Korea tele van finomabbnál finomabb fogásokkal, és épp elég csak belepillantanunk kedvenc drámánkba vagy filmünkbe, és máris korogni kezd a gyomrunk az ínycsiklandozó ételeket látva. Nehéz a sok-sok finomságból kiválasztani, melyiket is kóstoljuk meg először, de ezzel a 10 fogással nem lőhetünk mellé, ha szeretnénk megismerni jobban a koreai gasztronómiát!
Ez a kínai-koreai étel sok-sok gyermek (és felnőtt) szívét elnyerte már a koreai kultúrában. A tésztaalapú ételt feketebab szósszal készítik el, és hogy még ízletesebb legyen, sokszor marha vagy sertéshús és hagyma is kerül az ételbe, a tetejére pedig főtt tojás, uborkaszeletek és pirított szezámmag. Kitűnő választás, ha szeretnénk elkerülni a csípős ételeket, és mégis koreai ízekre vágyunk.
Kimchi Jjigae (김치찌개)
Szintén egy igazi klasszikusról beszélhetünk, amiben minden megtalálható, ami a tökéletes koreai ételhez szükséges: kimchi, sertéshús, tofu és sok-sok zöldség. Koreában gyakran rizzsel és egyéb körettel fogyasztják. A téli hónapokra tökéletes lehet ez a forró, csípős egytálétel, ami garantáltan megizzaszt majd.
Tangsuyuk (탕수육)
Még egy kínai-koreai eredetű étel, amit édes-savanyú ízeiért szeretnek. Bundában kisütött sertéshús-falatkákat tálalnak ízletes édes szószban, amibe sokszor hagymát, répát és néha akár ananászt vagy egyéb gyümölcsöt is kevernek. A jjajangmyeon mellé, vagy önmagában is fogyaszthatjuk.
Tteokbokki (떡볶이)
A tteokbokival gyakran találkozhatunk filmekben és sorozatokban, hiszen az utcai árusok legnépszerűbb ételéről és a koreaiak egyik kedvenc street foodjáról beszélünk. A cső alakú rizstészta-rudakat csilikrémből készült szószban tálalják és sokszor hagymát, halpogácsát és főtt tojást is adnak az ízletes fogáshoz. A tteokbokki olcsó, finom, könnyen elkészíthető étel, de fel kell készülni arra, hogy a csilikrém bizony nagyon csípős!
Gamjatang (감자탕)
A sertéshús csontjából készült levesben krumplit, káposztát és zöldségeket is találunk a hús mellett. Ezt a nagyon egészséges ételt sokszor rizzsel fogyasztják a téli hónapokban, a magyar emberek húsleveshez szokott gyomrához pedig tökéletesen passzol majd ez a fogás!
Hanwoo és Samgyeopsal (한우/삼겹살)
A Hanwoo az egyik legmagasabb minőségű marhahús Koreában, amit olyan finomnak tartanak, hogy sokszor magában, rizs nélkül esznek. Persze ennek a húsnak borsos ára van, így ha nincs kitömve a pénztárcánk, akkor is érdemes kipróbálnunk a koreai bbq-t, sütögetést. Az egyik legnépszerűbb fogás a samgyeopsal, azaz császárhús, amit az asztalon lévő grillen megsütve, szószokba mártva és gyakran salátalevélbe tekerve fogyaszthatunk.
A koreai sült csirke
Azt gondolnánk, hogy a sült csirkét mindenhol ugyanúgy fogyasztják a világon, de nem ez a helyzet a koreai csirkével, ahol többfajta szószban és módon kisütött csirkét is megkóstolhatunk. Találhatunk itt csípős és kevésbé csípős szószban megforgatott csirkét, újhagymás sült csirkét és a népszerű mézes-vajas ízű csirkét is. Ahogy a koreaiaknak, nekünk is nagyon jól fog esni egy korsó hideg sör a finom húsok mellé!
Naengmyeon (냉면)
A naengmyeon hideg tésztaétel, a hajdinatésztát hideg, frissítő húsleveslében tálalják. Természetesen ez a nyári hónapokban tökéletes étel, és hogy még frissítőbb legyen, megbolondíthatjuk japán retekkel, körtével, főttt tojással és hússal is, a tetejére pedig ecetet vagy mustárt is önthetünk.
Kimchi bokkeumbap (김치볶음밥)
A kimchivel készült pirított rizs nagyon gyorsan elkészíthető, így tökéletes vacsora lehet egy hosszú nap után. Persze minden étel kimondottan ízletes, ami kimchivel készül, de ha egy kis tojással vagy sajttal is megbolondítjuk, úgy marad meg az íze, hogy nem lesz annyira csípős, mint a legtöbb koreai fogás.
Bibimbap (비빔밥)
Hogy is maradhatna le listánkról a bibimbap? Hagyományosan a rizst babcsírával, spenóttal, tojással, marhahússal, zöldségekkel és gombával keverjük össze egy nagy tálban, a finom ízekért pedig a koreaiak kedvenc csilipasztája, a gochujang felel. Érdemes kipróbálni a kőtálban készült változatot is!
Aki még nem kóstolt koreai ételt, megteheti 2018. szeptember 22-én a Koreai Kulturális Fesztivál K-Food kertjében! - a szerk.
A cikket írta: Hegyi Fanni
Képek forrása: thehoneycombers, aromasian, korean bapsang, maangchi, flickr.com, koreanbapsang.com, koreabizwire.com, english.visitkorea.or.kr
Cikk forrása: soompi