Annyeong, Korea! Mi újság?
2019. május 22. írta: Koreai Kulturális Központ

Annyeong, Korea! Mi újság?

I. évfolyam, 4. szám, 2019. május

Májusi számunkban kulturális és társadalmi témákat érintő hírekből válogattunk. A nemek közötti egyenlőség érdekében új pozíciókat hoznak létre egyes minisztériumokban, így segítve elő a nőkkel szembeni egyenlő bánásmódot. Beszámolunk továbbá a koreai szovonok, vagyis a történelmi neokonfuciánus akadémiák UNESCO világörökségi listájára való jelöléséről is. Emellett szó lesz a Dél-Korea nyújtotta idei élelmiszersegély-szállítmányozásáról és a vidéki oktatásban terjedő, szívmelengető társadalmi összefogásról.

header_news.png

Nemek Közötti Egyenlőségi Osztály

A Nemek Közötti Egyenlőség és Család Minisztériuma tervezete szerint új osztályok jönnek létre az alábbi kormányzati hivataloknál: Oktatási Minisztérium; Kulturális, Sport és Idegenforgalmi Minisztérium; Egészségügyi és Jóléti Minisztérium; Országos Rendőrségi Hivatal. A tervezet szerint az újonnan létrehozott Nemek Közötti Egyenlőségi Osztályok munkatársai az adott minisztériumon belül fogják kivizsgálni az esetleges visszaéléseket és nemi megkülönböztetéseket.

nemek_kozotti_egyenlosegi_osztaly.jpg

Az eredmények a tavalyi, elsöprő erejű #MeToo mozgalomnak köszönhetők, aminek keretein belül felszínre kerültek az addig eltitkolt visszaélések, a művészeti, filmes, sport és oktatási területeken egyaránt.

A tervezetet a kabinet jóváhagyta.

Kilenc szovon a UNESCO világörökségi várólistáján

Világörökségi címre javasolták a UNESCO Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottságánál (ICOMOS) Dél-Korea 9 konfuciánus iskoláját, „Szovon, koreai neokonfuciánus akadémiák” címen. A szovonok a Csoszon-érában (1392-1910) nemcsak oktatási intézményként, hanem könyvtárakként, kiadóként, valamint társadalmi és politikai vitahelyként is működtek, így nagyban hozzájárultak a neokonfucionizmus elterjedéséhez.

kilenc_szovon_a_unesco_vilagoroksegi_varolistajan.jpg

A tényleges világörökségi listára kerülésről a UNESCO Világörökség Bizottságának 43. ülésén, Bakuban fognak dönteni. Pozitív döntés esetén a 9 szovon lenne a 14. világörökségi bejegyzés Dél-Koreában – az első a Szokkuram-barlang és a Pulguk templom volt (1995), az eddigi utolsó pedig a Szansza, hegyvidéki buddhista monostorok (2018). 

Rizssegély négy országnak

Kim Jong-hoon, a Földművelésügyi, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztérium helyettes minisztere bejelentette, hogy összesen 50 000 tonna hazai rizst küldenek Jemenbe, Etiópiába, Kenyába és Ugandába. A szállítmányok várhatóan május közepétől júniusig érik el a célországokat. Dél-Korea 2018 óta tagja az Élelmiszersegélyezési Egyezménynek, a kormány pedig elkötelezte magát a rászoruló országok megsegítésén, évi 50 000 tonna rizs biztosításával.

rizssegely_negy_orszagnak.jpg

Ahogyan azt a minisztérium is kifejtette, Dél-Korea az egyetlen olyan ország, ami korábban maga is élelmiszersegélyezésre szorult, később viszont adományozóvá lépett elő. A nehéz helyzetet jól ismerő Dél-Korea számára ezért is fontos más országok megsegítése.

Nagyik az iskolapadban

nagyik_az_iskolapadban.jpgA születési ráta alacsony állása miatt kiürülőfélben vannak a vidéki iskolák. A Kangdzsin megyei Tegu Általános Iskola szorult helyzetének megoldására különös társadalmi összefogás szerveződött: nehéz múltú, analfabéta nyugdíjasok jelentkeztek első osztályosnak. Az idősek így végre elsajátíthatják az írás-olvasás örömét, egyúttal ki is segítik a nebulóhiánnyal szenvedő tanintézményt. Ennek köszönhetően az iskolának sem kell bezárnia, a kisgyermekes családoknak sem kell elköltöznie, sőt, a nagymamák is saját kezűleg írhatnak levelet unokáiknak. A 70 és a 7 évesek közös tanórái új életet lehelhetnek a lassan kiüresedő vidékbe.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Források: The Korea Herald, New York Times, korea.net

Képek forrása: pexels.com koreaherald.com, korea.net, koreaherald.com, nytimes.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2514828548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása