Annyeong, Korea! Mi újság?
2019. november 28. írta: Koreai Kulturális Központ

Annyeong, Korea! Mi újság?

I. évfolyam, 10. szám, 2019. november

E havi számunkban ismét szót ejtünk Dél-Korea környezetvédelmi és életminőséget javító intézkedéseiről. Az ország ezúttal a nagyobb városok levegőjének tisztábbá tétele mellett kötelezte el magát. Emellett szó lesz Mun Dzsein (Mun Jae-in) dél-koreai elnök véleményéről az önkéntes haderő bevezetésének kérdésével kapcsolatban. Továbbá beszámolunk az új, nemzeti tengerészeti múzeum megnyitásáról, valamint az idősebb generációkat érintő újabb társadalmi kérdésről.

lead_6.png

Tiszta a levegő?

Ahogy minden nagyvárosban, úgy Dél-Korea nagyobb városaiban is komoly probléma a légszennyezés. A levegő minőségének javítására a dél-koreai kormány komoly ígéretet tett, miszerint 5 éven belül 40%-kal fogja csökkenteni a légszennyezettséget az ügyben leginkább érintett nagyvárosokban. Ezt a célkitűzést a Környezetvédelmi Minisztérium tervezete olyan intézkedésekkel kívánja elérni, amelyek elsősorban az ipartelepek és a személygépkocsik károsanyag-kibocsátását korlátozzák.

annyeong_korea_10_hir_1.jpg

Valójában Szöulban és más nagyvárosokban egyes intézkedések már 2005 óta hatályban vannak, de a kormány tovább szigorítaná a károsanyag-kibocsátást. Emellett a kormány az egész országra kiterjesztene hasonló, a levegő minőségét javító intézkedéseket az elkövetkező 15 évben. A Környezetvédelmi Minisztérium tervezete szerint 77 városban és megyében fogják ellenőrizni a károsanyag-kibocsátást. A tervezet által lefedett terület felelős az ország finomszemcsés szállópor-koncentrációjának 80%-áért, a kormány ezt az értéket csökkentené 40%-ra 2024-ig. A károsanyag-kibocsátás csökkentését célzó törvénytervezet jövő áprilisban lép életbe.

Kérdezz-felelek az elnökkel

Mun Dzsein dél-koreai elnök november 18-án tartott szereplésén, nyilvános felületen adódott lehetőség arra, hogy az ország lakosai kérdéseket tegyenek fel az őket érdeklő és érintő, közéleti témákkal kapcsolatban. Az eseményre, amelynek keretein belül kérdésekkel lehetett bombázni az elnököt, 16 000 fő jelentkezett. Az MBC műsorszolgáltató ebből a tizenhatezer jelentkezőből választott ki 300 főt úgy, hogy minden régió, illetve nem, kor- és társadalmi osztály is képviselt legyen. A hitelesség biztosítása érdekében a kérdéseket nem egyeztették előre az elnökkel.

annyeong_korea_10_hir_2.jpg

A műsor nyújtotta lehetőség egyik legfontosabb témája az önkéntes katonai szolgálat kérdése volt. Mun elnök szerint Dél-Koreának a jelenlegi sorkatonai szolgálat helyett az önkéntesség felé kell fordulnia. Ezt azonban nem a közeljövőben, hanem közép- vagy hosszútávon lehet csak elérni. Az elnök úr szerint az átálláshoz időre és felkészültségre van szükség. Mun a hivatásos katonák számának növelését, valamint a hadsereg megfelelő és korszerű felszerelését tekinti első lépésnek az ország önkéntes katonai szolgálatához vezető útján.

Megnyílt a Taean Tengerészeti Múzeum

Dél-Cshungcshong tartományban, Taean megyében új, nemzeti tengerészeti múzeum nyílt meg. A Taean Tengerészeti Múzeum ugyan egyes kiállítások kedvéért részlegesen már korábban is megnyílt, de mostantól a múzeum egész területe látogatható. A koreai Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tengerészeti kulturális örökségekért felelős intézete szerint a múzeum kiállítási tárgyai az ország tengeri régészeti kincseinek mintegy 25%-át teszik ki. A Taean Tengerészeti Múzeum kiállítási anyagát a Sárga-tengerben megtalált, illetve feltárt régészeti leletekből állították össze. A kiállítási tárgyak száma nagyjából 30 000 darab, ami valóban igen impozáns gyűjteményt feltételez.

annyeong_korea_10_hir_3_1.jpg

E hatalmas mennyiség jelentős hányadát, úgy 25 000 leletet a tengermelléki Taean-megye környékén tárták fel, a történelmi hajózási-kereskedelmi útvonalakat követve. A 2007-ben megkezdett ásatások előrehaladtával a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tengerészeti kulturális örökségekért felelős intézete felismerte, hogy az irdatlan mennyiségű történelmi emléknek új helyszínt kell biztosítani, így 2012-ben megkezdődött a Taean Tengerészeti Múzeum megépítése. A mára teljes egészében működő múzeum kiállítási témái között megtalálhatók a tengerészlét mindennapjainak eszközei a Korjó királyság korából (918-1392). A Taean-megye közelében elsüllyedt, a XIII. század elejéről származó teherhajó (Mado Ship No. 1) tökéletes mását a múzeum látogatói élőben, blogunk olvasói pedig e havi számunk címlapján csodálhatják meg.

Közúti veszélyek egy elidősödő társadalomban

A fejlett országok komoly problémája az elöregedő társadalom. Ez alól Dél-Korea sem kivétel. A közelmúltban ez a gazdasági, társadalmi és kulturális kérdés egy újabb fontos tényezővel bővült Koreában. A koreai Közúti Közbiztonsági Hatóság (KoRoad) tájékoztatása szerint megnőtt az idősebb generációkat érintő balesetek száma. Statisztikák szerint az elmúlt 5 évben 9%-kal, a tavalyi évhez képest pedig 2%-kal nőtt a gyalogos időseket érő, végzetes balesetek száma, főként az időskorúak szabálytalan gyalogosközlekedése miatt. Továbbá 2014. és 2018. között az idős korosztály 48%-kal több balesetet okozott gépjárművezetőként.

A sajnálatos statisztikák kiugró számait a KoRoad azzal magyarázza, hogy az időskorúak minden bizonnyal nincsenek tisztában a közlekedési szabályokkal, vagy pedig figyelmen kívül hagyják azokat. A Hatóság szerint a kormány azzal törekedik a helyzet megoldására, hogy kiterjesztené a közlekedés és a forgalomszabályozás oktatását az idősebb korosztály számára.

 

 

Az összefoglalót írta: Szilágyi Miklós

Források: english.chosun.com

theguardian.com, koreaherald.com

koreaherald.com, koreaherald.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr10015320052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása