Egy egyszerű, de finom koreai köret receptje
2020. május 26. írta: Koreai Kulturális Központ

Egy egyszerű, de finom koreai köret receptje

Hogyan készül a gamja jorim?

A koreai ételeket mindig változatos köretekkel tálalják (반찬, banchan, ejtsd: páncsán). Ebben a cikkben egy nagyon egyszerű koreai köret receptjét hoztam el nektek, mely nem más, mint a gamja jorim (감자 조림, ejtsd: kámdzsá dzsorim) vagyis dinsztelt burgonya. Ez a köret gazdaságosan elkészíthető, mivel az elkészítéshez csupán néhány egyszerű hozzávalóra van szükségünk. Senki ne gondolja azonban, hogy az egyszerűség az ízvilág rovására menne! Sőt, azok is örülhetnek, akik gluténmentes diétájukhoz keresnek megfelelő köretet!lead_15.png

A gamja (감자, ejtsd: kámdzsá) a burgonyát jelenti, míg a jorim (조림, ejtsd: dzsorim) az elkészítés módjára utal. A jorim a koreai 조리다 (ejtsd: dzsoridá, jelentése: sűrít) szóból származik, és arra a főzési eljárásra használják, amikor a zöldségeket, húst, tengeri hozzávalókat vagy tofut fűszerezett alaplében addig forralják, míg az összes lé el nem fő. A gamja jorim esetében ez az alaplé édes-szójaszósz alapú, csípős ételek esetében csilipaprika szószos alapot használnak. Ez a főzési eljárás régóta a leggyakrabban alkalmazott kulináris technika a koreai konyhában, a jorim kifejezés mégis csak a 19. századi Siuijeonseo (시의전서) nevezetű szakácskönyvben jelent meg először. 

A gamja jorimhoz hagyományosan apró szemű burgonyát használnak, ugyanis ízletesebb és kinézetre is gusztusosabb. Lássuk a receptet!

Hozzávalók:

  • 1/2 kg apró burgonya (lehet nagyobb méretűből is készíteni, akkor viszont falatnyi darabokra kell vágni. Törekedjünk a 3-4 cm-nél kisebb méretre!)
  • 1,5 ek olaj
  • 1 csésze víz (kb. 2 dl)
  • 5 ek szójaszósz
  • 1 ek szilvaecet (elhagyható)
  • 4 ek méz vagy juharszirup
  • pirított szezámmag (tálaláshoz)

Elkészítés:

1. Megpucoljuk a burgonyát. Megtisztítjuk és félbe vágjuk. Ha nagyobb burgonyával van dolgunk, akkor falatnyi nagyságúra vágjuk.

2. Egy wok edényben felmelegítjük az olajat, majd erre jön a megtisztított burgonya. Addig pirítjuk a burgonyát, amíg egy kicsit megbarnul a széle. Amíg a burgonya pirul, elkészítjük a szójaszószos alaplevet.

4_14.jpg3. Elkeverjük a vizet és a szójaszószt egy tálban, majd az enyhén megpirult burgonyára öntjük. Nagy lángon felforraljuk.

3_18.jpg

4. Hozzákeverjük a mézet vagy juharszirupot. Ezzel tovább forraljuk. Teljesen visszapirítjuk a burgonyát. A lé elforr alóla, a burgonya megpuhul, miközben a szélére kiül ez az édes máz. Körülbelül 20 perc forralás után minden víz elforr az ételből. 

2_21.jpg

5. Tálaláskor a tetejét megszórjuk egy kis pirított szezámmaggal. 

1_20.jpg

El is készült ez az egyszerű, de nagyszerű koreai kísérőétel. Ha nagyobb adagot készítünk, akkor a hűtőben néhány napig eláll. 

Fogyasszátok egészséggel!

 

A cikket írta: The Kim Family - Orsi

Képek forrása: saját képek, borítókép: maangchi.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9715691906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása