Katonadolog
2019. március 30. írta: Koreai Kulturális Központ

Katonadolog

Új szelek fújdogálnak a dél-koreai barakkokban

„Katonadolog!” – szoktuk többnyire a kicsiket vigasztalni, ha gyorsan múló bajról, ijedségről van szó, jelezve, hogy ne vegye komolyan, oda se neki! A dél-koreai katonaéletről sokat beszélhetünk, de hogy félvállról veendő „katonadolog” lenne, az aztán végképp nem mondható. A Koreai-félsziget 1948-as szétszakításakor létrejött déli hadsereg óriási fejlődésen ment át, és mára létszám tekintetében az egyik legnagyobb, technikai felszereltségét nézve pedig az egyik legmodernebb haderő az egész világon. A több mint ezeréves katonai hagyományok mély gyökerei és az 1953 óta fennálló hadiállapot kemény, vasfegyelemre épülő, sok tekintetben beton-merev gépezetet teremtett. Most mintha mégis megmozdult volna valami a barakkok táján, és erről persze megoszlanak a vélemények.

1_700x304.jpg

Magyarországon 2004 óta nincs kötelező sorkatonai szolgálat (szemben pl. Ausztriával, Svájccal vagy éppen Finnországgal), ezért sok fiatalember nálunk nehezen értené, ha alig az érettségi után csapot-papot hátrahagyva be kéne vonulnia a seregbe. Dél-Koreában minden egészséges férfi 18 és 38 év között hadkötelesnek számít, és 21, 23, vagy 24 hónapot szolgál. Ez legtöbbször húszas éveikre esik, így sokan kényszerülnek felsőfokú tanulmányaik vagy éppen bimbózó karrierépítésük megszakítására, és hosszú ideig nem találnak vissza a régi kerékvágásba. Mentálisan és fizikálisan egészséges férfi esetében kibúvó nincs, börtönbüntetés vár a hazafias kötelesség megszegőire, sőt olyan eset is megtörtént, hogy egy besorozás előtt álló fiatalember a szolgálat elkerülése érdekében az USA-ba utazott, aztán ennek végleges kiutasítás lett a vége. Soha többé nem térhet vissza Dél-Korea földjére.

2_700x307.jpg

Halasztásért, felmentésért természetesen lehet folyamodni, de manapság Dél-Koreában a kötelező sorkatonai szolgálattal kapcsolatos viták leginkább éppen e két dolog körüli anomáliák miatt gyűlnek, gyülekeznek. Az egészségileg alkalmatlannak nyilvánított férfiakon kívül (hírességek közül pl. Yoo Ahin és Kim Woobin) felmentést kapnak többek között a kiemelkedően teljesítő sportolók (pl. Song Heungmin, az angol Tottenham csatára), a művészek, klasszikus zenészek és táncművészek, de érthetetlen módon, a szintén Korea hírnevét öregbítő K-pop sztárok, színészek és filmesek már nem. A „lelkiismereti ok” mindeddig nem volt elegendő, de ha pl. valaki túlsúlyos, túl sovány, más etnikai csoporthoz tartozik, nem koreai állampolgár vagy éppen „eltúlzott mértékű tetoválást” találnak rajta – megúszhatja.

Idén februárban mintha megtört volna a jég, először fordult elő, hogy a Suwon Területi Bíróság annak a fiatalembernek a javára döntött egy perben, aki azért kérte a szolgálat alóli felmentését, mert pacifista nézeteket vall. A hír hallatán azért a legtöbben felkapták a fejüket, a konzervatívabb nézeteket valló katonai szakértők és hétköznapi emberek garmadája hördült fel és kiáltott tüzet. E körökből egyébként is elég súlyos kritikák látnak napvilágot a katonai fegyelem lazulásával kapcsolatban, hivatkoznak az állítólagos kivételezésekre, melyeknek hátterében még a korrupciót is megpendítik. Mondogatják, hogy a kiképzés során a katonák előbb tanulják meg, hogy hogyan ápolják a bőrüket vagy hogyan sminkeljenek, mint azt, hogy hogy védjék meg a hazát. Ez persze nincs így: az öthetes újonckiképzés, melynek során nincs neved, ahol még „közlegény” sem vagy, messze nem sétagalopp, és a megterhelő gyakorlatozások, a színlelt harci bevetések, a be- és összezártság alaposan megedzi a fiúkat fizikálisan, mentálisan egyaránt.       

3_telefon_700x383.jpg

Dél-Korea Védelmi Minisztériuma 2018 tavaszán átfogó, óvatos reformot indított, ami még 8-10 éve alighanem szentségtörésnek számított volna. Eddig, ha egy sorkatona már bevonult a barakkba, lényegében el volt vágva a külvilágtól, csak az az információ jutott el, amit gondosan megszűrtek, napirendje, minden tevékenysége, sőt szinte még a gondolata is ellenőrzés alá került. Mindezt természetesen a hadi biztonság és katonafegyelem tette szükségessé. A ritkán engedélyezett szabadságolások kivételével, a közlegény még csak nem is álmodhatott eltávozásról, hacsak erre súlyos indoka nem volt.

Ám 2019. február 1-je óta a katona havonta két alkalommal a gyakorlatozás, illetve a feladatok elvégzése után eltávozást kaphat, de a 21:30-as esti sorakozón menetfelszerelésben meg kell jelennie.  

4_a_mobil_700x392.jpg

Az eddigi, meglehetősen rideg katonai kultúra oldására irányul egy másik, 2018 áprilisában indított kísérleti program is, amelyben négy katonai bázis 400 közkatonája vett részt. Számukra a délután fél 6 és 10 óra közötti időszakban engedélyezték a mobiltelefon használatát. Készülékeiket biztonsági okokból persze jócskán lebutították, semmilyen hang- és képfelvételi, helymeghatározó, térkép, egyéb rizikót jelentő funkció nem érhető el, ami egyrészt logikus, másrészt Dél-Korea informatikai fejlettségét tekintve elég bizarr.  A program folytatásaként tavaly augusztusban már 7000 katona élhetett a kísérleti lehetőséggel. 5_b_1.jpgA huhogók aggályait megcáfolva, a két kísérleti programról érkező eddigi tapasztalatok és visszajelzések igencsak pozitívak, ezeken a bázisokon javult a közhangulat, a fegyelem, a harci kedv, a katonák kiegyensúlyozottabbak, kevesebb a depressziós eset, és öngyilkossági kísérleteket sem jelentettek. A program tovább bővül, idén április elejétől már 380 ezer katona mobilozhat, és a minisztérium szándéka szerint 2019 júliusáig a teljes haderőre kiterjesztik a mobiltelefon használatának lehetőségét – természetesen az előbb leírt biztonsági- és időkorlátok mellett.  

6_a_700x489.jpg

Sok rajongó félti kedvencét a katonaélettől, de aki nemcsak tehetséges, hanem minden tekintetben erős, fegyelmezett, humorérzékét és pozitív életszemléletét is képes megőrizni, azért nem kell aggódni, mert a jég hátán is megél és feltalálja magát. Tízezrek kedvencei, Kang Haneul és Ji Changwook bizony e tábort erősítik és nemcsak saját, de bajtársaik jókedvét, életigenlését is erősítik a seregben. Írtak, megrendeztek és betanítottak egy „Shinheung Military Academy” című musicalt is, amellyel szabadidejükben a többi laktanyában is „haknizhattak”. A fenti képen éppen a zöldfülű Sanggyu-t (INFINITE K-pop banda tagja) próbálják tanítgatni a szabályos szalutálásra - úgy tűnik sikerrel -, aki hálás szívvel nyilatkozott, hogy milyen sokat köszönhet a már rangidős bajtárs-hírességeknek.

Azt gondolom, a katonaság nem a világ vége. Érteni kell, hogy mért vagyunk itt, és meg kell felelni. Ennyi. – nyilatkozta széles mosollyal az egyébként a katonai rendőrség sorait erősítő „Wang Wook herceg”, aka Kang Haneul.

7_b_himnusz.jpg

Ji Changwook, Im Siwan, Kang Haneul és Joo Won az „Aegukga”-t, Dél-Korea himnuszát éneklik egy katonai ünnepségen bajtársaikkal együtt

 

A cikket írta: Csajka Edit

Forrás: The Korea Herald, The Korea Times, International Business Times, Lowy Institute, thenational.ae

Képek Forrása: The Korea Herald, The Korea Times, AFP, Soompi                           

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9214721147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása