A hölgy egy kissé bogaras
2018. november 19. írta: Koreai Kulturális Központ

A hölgy egy kissé bogaras

The Princess and the Matchmaker (2018)

A sokévnyi aszály miatt, az udvari jósok tanácsára a király úgy dönt, hogy férjhez adja sorozatos balszerencsével sújtott lányát, Songhwa hercegnőt (Shim Eun-kyung), hátha így helyrebillen a természet rendje. A csillagoknak is megfelelő férj felkutatását Seo Doo-yoonra (Lee Seung-gi), a tehetséges jósra bízzák, aki nyomban neki is áll megszűrni a kérők népes táborát. Songhwa hercegnő ennek ellenére mégis csak az igaz szerelem erejében hisz, ezért álruhát öltve utánajár a legjobb 4 kiválasztottnak. A sors iróniája – vagy éppen keze – hogy a hercegnő és a házasságszerző útja folyamatosan keresztezi egymást.
header_2.png

A házasságszerző, a kuruzsló, a hercegnő és a három kérő

A The Princess and the Matchmaker remekül illeszkedik az olyan csoszoni periódust feldolgozó filmek sorába, amelyek a szórakoztató faktor mellett a történelmi Korea egyes kulturális hagyományát is többé-kevésbé bemutatják – gondolok itt az arcvonásokat alapul vevő profilozást feldolgozó Az arcismerő (The Face Reader, 2013) c. filmre, vagy az úri kelmék tervezésének és készítésének szigorú szabályaival játszó A királyi szabó (The Royal Tailor, 2014). A The Princess and the Matchmaker is bevezeti a nézőt egy hagyományos kulturális elembe, a kunghabba. A kunghab a házasulni kívánó felek összeférhetőségét, közös jövőjük kimenetelét határozza meg a horoszkópok és pontos születési dátumok alapján. A filmnek köszönhetően ezzel a tradicionális tudományággal ismerkedhetünk meg – ha nem is túl részletekbe menően.

the_princess_and_the_matchmaker_2018_poszter.jpg

A kulturális elem mellett a szereplőgárda is jót tesz a filmnek. Songhwa hercegnő szerepében Shim Eun-kyung imádni valóan habókos és cserfes, nagyjából hasonlóan különc figurát hoz, mint a Nagyanyó kisasszony (Miss Granny, 2014) címszerepében. A házasságszerző Seo Doo-yoont alakító Lee Seung-gi kimértségével és komolyságával tökéletes ellenpólusa Songhwanak, kettősük ellentéte a film fő humorforrása. A furcsa pár mellett a másik nagy mókamester a pitiáner kuruzsló Gae-shi – Jo Bok-rae lubickol a szerepben – aki folyton bolondot csinál másokból, de főleg önmagából. A kérők mellékszerepében javarészt igazi szépfiúkat láthatunk, akiket a nagyközönség sorozatokból vagy K-Pop fiúcsapatokból (vagy mindkettő) ismerhet – Yeon Woo-jin, Kang Min-hyuk és Choi Woo-shik.

the_princess_and_the_matchmaker_seo_doo-yoon_lee_seung-gi_es_songhwa_shim_eun-kyung.jpg

A The Princess and the Matchmaker egy kedves romantikus komédia, amin jól érezhető, hogy az alkotók jó kedvvel készítették el, és ezt a jó kedvet a néző is hamar átveszi. És bár a film nem sikerült tökéletesre (cselekménye kissé túlzsúfolt és helyenként kidolgozatlan), az apróbb hibái ellenére ugyanúgy imádnivaló, mint maga Songhwa hercegnő.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: asianwiki.com, koreaherald.com, hellokpop.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8514372117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása