Anyám főztje
2019. szeptember 03. írta: Koreai Kulturális Központ

Anyám főztje

Little Forest (2018)

A városi létbe belefáradt vidéki lány, Hye-won (Kim Tae-ri) visszatér falujába, hogy kiheverje szakmai és magánéleti kudarcait. Az üresen álló családi házban a lány felidézi édesanyjához (Moon So-ri) fűződő ambivalens kapcsolatát, ami főként a sütés-főzésre épült. A közösen eltöltött időkre – és receptekre – visszaemlékezve a lány megtalálja azt a bizonyos, átvitt értelemben vett kis erdőt, ami valójában a lelki békéhez vezető út.

lead_2.png

Igarashi Daisuke népszerű mangáját, a Little Forestet (2002-2005) Korea jelenleg egyik legnagyobb női rendezője, Yim Soon-rye (Forever the Moment, 2008; Whistle Blower, 2014) adaptálta filmre. Ugyan a történetből már korábban is készült egy két részes filmadaptáció Japánban (Little Forest: Summer & Autumn, 2014 és Little Forest: Winter & Spring, 2015), a sztori van olyan szeretni való és meghitt, hogy minden országnak kéne egyet csinálni a saját gasztronómiai és társadalmi jellemzőivel.

little_forest_2018_poszter.jpg

A Little Forest az egyszerűbb, nyugodtabb, de ugyanakkor dolgos háztáji élet örömódája, bárhol, bármikor, bármilyen formában felmelegítheti és meglágyíthatja a nagyvárosi mókuskerékben kihűlt és megkeményedett szíveket. Yim Soon-rye filmje is maradéktalanul kihozza a történet filmre vitelében rejlő lehetőségeket. Az egyszerűségében is nagyszerű képi világ és a jobbára konfliktus nélküli cselekmény lassú (de nem unalmas) nyugodtságot ad a filmnek. A Little Forestet nem valami fordulatos történetszál tartja össze, hanem a lelki kiteljesedés csodaszép íve. 

Hye-won neheztel a kicsit különc, de valójában szerető és gondoskodó anyjára. Gyermekként nem is érthette meg azt, hogy egyedülálló özvegyként miken kellett édesanyjának átmennie, miről kellett lemondania. Hye-won csak most, anyja teljes távollétében kezdi felfogni a nő egykori helyzetét. Amíg készül az étel a vágódeszkán és a tűzhelyen, addig a lány fejében is rendeződnek a dolgok. Hye-won lassan megérti, hogy az egyszeri étkek mellett egy egész életre valónyi szellemi táplálékot is kapott.

Anya (Moon So-ri) és lánya (Kim Tae-ri) talán nem is különböznek annyira egymástól

Hye-won az anyjától ellesett konyhaművészet segítségével oldja meg a mindennapi élet apróbb konfliktusait is. Ha gond van, a lány nekiáll főzni egy igazán ínycsiklandó ételt, amit aztán jóízűen el is fogyaszt – vagy egyedül, vagy régi barátaival. Ez olyan kulináris élményt nyújt a néző számára, mintha egy egész filmet húztak volna fel a Szindbád (1971) méltán híres velőscsontos jelenetére.

A három jó barát, Jae-ha (Ryu Jun-yeol), Eun-sook (Jin Ki-joo) és Hye-won (Kim Tae-ri)

Az igazán jó étkezéshez viszont kell egy jó társaság is, ezt pedig a maroknyi ifjú színész rokonszenves játéka biztosítja. A nagyvárost maguk mögött hagyó, faluba visszatért egykori barátok meleg szívvel fogadják Hye-wont. A családi gazdálkodást továbbvivő Jae-ha (Ryu Jun-yeol) képviseletében a falusi élet, míg a banki alkalmazott Eun-sook (Jin Ki-joo) képében a kisvárosi élet találkozik a nagyvárosi besavanyodottsággal. Jae-ha és Eun-sook a maguk módján segítenek a lánynak megtalálni elvesztett, vagy még ki sem alakult identitását, miközben maguk is előrébb lépnek a lelki kiegyensúlyozottsághoz vezető úton. A kedves hármas igaz barátságának kialakulását legalább olyan jól esik nézni, mint a tűzhelyen gőzölgő ételeket.

Béke, nyugalom, empátia, barátság. A Little Forest ilyen egyszerű témákkal biztosít tartalmas kikapcsolódást a nézők számára. Nem kellenek sárkányok, sem űrcsaták vagy szuperhősök. A lelki feltöltődéshez elég egy magányos, vidéki koreai lány elindulása az önismeret útján.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: easternkicks.com, imdb.com, screenanarchy.com, hancinema.net

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6715007270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alex Bergman · filmleltar.blog.hu/ 2019.09.24. 12:50:22

Szép, szerény film. A főzés-jelenetek gyönyörűek.
süti beállítások módosítása