Bulgasari, a koreai Godzilla
2020. április 09. írta: Koreai Kulturális Központ

Bulgasari, a koreai Godzilla

A koreai nemzet szívesen merít ihletet saját legendáiból, hiedelmeiből. Elég csak visszagondolni a kirobbanó sikert aratott Goblin című sorozatra, melynek főszereplője Dokkaebi (도깨비, ejtsd: tokkebi), a koreai mitológia egyik legismertebb alakja. Habár a Dokkaebihez hasonlóan a Bulgasari (불가사리, ejtsd: Pulgászári) film címadó karaktere is mitológiai eredetű, utóbbi talán kevésbé kellemes látvány a képernyőn. Viszont maga a film létrejötte és a Bulgasari legendája annál izgalmasabb. 

lead_bulgasari.png

A legenda szerint Songdo (송도, ejtsd: Szongdo, mai Kaesong), Goryeo (고려, ejtsd: Korjó) fővárosának utolsó évei alatt élt egy fémfaló szörnyeteg, akit semmilyen módon nem lehetett elpusztítani, így a Bulgasal (koreaiul:불가살, kínaiul: 不可殺) nevet kapta, melynek jelentése megölhetetlen. Kínai karaktertől függően a névnek másik értelmezése is van: tűz által megölt (불가살이, 火可殺伊). Ebből kifolyólag bizonyos esetekben Bulgasari helyett Hwagasari (화가사리/화가살이, ejtsd: Hvágászári) a lény megnevezése. Habár több változat is ismert, létrejötte egy buddhista szerzeteshez köthető. A szerzetes a buddhista üldöztetés elől lánytestvére házában kért menedéket. A nő a testvérét a falba épített szekrényben bújtatta el, azonban pénz reményében felvetette az ötletet férjének, hogy jelentsék a szerzetest. A férj ezen felháborodva megölte feleségét, és szabadjára engedte a szerzetest. A szerzetes, amíg a szekrényben tartózkodott, főtt rizsből egy szörnyet formált, melyet tűkkel etetett. A szörny vég nélkül falta a tűket, miközben egyre csak növekedett. Amikor már nem maradt semmi ehető, elhagyta a házat, és nekikezdett mindenféle fém elfogyasztásának, és ezzel együtt egyre nagyobbra nőtt. A falubeliek megpróbálták különféle módszerekkel elpusztítani, de sikertelenek voltak a próbálkozások. Végül felgyújtották, de a szörnyeteg lángolva körbejárta a falut, így lángba borítva azt.

Tartalomtól függetlenül a legtöbb változatban a szörnyeteg elpusztításának módja hasonló. Az emberek fémekkel elcsalogatták a lényt, majd kovakő segítségével felgyújtották a farkát. A szörnyeteg pedig hatalmas üvöltés kíséretével elszenesedett rizzsé vált. 

_2_3.jpg

A Bulgasari című film 1985-ben került bemutatásra Észak-Koreában, ezt viszont maga a rendező, Shin Sang-ok (신상옥, ejtsd: Sin Szángok) és felesége elrablása előzte meg. Shin Sang-ok az egyik leghosszabb pályafutással rendelkező koreai filmrendező, legjelentősebb filmjei az 1950-60-es évek alatt készültek. 1978-ban raboltatta el a köztudottan nagy filmrajongó Kim Dzsongil. Szökéséig 5 filmet rendezett, köztük a Bulgasarit. Érdekesség, hogy Bulgasari szerepét ugyan az a japán színész játszotta el, aki a 1984-1995-ig a Godzilla filmekben a szörnyet személyesítette meg.

A film története csak lazán kapcsolódik a címet ihlető lény legendájához. A központi témája egy parasztlázadás. A lázadók segítése miatt börtönbe került öreg kovács rizsből szörnyeteget formált, és halála előtt az kérte az istenektől, hogy változtassák a bábut a lázadók és az elnyomottak védelmezőjévé. A bábut a kovács lányának vére keltette életre, így egy különleges kapocs is létrejött közte és a lány között. A lány a Bulgasari nevet adta a teremtménynek. Egy legendás fémfaló lény neve, melyről apja többször mesélt. A lázadók a szörnyeteg segítségével legyőzik az elnyomó királyt, viszont az új gondot maga a lény jelentette, ami elkezdte felfalni a lázadók fegyvereit, földművesek eszközeit. A lány rádöbbent, hogy Bulgasari étvágya csillapíthatatlan. Ezért, hogy megmentse az embereket, elbújt egy harangban, melyet a lánnyal együtt a szörny felfalt. A különleges kapocs miatt ez Bulgasari halálához vezetett.

_3_1.jpg

A Bulgasarit megszemélyesítő japán színész, Kenpachiro Satsuma jelmezfelvétel közben


Egyes értelmezések szerint a film a rendező rejtett kritikája Kim Dzsongil rendszerével szemben, aki a lényhez hasonlóan saját népe ellen fordult. Míg maga Bulgasari legendája intő példaként szolgál az anyagi kapzsiság ellen. 

 

A cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: folkency.nfm.go.kr

Jason Barr: The Kaiju Film: A Critical Study of Cinema's Biggest Monsters

Képek forrása: folkency.nfm.go.kr, bifan.kr, blog.naver.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9715586360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2020.04.11. 10:18:36

nekem a Gólem is beugrott olvasva a film sztoriját.
süti beállítások módosítása