseok (ejtsd: cshuszok), az arató- vagy hálaadási ünnep, ami egyben a koreaiak legszentebb családi összejövetele. Ilyenkor készül tradicionális desszertként a songpyeon (송편, ejtsd: szongpjan). Bár a koreaiak nagy hagyománytisztelők, az idei songpyeon-variációk választéka minden eddigi gyakorlatot és képzeletet felülmúlt. Mi az akadálya, hogy te is elkészítsd ezt a finomságot a saját ízlésed szerint? A következőkben ehhez szeretnék néhány ötletet adni! 

1_700x302_5.jpg

Pár nappal chuseok előtt egy igen kedves koreai barátom azt mondta, hogy a dél-koreai fiatalok köreiben már nem annyira kedvelt a songpyeon történelmi korokra visszanyúló, vörösbab-paszta töltelékkel készült változata (viszont a szezámmagos azért még mindig nagyon király!), figyelmük annál inkább irányul például a nyugati eredetű töltelékek felé. Nosza, utána eredtem, és rá is bukkantam, hogy mi mindennel igyekeztek elvarázsolni a cukrászok idén a hagyománytisztelő, ámde új ízek felé kacsintgató koreaiakat.

A fúziósnak számító rizssütik, mint a teljesen krémesített és főzött töltelékkel, valamint a különféle fagyival megtöltött tteok-variációk, igazándiból csak 2014 óta számítanak elismertnek a még mindig tradíciókat őrző köztudatban. Ám az idők változnak, s míg a hagyományos koreai ízeket kedvelő 30-as, 50-es korosztály ma is inkább a régi ízekhez ragaszkodik, az ifjú generáció egyre gyakrabban a különböző, főleg nyugati kulinária krémes töltelék-remekei felé kacsingat.   

A változó világ szavát felismerve, a koreai rizssüti készítő iparosok immár nemcsak az olyan hagyományos ünnepekre fókuszálnak, mint a chuseok vagy a seollal (Holdújév ünnep), hanem a mindennapok igényeire is. Kínálatuknak ezért ötvöznie kell a régit a modernnel, olyannak kell lennie, ami fölveheti a versenyt a nyugati cukrászati termékek nagy erőkkel támadó hadseregével szemben, sőt megbékítve, összebarátkoztatva azt a tradícióval, tovább kell hódítani a koreai piacon és persze a sokat számító közösségi médiában.  

Nem mindegy ám az sem, hogy milyen néven kerül forgalomba az adott finomság! Például az egyik dél-koreai cukrászipari vállalat olyan leleményes, ravaszdi elnevezéssel dobta offline és online piacra termékeit, mint a „gyógy-rizssüti" (drug tteok) vagy az „életerő-rizssüti" (life tteok), így aztán termékeik körül méhecskeként dongnak a vásárlók. A „gyógy-rizssüti” például főtt-kukorica krémmel varázsolja el a rizstészta belsejét, míg az „életerő-rizssütiben” többek közt eperkrémet, sűrű, édesített görög joghurtkrémet vagy éppen az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, itáliai eredetű tiramisu krémet találhatjuk (utóbbi receptjét lásd lejjebb).

A legnépszerűbb töltelékek közül természetesen nem maradhatnak ki a dél-koreai fiatalok kedvenc fagyi ízei sem, többek közt a roppanós fekete csokit, a lágy tejkrémet és a vörösbogyósokat ötvöző Pig Bar vagy a barnacukor alapokon nyugvó, selymes csoki-krémfagyi, a Babambar.   

4_baguette_tteok_700x383.jpg

A roppanós héjú bagett-tteok

Egy hírneves koreai cukrászműhely odáig ment, hogy még a pékmesterség fortélyait is hadba szólította, mivel „bagett-rizssüti” fantázianévvel ellátott tteokjához külső burkolataként kelt tésztát használt. A krémesített áfonyát sűrű lekvárnak megfőzve, kevés tört szezámmaggal megbolondítva töltik a leheletvékony rizstésztába, ezt megpárolják, majd bagett-tésztába burkolva megsütik. Az eredmény? Nos, az bizony egy semmihez sem fogható, roppanós héjú különlegesség, belsejében egy valódi rizssüti vitaminbombával!

Őrizd a hagyományt, de légy kreatív és önkifejező!

5_700x463.jpg

Részlet a Dae Jang Geum (A palota ékköve) c. televíziós sorozatból

Ahhoz, hogy koreai songpyeont, azaz rizssütit alkossunk, (legyen az bármilyen töltelékkel megtöltve), maga a tészta elkészítésének hagyományos módját természetesen illik betartani. Ehhez beszerzésre javasolt – és egyébként is igen jól kihasználható – a bambuszpároló és a finomra őrölt, átszitált, édes rizsliszt. A rizstészta elkészítéséhez ajánlom az alábbi videót, azzal a megjegyzéssel, hogy 20 dkg liszthez, kevés fehér cukorhoz kb. 3-5 kanálnyi forró víz kell, amit óvatosan adagoljunk, mivel kézzel alaposan kidolgozandó, kemény, ám nagyon selymes állagú masszára van szükségünk.      

Tiramisu krém

Hozzávalók: 

4 tojás, 5 evőkanál fehér porcukor, 50 dkg mascarpone, 1 cs. vaníliás cukor, ízlés szerint pár csepp feketekávé, pár csepp rum vagy rumaroma

6_700x466_4.jpg

Elkészítés:

Keverjük ki a 4 tojássárgáját 3 evőkanál porcukorral, a mascarponéval és a vaníliás cukorral krémes-habosra!

A 4 tojásfehérjét a 2 kanál porcukorral nagyon kemény habbá verjük, és óvatosan összekeverjük a mascarponés krémmel. 

Az elkészített, nyers rizstésztához keverjük hozzá a kávét és a rumot/rumaromát, pihentessük kicsit, majd töltsük meg a krémmel, a videón látható módon formázzuk meg és a bambuszpárolóban pároljuk készre. A langyosra kihűlt rizssütiket enyhén cukrozott kakakóporban hempergessük meg, de csak leheletfinoman!   

7_mindenszentek_700x442_1.jpg

Ezek után ugyan mi akadálya lehet, hogy „magyarosítsd” kicsit a koreai rizssütit, azaz a tteokot, például vaníliás tejben sűrűre főzött mák-, dió- vagy gesztenyés töltelékkel, amivel a bejglit szoktuk elkészíteni? S ha már így van, mi akadálya lehet, hogy kikísérletezd a kedvencedet és ezzel lepd meg szeretteidet, mondjuk karácsonykor? Jó munkát, és örömmel vesszük kreatív, saját rizssüti receptjeiteket!

         

A cikket írta: Csajka Edit 

Cikk, videó és képek forrása: Korea Herald, Koreai Kulturális Központ (Budapest), Youngmill, Our Injeomil

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3516239872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kávé23 2020.10.23. 11:19:09

Nagyon kedves hölgy volt a videón, öröm volt nézni! :)
süti beállítások módosítása