19-re lapot húzni
2018. október 23. írta: Koreai Kulturális Központ

19-re lapot húzni

A kotnyeles nyomozó 2: Akcióban (2018)

2017-ben, a 10. Koreai Filmfesztiválon a magyar közönség már megismerkedhetett a nyomozósdit játszó képregényárussal, Temannal és a sztoikus gyilkossági nyomozóval, Theszuval A kotnyeles nyomozó (The Accidental Detective, 2015) című, kedves kis krimi-vígjátékban. 2018 nyarán megjelent a film folytatása, A kotnyeles nyomozó 2: Akcióban (The Accidental Detective 2: In Action), amit a magyar nézők egészen frissen, a 11. Koreai Filmfesztivál keretein belül megtekinthetnek.

kotnyeles_nyomozo_header.png

A kotnyeles nyomozó 2 - Theszu és Teman nagymenőt játszva kajtatnak az első ügy után

Teman (Kwon Sang-woo) és Theszu (Sung Dong-il) a korábbi esetük után felmondtak munkahelyükön és magánnyomozó ügynökséget alapítottak. Reményeik ellenére csak olyan hétköznapi ügyekkel keresik meg őket, mint a hűtlen házastárs, kifizetetlen adósságok és elveszett macskák. Egy nap egy nő jön az irodába azzal a kéréssel, hogy derítsék fel a vőlegénye halála mögötti igazságot. Teman és Theszu teljes körű vizsgálatot indít. Ahogyan egyre mélyebbre ásnak a kezdetben simának tűnő ügyben, egyre komolyabb bizonyítékok kerülnek napvilágra.

kotnyeles_nyomozo_hancinema.jpg

Forró nyomon a hekkerrel kiegészült trió

A 2015-ös előzményből az alkotók kihozták a maximumot, megismertük és megszerettük a két főhőst, sőt, a két főhős is megismerte és megszerette egymást. Hogy lehet ezt fokozni? Igazából úgy, hogy a nulláról kell kezdeni (ennek köszönhetően kényelmesen becsatlakozhatnak azok a nézők is, akiknek nem volt még szerencséjük az első filmhez). Az alkotók okosan oldották meg az újbóli nekifutást, a két főhős a magánnyomozó iroda megnyitásával teljesen lenullázza magát anyagilag és egzisztenciálisan is, ugyanis azzal egyáltalán nem számolnak, hogy a kutyának sincs pénze, sem szüksége a szolgálataikra. Teman és Theszu egyre kétségbeesettebben várja a nagy lehetőséget, a nagybetűs Ügyet, miközben a kilátástalanság és a hazudozás felemészti a családi hátteret, és kikezdi barátságukat is. A mélypontra való lejutás folyamata szokatlan és rendhagyó nyitány, különösen egy zsánerfilm esetében, de ez A kotnyeles nyomozó 2 esetében kifejezetten hasznos és okos húzás volt. Nagyjából megint ott tartunk, ahol elkezdtük, de mégis egy kicsit más a helyzet, éppen annyira, hogy az újbóli építkezés ismét szórakoztató legyen.

a_kotnyeles_nyomozo_2_poszter.jpg

A lelkes és pörgő Teman, valamint a kimért és faarcú Theszu párosa most is jól működik, de ezúttal kapnak a nyakukba egy igazi dilinyós harmadik csapattagot is egy nyúlszívű, nagyszájú, langaléta hekker személyében.

A sok ökörködés és kínos vergődés közben valahogyan csak megtalálja őket egy ügyfél, aki olyan esetet akaszt a nyakukba, hogy a saját életük is veszélybe kerül. A kotnyeles nyomozó 2: Akcióban kellően sötét fordulatot vesz ahhoz, hogy a nevetés mellett izgalmas is legyen. Így a filmnek sikerül az, amiben sok más folytatás elvérzik: úgy megtartani az első film színvonalát, hogy nem ismétli meg azt szóról szóra, és éppen annyi változtatást eszközöl, hogy a produkció ne egy újabb lehúzott bőr legyen. A végeredmény egy profi iparosmunka az átlagosnál egy kicsikét nagyobb szívvel.

A kotnyeles nyomozó 2: Akcióban megtekinthető lesz novemberben a 11. Koreai Filmfesztiválon.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: star2.com, hancinema.net

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8114308909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása