A palota dinamikus duója
2018. október 25. írta: Koreai Kulturális Központ

A palota dinamikus duója

Detektívkirály (2017)

Jedzsong király (Lee Sun-kyun) okos ember, királyi méltósága ellenére maga szeret a dolgok végére járni. Hű krónikása, Iszo (Ahn Jae-hong) követi urát mindenhová, de Jedzsong király a meggondolatlanságával igencsak megnehezíti a férfi dolgát. Hanjangban egy furcsa szóbeszéd kezd terjedni, ami felkelti a király érdeklődését. Jedzsong király és Iszo utánajár a szóbeszédnek, hogy feltárják az igazságot.

detektivkiraly_header.png

Jedzsong király a boncasztalnál sem hazudtolja meg önmagát

A Detektívkirály (The King's Case Note) a 2017-es év menetrend szerinti, csoszoni popkorn-mozija, egy gonnjongpóba, vagyis királyi sárkányruhába öltöztetett akció-komédia. A Detektívkirály nem egy vérbeli történelmi film (mint pl. Az arcismerő, 2013), viszont egy kosztümös bohózathoz képest (Csoszoni nyomozó-sorozat, 2011–2018) komolyabb, A-listás produkció. Ez a helyzet azonban tudatos döntés volt a készítők részéről, ahogyan az a főhősök különös párosából is igen jól látszik.

detektivkiraly_iszo_a_kronikas_ahn_jae-hong_folyton_ledobben_a_kiraly_huzasain.jpg

Iszo, a krónikás folyton ledöbben a király húzásain

A krónikás Iszo igazi csoszoni hivatalnok, életét a protokoll és az udvari lét formaságai határozzák meg. Szerencséjére (vagy éppen szerencsétlenségére) fotografikus memóriával áldotta meg a sors, Jedzsong király is emiatt figyel fel Iszóra. A krónikás figurája képviseli a hagyományos koreai kosztümös filmeket, de vele éles kontrasztban áll a király, akinek jelleme térben és időben is igen messze áll a megszokott, úri viselkedésformától. Jedzsong király mesteri oknyomozó, képességei vetélkednek a detektívsorozatok helyszínelőivel, emellett nem fél bepiszkolni királyi kezét – és olykor királyi nyelvét sem – ha azzal előre lendítheti a nyomozást. A király a palotán kívül, a terepen él csak igazán, az udvari teendők csak visszatartják őt az igazi hivatásában: Jedzsong elsősorban detektívnek érzi magát, nem pedig királynak. A bűnügyeket felgöngyölítő kezeit pedig éppen az uralkodói mivoltának béklyói kötik meg, és az emiatt érzett frusztrációt főként Iszón vezeti le, nyers humor formájában.

detektivkiraly_poszter.jpg

És ha már a humornál tartunk, ez a fő erőssége a filmnek. Iszo szenved a király megszállottsága miatt, és Jedzsong bármikor vissza is él királyi hatalmával, ha a krónikásnak egy kis ösztökélésre volna szüksége a veszélyes kalandokban. A csoszoni közegbe beleillő Iszó és a korát jócskán túlhaladó Jedzsong anakronisztikus párosa kiválóan működik, az alá-fölérendelt helyzettel együtt pedig tengernyi térdcsapkodós poénnak ágyaz meg. Persze, nincsen koreai kosztümös film cselszövés nélkül, a palotát behálózó politikai intrika ugyanúgy része az udvari miliőnek, mint a színes ruhák és díszletek. A Detektívkirály szépen elegyíti a humort és az izgalmakat.

De mit sem ér a műfaji kavalkád és a merőben különböző karakterek párosítása, ha a két főszereplő között nincs meg a különleges kapcsolat. Nos, a Detektívkirály szereplőválogatója királyi főhajtást érdemel, ugyanis Lee Sun-kyun (Jedzsong király) és Ahn Jae-hong (Iszo) között olyan kémia jön létre, ami egymagában elvinné a hátán az egész filmet.

A Detektívkirály megtekinthető lesz novemberben a 11. Koreai Filmfesztiválon.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7714309013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása