Annyeong, Korea! Mi újság?
2019. július 31. írta: Koreai Kulturális Központ

Annyeong, Korea! Mi újság?

I. évfolyam, 6. szám, 2019. július

Júliusi számunkban főként a Kvangdzsuban (Gwangju) megrendezett 2019-es úszó világbajnoksággal foglalkozunk. Külön figyelmet fordítunk az abszolút kezdő dél-koreai női vízilabda-válogatottnak és az éremesélyes műugróknak is. Továbbá röviden ismertetjük a Japán és Dél-Korea közötti legújabb feszültség történelmi és gazdasági körülményeit, valamint a felek hivatalos álláspontját. Végül szó lesz az egész világot ellepő problémáról, a műanyagról is.

lead_1.png

Valahol el kell kezdeni

Július 12-én elstartolt a FINA (Nemzetközi Úszószövetség) 18. világbajnoksága, melynek a dél-koreai Kvangdzsu ad helyet. Már mindjárt a világbajnokság elején, szenzációként robbant be a köztudatba a Magyarország és Dél-Korea közötti női vízilabda-selejtező, amelyet a magyar csapat nyert meg rekord fölénnyel, 64–0 végeredménnyel. Ezúton is gratulálunk a magyar csapatnak! A kimagasló gólzápor annak is köszönhető, hogy a koreai női vízilabda csapat abszolút zöldfülűnek számít, a versenyre is csak mint a rendező ország csapata kvalifikálta magát, és pechjükre mindjárt az egyik legnehezebb selejtezőcsoportba kerültek be, Magyarország, Oroszország és Kanada ellen. A magyarok elleni hatalmas vereség után következett az oroszok elleni meccs, amin Kyung Da-seul megszerezte a csapat első gólját is, az örömkönnyek közötti gólöröm pedig bejárta a világsajtót. Gratulálunk a dél-koreai csapatnak is! A vébédöntőhöz ugyan még nagyon hosszú út vezet, de valahol el kell kezdeni!

Sikerek műugrásban

Történelmi siker: Kim Su-ji megszerezte Dél-Korea első, női úszó vébés érmét. Kim a női 1 méteres műugrás számban 257,20 ponttal nyert bronzérmet a Kínai Chen Yiwen (arany; 285,45 pont) és az amerikai Sarah Bacon (ezüst; 262,00 pont) mögött. A bronzérem magát Kim Su-jit is meglepetésként érte, aki elsősorban a 3 méteres műugrók közé sorolja magát. Gratulálunk!

annyeong_kep_2_kim_su-ji.jpg

Kim Su-ji

Korea férfi műugró-favoritja Woo Ha-ram volt, aki a döntőbe jutást tűzte ki célul. Az éremeső ugyan most elmaradt, de a kitűzött célját többszörösen is elérte. Woo 4. helyezett lett műugrásban mind 1, mind 3 méteren. Harmadik egyéni számában, toronyugrásban a 6. helyet érte el, Kim Yeong-nammal való párosa pedig 10. lett szinkron műugrásban és 6. szinkron toronyugrásban. Woonak és Kimnek is további sok sikert kívánunk!

Bocsánatkérés helyett exportkorlátozások

annyeong_kep_3_mun_dzsein_del-koreai_elnok_talalkozoja_a_nagyobb_cegek_vezetoivel.jpg

Mun Dzsein dél-koreai elnök találkozója a nagyobb cégek vezetőivel

Július elején Japán váratlan korlátozásokat vezetett be Dél-Koreával szemben, miszerint csökkenti az okostelefonok és chipek gyártásához szükséges ipari alapanyagok, félvezetők exportját az országba. Japán hivatalos álláspontja az, hogy Dél-Korea nem tudja biztosítani azt, hogy az exportcikkek ne jussanak át Észak-Koreába. Dél-Korea szerint ez csak egy mondvacsinált ürügy arra, hogy Japán a valódi motivációit leplezze. Tavaly a dél-koreai legfelsőbb bíróság újabb ítéletet hozott az 1910 és 1945 közötti japán megszállási érával kapcsolatban: kártérítés megfizetésére kötelezte azokat a japán cégeket, amelyek a kérdéses időszakban elhurcolták és kényszermunkára kötelezték a koreai állampolgárokat. Dél-Korea szerint a japán exportkorlátozás a legfelsőbb bíróság által meghozott ítélet retorziója. Mun Dzsein elnök ismertette a hivatalos dél-koreai álláspontot is, miszerint a japán korlátozások inkább politikai indíttatásúak, mintsem gazdaságiak. Hasonló állásponton van Észak-Korea is. A dél-koreai tech-cégeket érintő üggyel kapcsolatban Észak-Korea is megszólalt, szerintük az exportkorlátozással Abe Sinzó japán miniszterelnök a közelgő választásokra készül. 

Műanyag, műanyag, műanyag

Ahogyan az egész világon, úgy Dél-Koreában is fontos kérdéssé vált a háztartási műanyaghulladék természetre káros hatása. Korea a világ egyik legnagyobb műanyag-felhasználója. Az EUROMAP szerint 2015-ben az egy főre jutó műanyaghulladék 132,7 kilogramm volt. A Statistics Korea szerint 98,2 kg egyszer használatos műanyagdoboz, 420 db egyszer használatos műanyagzacskó és 509 db egyszer használatos műanyagpohár jutott egy főre 2016-ban.

annyeong_kep_4_a_szouli_greenpeace_piknikjen_a_resztvevok_minden_egysze_rhasznalatos_termeket_mellozve_is_jol_tudtak_magukat_erezni.jpg

A szöuli Greenpeace piknikjén a résztvevők minden egyszer használatos terméket mellőzve is jól tudták magukat érezni

Ennek kezelésére a dél-koreai kormány azt tervezi, hogy 2022-re 30%-kal, 2030-ra pedig 50%-kal csökkenti a műanyag-felhasználást. Továbbá a jelenlegi 34%-kos újrafelhasználási rátát is feltornázzák 70%-ra 2030-ig. Tavaly betiltották az egyszer használatos poharakat a kávézókban és a gyorséttermekben, ezeken a helyeken már csak többször használatos pohárból lehet inni. Idén pedig a bevásárlóközpontok eldobható műanyagzacskóit is betiltották.

A Greenpeace Korea megkérdezett 999 koreait, ők hogyan állnak a témához. A megkérdezettek 57,1 százaléka azt állította, hogy az elmúlt évben csökkentette a mindennapi műanyaghasználatát, 41,6 százalék pedig azt mondta, hogy most ugyanannyi műanyagot használnak fel. A többség szerint az alternatívák hiánya volt a legnagyobb gátja a műanyag-felhasználás csökkentésének. Bár a kormány azt ígérte, 2030-ra felére csökkentik a műanyaghulladékot, az aktivisták gyorsabb, keményebb fellépést követelnek. Szerintük egy erősebb szabályozás megváltoztatná a hozzáállást az eldobható termékekhez és a műanyaggyártáshoz.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Források:

koreaherald.com

fina.org

theguardian.com

koreaherald.com

koreaherald.com

koreaherald.com

koreaherald.com

koreaherald.com

koreaherald.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5614974768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2019.07.31. 13:11:19

Talán bulvárosabb, de aktuális lenne, hogyan állnak a koreai nők a fenékcsapkodáshoz? :)

Erda Mirlacher 2019.08.02. 09:19:09

Madnezz, Konkrétan a fenékcsapkodásról még nincs a blogban cikk, szerintem ilyen formában nem is lesz :-) De! A "Társadalom" címszó alatt sok koreai kulturális és szociális sajátosságról olvashatsz, többek közt ebben a cikkben is:
koreainhungary.blog.hu/2018/06/22/mit_kell_tudnod_ha_koreai_csaladhoz_keszulsz_latogatoba
Másrészt, Koreában is van nagyon sok olyan szórakozóhely, különösen a nagyvárosokban, ahol viszonylag könnyen lehet hölgyekkel ismeretségbe keveredni, khmm..., de ezekről szerintem szintén nem ez a blog fog részletekbe bocsátkozni...:-)
Szerintem, ha egy másik országba (pláne távoliba) készülünk, akkor tájékozódjunk és alkalmazkodjunk az ottani szokásokhoz és kultúrához és majdnem ilyen egyszerű a dolog :-)
süti beállítások módosítása