Amikor a köret jobb a főfogásnál
2018. december 07. írta: Koreai Kulturális Központ

Amikor a köret jobb a főfogásnál

Believer (2018)

Won-Ho nyomozó (Cho Jin-woong) évek óta próbálja fülön csípni Korea legnagyobb drogbáróját, az ismeretlen Mr. Leet. Egy bombamerényletben Mr. Lee megöli a hozzá legközelebb álló embereket, hogy tiszta lappal nyisson a kínai drogpiac felé. Won-ho nyomozó utolsó utáni esélye a drogbáró elkapására az, ha együttműködésre bírja az egyik túlélőt, a bosszúszomjas, fiatal Rakot (Ryoo Joon-yeol). Rak a drogkartell egyik kulcsfigurája, Mr. Lee jobb keze, aki összetartja a szerteágazó hálózat szálait. A kérdés már csak az, hogy e szálak mellett Rak vajon az eltökélt Won-ho nyomozót is dróton rángatja-e?

believer_header.png

Az őrült Kim Ha-rim (Kim Joo-hyuk utolsó szerepe)

A Believer a legendás, hongkongi akciófilm-rendező, Johnnie To 2012-es Drug War c. filmjének koreai remake-je. Szerencsére a film nem a rossz értelemben vett remake, ami szóról-szóra másol le egy egész produkciót hazai színészekkel, hanem inkább az a fajta feldolgozás, ami alapul vesz egy már meglévő keretet, amit igyekszik új elemekkel, érzelmekkel és lehetőségekkel megtölteni. Vagyis a Believer éppen annyira különbözik a Drug Wartól, hogy újat mutasson azok számára is, akik ismerik a hongkongi eredetit.

believer_won-ho_nyomozo_cho_jin-woong_es_rak_ryoo_joon-yeol.jpg

Won-Ho nyomozó (Cho Jin-woong) és Rak (Ryoo Joon-yeol)

A film érdekesen játszadozik el a két központi karakter, Won-ho nyomozó és Rak kapcsolatával. A két férfi szíve mélyén kötődik egymáshoz, de bármikor elárulnák a másikat a saját céljaik elérése érdekében. E feszült játszma ellenére a prímet egyértelműen az érdekesebbnél érdekesebb mellékfigurák viszik el. A kínai kapcsolatot hozó páros, Kim Ha-rim és Bo-ryung (Kim Joo-hyuk és Jin Seo-yeon) elemi erővel üt át a képkockákon, a film legizgalmasabb jelenete is a velük való első találkozás. A másik erős páros bár kevés játékidőt kap, mégis igencsak emlékezetes: egy siket-néma testvérpár (Kim Dong-young és Lee Joo-young), akik nagyon kedvesek, első osztályú drogot tudnak kotyvasztani, és egy szó nélkül – elnézést az olcsó poénért – bárkit megölnek, aki az útjukba áll.

believer_2018_poszter.jpg

A Believer a legfontosabb mellékszerepben látható Kim Joo-hyuk utolsó filmje. Kim karrierje során volt már hősszerelmestől kezdve (In Love and War, 2011) a tutyimutyi étteremtulajdonoson keresztül (Like for Likes, 2016) érzéketlen politikusig (The Truth Beneath, 2016) mindenféle figura, alakítása minden alkalommal emlékezetes volt. Utolsó szerepeiben többnyire aljas gazembereket kellett megformálnia (pl. Confidential Assignment, 2017), ezek közül magasan emelkedik ki a Believer pszichopata drogkereskedője, Kim Ha-rim. Bár a színész alakítása ezúttal is igen meggyőző, mégis fájó szívvel gondolunk a jobb sorsra is érdemes Kim Joo-hyukra, akitől mint elmebeteg, vérengző vadállattól búcsúzunk. Nyugodjék békében!

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: namu.wiki, m.entermedia.co.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4114451852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása