Annyeong, Korea! Mi újság?
2019. december 30. írta: Koreai Kulturális Központ

Annyeong, Korea! Mi újság?

I.évfolyam, 11. szám, 2019. december

Mindjárt itt az óév vége, így hát hírrovatunk is utoljára jelentkezik idén. Mivel Korea folyamatosan tud érdekességekkel szolgálni, csak válogatnunk kellett. Beszámolunk arról, hogy Szöul bekeményített az autósokkal szemben, és létrehozta az első belvárosi közlekedési zöldzónát. Hírt adunk arról, hogy idén évek óta először nem a BTS nyerte az „Év embere” címet a szórakoztatás kategóriájában, ráadásul nem is igazi ember a győztes! Végül azt is megsúgjuk, hogy idén miféle téli gúnyát kell beszereznünk, ha divatosan akarunk megjelenni Korea utcáin.    

1_seoul-christmas-festival-2018-02_3_700x304.jpg

Zöldzóna lett Szöul belvárosa

Ahogy előző számunkban is megírtuk, Dél-Korea valóban komolyan gondolja a levegőszennyezettség csökkentésének kérdését. A levegőminőség romlása főleg a téli hónapok során, és leginkább a nagyvárosokban jelent veszélyt, ezért a döntés már nem tűrt halasztást például Szöulban. December 1-jén a főváros vezetése rendeletben tiltotta meg az 5. kategóriába tartozó dízel- és benzinmotoros járművek behajtását a történelmi belvárosba, s egyúttal Közlekedési zöldzónává nyilvánította a kerületet. Ez a 16.7 négyzetkilométernyi Zöldzóna a régi városfallal övezett területet jelenti, azaz Jongno-gu, Jung-gu nagy részét, illetve a Myeong-dongot, Hyehwa-dongot, a Gwanghwamunt és Bukchon környékét öleli fel. A behajtási tilalom a reggel 6-tól este 9-ig tartó időszakra vonatkozik.  

2_700x376.jpg

A Sungnyemun kapu falára felszerelt mérő-térfigyelő kamerák

A vadonatúj Zöldzóna határa mentén 54 ki-, illetve bevezető útszakasz van, ezekhez a rendelet betartatása érdekében mérő-megfigyelő kamerákat szereltek fel. A szabálysértők 250 ezer won (kb. 63 000 Ft) büntetést fizetnek, valahányszor lebuktatják őket a kamerák. Szöul városvezetése azt tervezi, hogy 2021-re további két kerületet, Yeouido-t és a Gangnam-ot is közlekedési zöldzónává alakítja. A Szöul Intézet 2016-os jelentése szerint az egészségre ártalmas szállópor 25 százalékáért a gépjárművek károsanyag-kibocsátása tehető felelőssé a fővárosban, ennek is több mint a felét az 5. kategóriába tartozó gépjárművek termelik. A gépjárművek tulajdonosai rendszámuk megadásával a Környezetvédelmi Minisztérium honlapján e célra létrehozott felületen tudják ellenőrizni, hogy járművük megfelel-e a kritériumoknak. Mielőtt a rendelet megjelent, Szöul városvezetése kidolgozta és megteremtette az 5. kategóriás autósok megsegítésére vonatkozó feltételeket, továbbá középtávú költségvetésében kigazdálkodta ennek pénzügyi alapjait is. Az ilyen autók tulajdonosainak szűrőberendezéseket kell felszerelniük a járműre, amelyek már rendelkezésre állnak, s melyek árának 90%-át Szöul város megtéríti.      

Peng-ha!

Talán leszögezhetjük, hogy Korea és a koreaiak rajongói szokása maga a meglepetések kifogyhatatlan tárháza. Legújabb kedvencük egy Pengsoo nevű emoji, aki úgy letaszította Pororo-t a trónról, mintha ott sem lett volna, és a BTS is csak a harmadik helyre szorult az „Év embere” elnevezésű online szavazáson. 

3_pengsoo-_700x365.jpg

Pengsoo idén márciusban debütált egy 23 perces főzős és evős show-ban, és azóta több mint egymillió előfizetője, követője, imádója van a YouTube csatornán. Szédületes iramban repült fel a sztárok világának hegycsúcsára, mindenféle televíziós és rádiós műsor állandó és alig várt csillaga, aki a Külügyi-, valamint az Egészségügyi- és Jóléti Minisztériumok kampány-nagykövete is lett. Ha jó fej akarsz lenni, „hello” helyett köszönj csak így: Peng-ha!, hisz Pengsoo is így üdvözli minden kicsi és nagy barátját. Merthogy Pengsoo nem csak a gyerekek kedvence, sőt, elsősorban a felnőttek bolondulnak érte. Hisszük vagy sem, Pengsoo egy pingvin figura, kinek szemei kifejezéstelenül mozdulatlanok ugyan, de arca összességében kedves, amivel hatalmas, barátságos holdként ragyog mindenkire. Rajongói tülekednek, csakhogy megpillanthassák, megérinthessék, és olyan nagy létszámban járnak a rajongói találkozókra, mintha csodatévőhöz igyekeznének. Pengsoo még egy esszékötetet is írt, aminek első példányait seperc alatt elkapkodták, ahogy az Aladin nevű online könyvforgalmazó fogalmazott: „Eddig ez volt az első könyv, amit ilyen gyorsan eladtunk”. 

Mivel hamarosan itt a karácsony, és ugyan Koreában nem olyan nagyon nagy ünnep, mint mondjuk nálunk, azért ajándékozni és ajándékot kapni itt is nagy boldogság. S ha valaki Pengsoo-t ajándékoz, akkor bizony cseppet sem fog mellé.

Kis teddy bunda és pufi dzseki

4_700x407.jpg

Nem tévedtünk el az időben, nem évtizedekkel korábban járunk, csak nincs új a nap alatt a divat világában sem. Mivel egyre enyhébbek a telek Dél-Koreában is, így a még tavaly is trendinek számító, földet söprő, legalább két számmal nagyobb télikabátok idén levitézlettek a koreai divatvilágban. Fiatalok és kevésbé fiatalok már a szőrös kis bundákért bomlanak leginkább, persze műszőrméről van szó. Legyen az a teddyként, bodorított, bolyhos vagy sima szálú bárányszőrként, esetleg serpa kabátként ismert változat, az mind menő idén télen. Úgy is jó, ha a kapucnin van jó nagy mennyiségben, mint az eszkimóknál, de legjobb, ha az egész kabát szőrmés. A pár éve még „bácsika kabátnak” csúfolt műszőrme dzsekik immár a Gangnam utcáin a jólöltözöttség jeleiként vonulnak, hisz a legnevesebb dél-koreai divatcégek márkáit viselik.

5_b_pufi_dzseki.jpg

Csípős, szeles időkre a divatguruk könnyű, vatta-puffer orkándzsekiket ajánlanak, de azt aztán minden színárnyalatban. Legyünk csak merészek a színválasztásnál! Többek közt a North Face is előrukkolt az ő Nuptse dzsekijeivel, melyeket először 1992-ben dobott be a profi téli hegymászók számára. Ezekben az anorákokban ugyan mindenki úgy nézett ki, mint egy felfújt doboz, ám jóval olcsóbb változatai hamarosan minden iskolába igyekvő diák szinte kötelező viseletévé váltak. Pár év múlva aztán jól kifigurázták azt, aki ilyet hordott, és most tessék, itt van megint! Márkás bilétákkal, némelyikük borsos áron, már csakúgy jönnek-mennek Szöul-szerte. Hiába, azoknak van igazuk, akik mindig is állították, hogy „a divat az nem halad, csak visszaváltozik!”    

 

Az összeállítást készítette: Csajka Edit

Források:

koreatimes.co.kr

koreatimes.co.kr

koreaherald.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr615334906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása