Frissítő, csípős, koreai uborkasaláta recept
2020. augusztus 11. írta: Koreai Kulturális Központ

Frissítő, csípős, koreai uborkasaláta recept

A koreai uborkasaláta gyorsan, mindössze néhány perc alatt elkészíthető és különösebb hozzáértést sem igényel. Az enyhén édes-csípős, roppanós uborka igazi felfrissülés, tavasszal és a nyári melegben elmaradhatatlan, hűsítő, kísérő étel. Bár a főbb alapanyagok minden receptben megegyeznek, ez az egyszerű saláta mégis számtalan variációban elkészíthető.

lead_16.png

A saláta koreai neve 오이무침 (ejtsd: oi mucsim), az 오이 uborkát jelent, a 무침 jelentése fűszerezett. Ez egy egyszerű, de nagyszerű 반찬 (banchan, ejtsd: páncsán). A banchan nem más, mint azok az apró tálkákba helyezett, falatnyi ételek, amiket az asztal közepére helyeznek el a főétel kísérőiként. Ezt az asztalnál ülők közösen, egymással megosztva fogyasztják. A legismertebb banchan nem más, mint a kimchi. Jellemző még a banchanokra, hogy sokszínűek, változatosak, az elrendezésüknél figyelembe veszik a színeket, az ízvilágot és az ételek hőmérsékletét. A banchanos tálkákra kevés ételt helyeznek és újra meg újra feltöltik. Ezeknek a kísérő ételeknek az összképe nyújtja a koreai asztalok szemkápráztató megjelenését. 

Korábban a híres youtuber, Mangchi receptje alapján már elkészítettem a koreai csípős uborkasalátát, melyet megtaláltok a blogomon. Ezúttal egy másik verziót próbáltam ki: a mykoreankitchen oldal receptjét vettem alapul, de a recepten módosítottam, mivel számomra nem volt eléggé ízletes. Nézzük is lépésről lépésre:

Hozzávalók:

  • 1 kígyóuborka
  • ¼ vöröshagyma
  • 1 evőkanál nagy szemű só

Fűszeres szószhoz:

  • 1 evőkanál koreai chillipor (고춧가루)
  • 1,5 evőkanál almaecet 
  • 1,5 evőkanál barnacukor 
  • 2 gerezd aprított fokhagyma
  • 1 teáskanál szezámmag
  • fél evőkanál szójaszósz

Elkészítése: 

1. Öblítsük le az uborkát, majd vágjuk le a végeit. Vágjuk el függőlegesen keresztben, majd fektessük a vágódeszkára és rézsútosan szeleteljük fel kb. 2-3 mm vastag szeletekre. Tegyük egy keverőtálba, szórjuk rá a sót és forgassuk meg benne. Hagyjuk pihenni 15 percet.

ccc1.jpg2. Amíg pihen az uborka, vágjuk fel vékonyan a hagymát. Ezután elkészítjük a fűszeres szószt. 

3. Egy keverőtálba tegyük bele az összes hozzávalót, ami a szószhoz kell és jól keverjük össze. Megjegyzés: Aki a kevésbé csípős ízvilágot preferálja, az használhat kevesebb chilliport, mint amit a recept ír. Jómagam is az enyhébb csípőset szeretem, ezért csak fele annyi chilliport használok. Továbbá, aki diétázik, a barnacukor helyett használhat édesítőt. 

ccc2.jpg4. 15 perc után az uborkát öblítsük le hideg vízzel, majd egy konyhai törlőpapírral itassuk fel róla a vizet. Tegyük egy tiszta keverőtálba. Adjuk hozzá a felszeletelt hagymát és a szószt, majd keverjük el a kezünkkel. Megjegyzés: érdemes beszerezni hozzá nylon kesztyűt, hogy ne fogja össze a kezünket!

ccc3.jpg

5. El is készült az ételünk! A legjobb frissen fogyasztva, de egy zárható üvegedényben hűtőbe is tehetjük 30 percre, hogy jól lehűljön.

ccc0.jpg

Fontos, hogy még aznap el kell fogyasztani, ugyanis az uborkában lévő víz – amitől egyébként roppanós – távozik idővel, és összefonnyad!

Én ezúttal kimbap mellé készítettem el, és nagyon jól harmonizáltak az ízek. Általában kimchivel és rámennel fogyasztjuk a kimbapot, de mivel mindkettő híján voltam, így esett a választásom az oi muchimra, és bátran ajánlom nektek is a receptet kipróbálásra!

Jó étvágyat! 

 

A cikket írta: The Kim Family Orsi

Képek forrása:  The Kim Family Orsi

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2416086448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kata58 2020.08.14. 16:06:21

Köszönöm szépen a receptet.megyek levadászni a hozzávalókat, nem minden van otthon! Kata58
süti beállítások módosítása