A koreai nők mind tökéletesek?
2019. július 08. írta: Koreai Kulturális Központ

A koreai nők mind tökéletesek?

A koreai szépségideál fő elemei

Minden országnak, égtájnak megvan a maga szépségideálja, amire nők ezrei tekintenek útmutatásként. Mindenki szeretne annak megfelelni, hogy sikeres, szimpatikus, népszerű és esetleg híres lehessen.  Ez az ideál ugyan az idők során változik, de az adott korban élők számára ez ritkán érzékelhető. Míg a nyugati világnak a magas, szőke, dús keblű, vékony derekú, kerek fenekű nők az ideáljai, addig Koreában a kicsiny, apró, törékeny, gyermeki arcú és tökéletes bőrű szépségek hódítanak. Számunkra azonban vannak ennél szokatlanabb elemei is a koreai (ázsiai) szépségideálnak.

lead_beauty.png

Fehér bőr

Bár a fehér bőr, mint az arisztorkrácia és a gazdaság jelképe a nyugati világban is megjelent korábban, nálunk mára inkább a napbarnított, kreaolabb bőr a divatos. Nem úgy Koreában! Hagyományosan a fehér bőr az elegancia jele, azt mutatja ugyanis, hogy nem kellett a napon dolgoznia az illetőnek, akinek így fehér maradhatott a bőre. Mára ez alapvető sztenderddé vált. Plasztikai sebészeti megoldás is elérhető a túl sötét bőr „problémájára”, de ennél egyszerűbb ígéretek is léteznek a piacon. A bőrápolási termékek dobozai szerint majd mindegyikük rendelkezik fehérítő (whitening) hatással. Noha pár összetevő alkalmas a leégés vagy pattanások utáni pigmentfoltok eltüntetésére (niaciamid, c-vitamin), a genetikailag meghatározott bőrszínt semmi sem fehéríti igazából. Alapozóval azonban elérhető egy-két árnyalattal világosabb bőr, amit a keleti kozmetikumok (majdnem minden esetben) ki is használnak – úgyhogy nyugati bőrtónussal vigyázzunk a koreai alapozókkal, BB krémekkel! Valószínűleg túl világosak lesznek számunkra. A fehér bőr elérésének/megtartásának másik eszköze a folyamatos arcra való fényvédő használata, mely az ázsiai országokban, azaz Koreában is kötelező eleme a mindennapi arcápolásnak.

double-white-whitening-soap.jpg

Aegyosal (애교살, ejtsd: egjószál)

Szó szerinti jelentése: cuki arc. Többször találkoztam már európai nőtársaim kesergésével a szemük alatt található, egyetlen, erőteljes ránc miatt, ahova beleül a korrektor, és egyébként is, igen idegesítő hely az ember első igazán mély ráncának. Ekkor meg szoktam nekik mutatni, hogy az igazából nem ránc, hanem a nagyobb könnyzacskó által meggyűrt bőr – és ha jól megfigyelik, akkor valószínűleg a gyerekkori fényképeiken is felfedezhetik magukon. Legtöbbször ez megnyugtatja őket, pláne, ha elmesélem, hogy Koreában (és Japánban is) a nagy könnyzacskó a kedves, fiatalos és szép arc egyik alapvető ismérve. A koreai nők kifejezetten világosra is sminkelik, hogy még feltűnőbb legyen. Tapaszok kaphatók arra, hogy a bőr megfelelő meggyűrésével a könnyzacskó láthatóvá váljon.

aegyosaal.jpg

V-formájú arc

Az ázsiai nők arca alapvetően szélesebb és laposabb, mint európai társaiké. Ennek ellenére a vágyott arcforma kifejezetten a V betű formájú, helyesebb, felfelé keskenyedő állkapocscsont. Mivel ezt a formát kifejezetten a csont genetikailag megszabott mérete határozza meg, csak plasztikai műtéttel lehet rajta változtatni. Noha más – eléggé fájdalmas – eljárások is léteznek, a műtét mára az egyik legnépszerűbb a szépészeti beavatkozások között.

A koreai szépségidál nem elérhetetlen, de a legtöbben azért nem születnek ilyen adottságokkal. A szépségipar és a plasztikai sebészet mint üzletág komoly hatással van a szépség sztenderdekre, nem ritkán irreális elvárásokat állítva a nőkkel szemben.

thin-face-mask-face-slimming-mask-face-care.jpg

 

A cikk szerzője: Balassa Zsófia, a BazsiBeautyBlog írója

Képek forrása: seoulwhitekorea.com, everythingaboutbella.com, dhgate.com, 

Források: hellokpop.com, theodysseyonline.com, buzzfeed.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1114852490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2019.07.19. 10:01:10

Ezért igazán kár volt billentyűt ragadni....

acycloren 2019.08.15. 12:43:40

A mandula formájú arc a szépségideál. Hegyes áll. Ami a kelet-ázsiai nők kb. 0.5%-ánál van meg természetesen, a többi kerek arcú vagy szögletes. A szemeik természetes formájukban picik, az orruk lapos.
A kelet-ázsiai szépségideálnak a kelet-ázsiai nőknek csak minimális része felel meg természetes formájában. És csak egyféle arcot fogadnak el szépnek.
Ezzel szemben Európában sokféle formájú, színű, arányú arcra mondják, hogy vonzó, nincs egyféle szépség. Nem uniformizált a szépség. Egy szupermodell, mondjuk Palvin Barbara sokkal közelebb áll az átlag magyar lányokhoz, mint egy K-pop sztár az átlag természetes koreai nőkhöz.
Ázsiában nem értik az emberek, hogy a fehér férfiak miért randiznak vagy házasodnak "csúnya" ázsiai nőkkel. Amit az ázsiaiak csúnyának tartanak, az mondhuk egy teljesen normális arc európai szemmel, de nem fér bele ebbe a mandula alakú, szikével szabott orrú, hegyesre faragott állú, dupla szemhéjú porcelánbaba skatulyába.

acycloren 2019.08.15. 12:43:45

Ha valaki kíváncsi arra, hogy a koreai emberek hogy néznek ki valójában, akkor nézze meg az amerikai családok által örökbefogadott koreai gyerekekből USA-ban felnőtt embereket. Rajtuk nem volt nyomás, hogy plasztikai sebészeti eljárásoknak vessék alá magukat, ők megőrizték az eredeti arcvonásaikat.
süti beállítások módosítása