Jellemzően koreai
2019. szeptember 06. írta: Koreai Kulturális Központ

Jellemzően koreai

A fátyolmaszkok (1. rész)

Ha egy dolgot kell mondanunk, ami a legjellemzőbb a koreai szépségápolásra, akkor biztosan a fátyolmaszkok jutnak mindenki eszébe. Már régen nem csak a koreai és más keleti országok sajátja ez a trend, a 2018-as berobbanása óta már hazánk drogériáiban is egyszerűen leemelhetők a polcokról. 

lead_maszk.png

Mi is ez? 

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy miért is olyan nagy szám egy fátyolmaszk (angolul: sheet mask – mennyivel költőibb a magyar elnevezés, ugye?!). Hiszen csak egy darab arc formájú textilről van szó, amit átitatnak különböző esszenciákkal, ápoló folyadékokkal. 

Azért, mert sokat ígér. Azt ígéri, hogy gyorsan, egyszerűen, egy alkalom alatt csodát tehetünk a bőrünkkel. A relatíve hosszú beszívódási idő is szimpatikus lehet – annál hatásosabbnak gondoljuk, minél tovább van az arcunkon az anyag.

81509_primersheetmask_model_900x900_1-3-2018-21-54-18.jpeg

Ezenkívül kapcsolódik még hozzá egyfajta kényeztetés, self-care érzés is, hiszen amíg rajtunk van a maszk, sok mindent nem tudunk csinálni – ki kell várnunk a hatóidőt, ami alatt olvashatunk, zenét hallgathatunk, relaxálhatunk.

Valójában a fátyolmaszkok önmagukban nem oldanak meg semmilyen bőrproblémát, nem helyettesítik a mindennapos tudatos bőrápolást, kiegészítésnek és ínyencségnek azonban kiválóak. 

Korábban is létezett már? 

Több elképzelés létezik a fátyolmaszkok eredetéről. Mindegyik az úgynevezett arcmaszkokra vezethető vissza, amit magyarul leginkább arcpakolásnak mondunk. Az ókori Egyiptomban Kleopátra agyagot és tojásfehérjét tett az arcára (ezeket az alapanyagokat máig használják koreai kozmetikumok összetevőiként), az ősi Indiában vallásos rituálék részeként a nők gyógynövényekből, virágokból zúzott, tejjel kevert masszát kentek az arcukra.

isabell-winter-t7_cn7g5ara-unsplash.jpg

A reneszánsz világban a nők fehér arcot szerettek volna, ezért citromot és tojást kevertek össze szépségpakolás gyanánt. 

A 19. század technikai újdonságai között számtalan szépségápolási termék is felbukkant. Ilyen például Madam Rowley arcmaszkja, amit éjszakai használatra ajánlottak, heti háromszor. Rettentő kényelmetlen szerkezet lehetett a fej hátoldalán találkozó kapcsokkal, de mivel a ráncok eltűntetését és fiatal bőrt ígért, kereslet akadt rá. 

madame-rowleys-toilet-mask.jpg

Noha Koreából indulva lett igazán beauty-trend a fátyolmaszk, történetileg az elsőt 1857-ben Párizsban azonosíthatjuk, amikor a hölgyek marhaszeleteket tettek az arcukra, hogy megelőzzék a ráncokat. Ezeket követte az előre készített változat, amit aztán akármilyen szérummal lehetett gyártani. 

Milyen típusok vannak? 

Azóta a fátyolmaszk számtalan variációban fellelhető. Léteznek pamut, bio-pamut vagy műszálas alapúak is. Esetleg műanyag, úgynevezett hidrogél maszkok. Vannak egész arcra valók és vannak csak szem alatti karikákra ajánlott, kisebb méretűek is. Nemrég felbukkantak a két darabból álló változatok, amiket jobban az arcformára lehet alakítani. 

krsheetbannertop_800x800_1.png

Léteznek már habzó, oxigénes változatok és a legkülönfélébb hatóanyagúak is: gyöngy, arany, ezüst, kaviár, pezsgő, csillám, stb. Ezek az összetevők nem klinikailag bizonyítottak, de egy csajos este kellékeként kiválóak lehetnek – képzeljük csak el minden barátnőnket aranyszínű arccal!

Hasonlóan insta-kompatibilisek a különböző mintájú maszkok, melyek a hatóanyagokon túl szórakozást is nyújtanak: állatfigurákká vagy éppen koreai történelmi szereplőkké válhatunk általuk.

Persze csak amíg rajtunk van a maszk - szerencsére. 

 

A cikket írta: Balassa Zsófia, a bazsibeautyblog szerzője

Források: 

theguardian.com

tranauxskincare.com

labmuffin.com

Képek forrása: facetory.com, allure.com, unsplash.com

koreansheetmask.com, beautifulwithbrains.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6415007420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása