A király visszatért
2020. július 03. írta: Koreai Kulturális Központ

A király visszatért

Kingdom 2. évad (2020)

A Netflix első, saját gyártású dél-koreai sorozata visszatért! A Csoszon-kori, kosztümös-zombis királydráma 1. évada elsöprő sikert aratott, így borítékolható volt a folytatás. A kérdés már csak az, hogy a 2. évad vajon képes-e felnőni az elsőhöz vagy akár túl is szárnyalni a pompás előzményeket?

kingdom_kep1_a_zombiveszely_tovabbra_sem_mult_el.png

A Kingdommal kapcsolatos korábbi cikkünkben már felvázoltuk, miért szenzációs ötlet a buta, visszataszító, kannibál szörnyeket keverni a csodaszép királyi udvar fondorlatos összeesküvőivel. A sorozat döghússal csalogatta magához a zombifilmek rajongóinak igen népes táborát, de a béltartalmakban bővelkedő, explicit erőszak-ábrázolás mellett a nagyérdemű közönség ízelítőt kaphatott a koreai történelmi filmek szövevényes politikai ügyeskedéseiből is. A két merőben különböző zsáner keveredése olyan extrém kontrasztot eredményezett, ami elvileg teljesen összeférhetetlen lenne, de végül éppen ezért tökéletesen működött.

kingdom_poszter_1.jpg

Az 1. évad színvonala, története és produkciós megvalósítása olyan magasra tette a lécet, amit képtelenség lenne megugrani. Ez a bizonyos képzeletbeli léc megugrása pont olyan valószínűtlennek tűnt, mint a sorozat eleve bizarr alapkoncepciójának működése. Ahogyan azt az 1. évad bebizonyította, hogy van létjogosultsága a koreai történelmi zombihorrornak, úgy a 2. évad bebizonyította, hogy a csúcstól is van még feljebb. Mindemellett bebizonyosodott az is, hogy a Kingdom alkotóinak hátsó szándéka valóban a koreai történelmi filmek/sorozatok megkedveltetése egy szélesebb közönséggel, akiknek tagjai amúgy sosem adnának esélyt a kosztümös zsánernek.

A Kingdom 1. évadja tartotta a zombihorror és a történelmi film közötti egyensúlyt, mindkét műfaj egyenlő arányban volt fontos a történet egésze szempontjából. A mérleg nyelve a második évadra megbillent, méghozzá a fröcsögő zombik helyett a kosztümös királydráma felé. Amíg az 1. évad a koreai történelmi filmekből csak afféle ízelítőt adott, addig a 2. évad a hatalmi harcok mély vízébe dobta a nézőket. Miután a Csoszont ellepő zombiinvázió rejtélyéről majdnem minden kiderült az első hat epizódban, már csak egyetlen kérdés maradt hátra: legyőzhető-e a fertőzés? Valljuk be, ez az egy kérdés korántsem bírna el egy újabb évadot. Mind kiderült, ez csak jót tett a sorozatnak, hiszen így sokkal több idő maradt az udvari intrikák bemutatására és a cselszövések hálózatának gordiuszi csomóvá bonyolítására. A zombiinvázió árnyékában egy olyan összeesküvés bontakozik ki, ami sokkal borzasztóbb bármiféle élőholt kannibálnál.

A koronaherceg (Ju Ji-hoon) leleplezné Cho főtanácsos (Ryu Seung-ryong) összeesküvését, mielőtt még túl késő lenne. A koronaherceg mindenáron menteni akarja országát, ehhez viszont nemcsak a zombikkal, hanem árulók és megtévesztettek egész seregeivel kell szembenéznie. Cho főtanácsos pedig hagyná veszni az „aljanépet”, a trónra pedig lányát, a fiatal királynét (Kim Hye-jun) ültetné. A koronaherceg számára hamar világossá válik, hogy az igazi szörnyek nem az emberhúsra éhes zombik, hanem a hataloméhes zsarnokok.

kingdom_kep2_a_koronaherceg_ju_ji-hoon_es_tarsai_igyekeznek_menteni_a_menthetot.png

A koronaherceg (Ju Ji-hoon) és társai igyekeznek menteni a menthetőt

Persze „az ember a legrosszabb szörnyeteg” elcsépelt klisé, jóformán minden horrorfilm unásig ismert tanulsága. A Kingdom antagonistái és némely protagonistája viszont olyan tabudöntögető bűnöket követnek el, amiket ritkán látni filmen. A királyné és apja, valamint mostani és egykori csatlósaik tettei igazán gyomorforgatóak, így ezúttal valóban visszataszítóbb a belülről rothadó lélek, mint a kívülről rothadó test. A Kingdom 2. évada kosztümös filmek intrikáival érte el azt a sokkhatást, amit a zombifilm a kendőzetlen vérfürdővel szokott elérni.

kingdom_kep3_cho_fotanacsos_ryu_seung-ryong_es_lanya_a_kiralyne_kim_hye-jun_tovabb_szovogetik_ordogi_tervuket.png

Cho főtanácsos (Ryu Seung-ryong) és lánya, a királyné (Kim Hye-jun) tovább szövögetik ördögi tervüket

A műfaji hangsúlyeltolódás ellenére a Kingdom 1. és 2. évada kerek egészet alkot. Olyan, mintha egy 8-10 órás filmet bontottak volna 12 részre. Bár a rendezői stafétát Kim Seong-hun időközben átadta Park In-jének, ez cseppet sem érződik a sorozaton, ami végig színvonalas és izgalmas marad. Sajnos, mivel a filmszakma alapvetően mégiscsak az üzletről szól, a kerek egész lezárása után az utolsó rész végén kapunk egy feleslegesen hosszú, bő 10 perces epilógust, ami felvezeti a szükségtelen folytatást, a majdani 3. évadot. Ez az epilógus az egyetlen kifogásolható része a Kingdom sorozatnak. A 2. évad tökéletes lezárása után sem fokozni, sem folytatni nem lehet a történetet. De ne legyen igazunk! Megint ne legyen igazunk! A műsor eddigi, lehetetlent is abszolváló szokása hátha megint ellent mond az előfeltevéseinknek, és Kingdom végül egy újabb szenzációs évaddal ajándékoz meg minket.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: asianwiki.com, netflix.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6115912532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása