Annyeong, Korea! Mi újság?
2019. április 05. írta: Koreai Kulturális Központ

Annyeong, Korea! Mi újság?

I. évfolyam, 2. szám, 2019. március

A márciusi számban a következő témákkal várjuk kedves Olvasóinkat: Dél-Korea elnöke, Moon Jae-in és az USA elnöke, Donald Trump április 11-én Washingtonban értekeznek; a Hyundai Motor Companynek vissza kell hívnia 16 487 Veloster típusú gépkocsit Észak-Amerikából és Kanadából; dokumentumfilm készül a Kubában lakó koreaiakról; az egyik fontos sokchoi (ejtsd: szokcsó) buddhista templom 65 év után visszakapta utolsó hiányzó fadúcát. 

header_21.png

Moon és Trump nagy találkozása

20190329000381_0.jpg

Dél-Korea elnöke, Moon Jae-in és az USA elnöke, Donald Trump 2019. április 11-én nagyszabású találkozó keretein belül ülnek egy asztalhoz Washingtonban. Ez a találkozó lesz a két vezető hetedik közös megbeszélése, ahol olyan témákat fognak megvitatni, mint az állandó észak-koreai fenyegetés; a dél-koreai és az amerikai szövetség megerősítése az egész Koreai-félszigetet érintő nukleáris fenyegetés megszüntetése érdekében. Mivel Trump 2019. február 28-i találkozója Kim Jong-un, az észak-koreai rezsim vezetőjével nem tekinthető sikeresnek - hiszen nem jutottak egyességre, legfőképp a nukleáris programjukat illetőleg - Trump fontosnak tartja, hogy beszéljen az égető témában Dél-Koreával is. Aggodalomra adhat okot, hogy a közelmúltban amerikai műholdak olyan képeket közvetítettek, ahol egyértelműen látszik, hogy az észak-koreai területeken a rakétakísérletek és a különféle fegyverfejlesztési műveletek még mindig folyamatban vannak.

Forrás: The Korea Herald

A Hyundainak vissza kell hívnia több mint 15 000 gépjárművét Észak-Amerikából és Kanadából

usc30hyc161b021001.jpg

A Hyundai Motor Co. bejelentette, hogy 16 487 darab Veloster típusú, Észak-Amerika és Kanada területén már eladott gépjárművet hív vissza szoftverhiba gyanújával. Az Amerikai Nemzeti Autópálya Közlekedésbiztonsági Adminisztrációs Szerv (NHTSA) jelentése szerint a 2012. április és 2013. október között gyártott példányoknál találták ezt a szoftverhibát, mely korai gyulladást eredményezhet a motor levegő- és olajrendszerében. Természetesen a kereskedések automatikusan és díjmentesen ki fogják javítani a hibát, melyről a Hyundai minden tulajdonost tájékoztatni fog.

Forrás: Yonhap News

Dokumentumfilm készül a kubai koreaiakról

5c9561dc1379d273823e.jpg

Kubában létezett egy titokzatos hős, aki életben tartotta az ottani koreai menekültek közösségét, 1921 óta. Ő volt Kim Lim Jeronimo. Az ő munkásságának és erőfeszítéseinek köszönhető, hogy több mint ezer koreai a mai napig is őrzi koreai identitását, koreaiul tanul és énekli a koreai himnuszt. Segítségével létrejöhetett egy misszionárius koreai iskola is. Széleskörű munkássága ellenére, 2006-os halála után sem ismeri el a kubai állam a koreai közösséget. Az ő életét bemutató filmet a koreai-amerikai rendező, Jeon Hoo-seok fogja rendezni, mely még idén látható lesz a koreai mozikban. A direktor több mint négy ország tizenhét városát látogatta meg anyaggyűjtés céljából, négyszer járt Kubában és több mint hetven koreai-kubaival készített interjút. Céljának tekinti, hogy a határon kívüli koreaiakról is szélesebb képet kapjanak a hazai honfitársak.

Forrás: Donga Ilbo

A Shinheung templom (Sokcho) 65 év után visszakapta utolsó, elveszettnek hitt buddhista fadúcát

5c9aa9650068d273823e.jpg

A veterán amerikai tengerészgyalogos hadnagy, Mr. Rockwell (92 éves) március 18-án Seattle-ből elutazott Dél-Koreába, hogy meglátogassa a sokchoi Shinheung buddhista templomot, hogy visszaszolgáltassa az általa 1954-ben, a koreai háborút követően a templomból eltulajdonított buddhista szövegeket tartalmazó fadúcot. A fadúc vélhetően a 17. században lett kifaragva és a Jebanmun szutra szövegének egy részét tartalmazza. A szutra negyvennégy fadúcból állt, melyből mára már csak tizennégy darab maradt fenn. Rockwell a fadúcot ellenőrzött keretek között, további - a koreai háborúban és a háború után Koreában készített - 279 saját fényképpel együtt a templomnak és a sokchoi múzeumnak adományozta.

Forrás: Donga Ilbo

 

Az összeállítást készítette: Hanó Renáta

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8114735831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása