Több mint testőr
2018. augusztus 28. írta: Koreai Kulturális Központ

Több mint testőr

Jangseung, a koreai totemoszlop

Ugye, emlékszünk még arra a jelenetre A két toronyból (A Gyűrűk Ura), amikor a fák iszonyatos erővel megindulnak, hogy megvédjék a maroknyi embercsapatot? Nos, a dél-koreai Chilgapsan Jangseung park (칠갑산 장승, ejtsd: csilgápszán dzsángszüng) totemoszlopai mintha csak földbe vert lábú testvérei lennének azoknak a gigászi fáknak, ráadásul riogató vagy éppen mulatságos, de mindig tisztán kiolvasható emberarcokkal, amelyek óvnak, védenek, elkergetik az ártó viharfelhőt, jótékony esőt hoznak és még egészséges újszülötteket is.

1_700x303.jpg

Jangseung, a falu védelmezője

Sajnos ma már egyre kevesebben vannak, ám alig száz éve még minden falu és település – már amelyik valamit is adott lakói nyugalmára – állíttatott határába totemoszlopokat. Ez a szinte drámaian meghökkentő megjelenésű, faragott építmény nem csak arra volt hivatott, hogy a barátsággal közeledő vándort köszöntse, hanem arra is, hogy elűzze a gonosz szellemeket, amelyekről ki ne tudta volna, hogy éhínséget, természeti csapásokat és járványokat zúdítanak a falu népére.

2_17.jpg

Az évek múlásával aztán ezek a védelmező oszlopok lassacskán valamiféle népi vallás kegytárgyaivá is váltak, amelyekhez az egymástól elzárt falvak lakói mind gyakrabban fohászkodtak a saját és családjuk jólétéért, egészséges kisbabákért, jó termésért vagy éppen egy derék kérőért, odaadó asszonykáért. Így aztán a sokoldalú jangseung védte a falut az ártalmaktól, és egyfajta segítő, oltalmazó istenség is volt, aki nyitott szemmel és füllel, nesztelenül járkált a szegényes kis kunyhók között, és kihallgatta, hogy mire vágyik, miről álmodik a földmívesek, kétkezi munkások nehéz sorsú népe. A reménykedő és hálás falusiak pedig minden évben rituálékat tartottak jangseungjaik előtt, ahol bőséges adományokkal, gyümölcsökkel, rizssüteményekkel hálálták meg a róluk való gondoskodást.

Jangseung, az utazók és a madarak cimborája

3_utjelzo.jpg

„Az igazi utazó célja maga az utazás, nem pedig a végállomás” (Konfucius)

A totemoszlopok azonban nemcsak a falvak lakóit és határait őrizték rendületlenül, hanem egyfajta jelzőtáblákként is szolgáltak, így útba igazítva a vándorokat, a katonákat és a fedél nélküli, örök bohémeket és vagabundusokat. Ezeket a jangseungokat a legfontosabb utak és útelágazások mentén állították fel, körülbelül 4-12 kilométernyi távolságra egymástól. Itt a jangseung azonban nemcsak a legközelebbi település nevéről és a még hátralévő távolságról adott tájékoztatást, hanem szinte idegenvezetőként is szolgált. Megmondta, melyik fogadóban moshatja le lábáról a port az utazó, és hol, milyen helyi specialitás várja a kiéhezett bendőt. Bizony, mielőtt úgy száz éve kialakult a tömegközlekedés a Koreai-félszigeten, ezeknek az oszlopoknak a látványa a több mint megnyugtató útitársat jelentette.

Jangseung, a koreai életerő szimbóluma

4_colline_suncheon_700x429.jpg

A koreai totemoszlopokat legtöbbször fából, a gazdagabb településeken pedig kőből faragták ki. Az utókorra fennmaradt jangseungok férfi, illetve női alakot, arcot ábrázolnak, sokszor még a nevüket is feltüntették. Alapjában persze ők őrző-védő istenségek, amelyek szándékosan ezerféle emberi ábrázatot öltenek, ezzel is közelebb kerülve a földi életben robotolókhoz. Ezek az arcok többnyire szinte brutálisak: kidülledt szemű, öklömnyi orrú, kutyafogú képükkel döbbenthetik meg a szemlélőt, a tetejébe sokuk még Joseon-korabeli katonai, sőt királyi hivatalnoki kalapot is viselnek!

5_a.jpg

Az ördögien ügyes-kezű jangseung mesterek egyszerre tudták megjeleníteni egy természetfölötti szörny, egy mennyben lakozó istenség és a földi létben gürcölő mindennapi ember jellegzetes arcvonásait. Ravasz egy dolog ez. Hiszen az egyben ijesztő és mulatságos tükrözésének kettőssége érthetővé, elérhetővé és emberközelivé teszi a jangseungot, így egyszerre válik földöntúlivá és közénk valóvá. Olyanná, aki szuperhatalmával romba dönthet, felemelhet, de aki mégis ott él a hétköznapjaid minden másodpercében. A vénséges nagypapa és nagymama megereszkedett, nyájas, jóságos arcvonásai, a marcona katona bátorsága, az öregasszonyok fogatlanul is kedves mosolya és az aggok fonottas, csüngő szakállkái mintha csak közülünk valók volnának. Múlandó, de mégis örök, mulatságos és mégis megejtő.  

6_8.jpg

A legtöbb fából faragott régi totemoszlop elkorhadt, ám a kőoszlopok garmadája még ma is szinte tökéletesen őrzi valamikori formáját. Szilárdak, eltökéltek, a maguk nemében gyönyörűek, hiszen az egyszerű ember bizakodását és hitét hirdetik. Rendületlenül állnak posztjukon, teszik a dolgukat, bár az idő vasfoga és a természet elemei súlyos sebeket ejtettek rajtuk.    

Jangseung, a néphagyomány védelmezője

7_a.JPG

Kim Jongheung mester

Azt azonban egyetlen percig se gondoljuk, hogy a jangseung-hagyomány eltűnt volna a mai Dél-Koreából. Bizony, hogy nem! A népművészet mestere, Kim Jongheung egyike azon kevés, ám annál elkötelezettebb alkotóknak, akik a mai napig rendületlen hittel és tudással faragják, formálgatják Korea totemoszlopait. A mester az andongi Hahoe faluban él és dolgozik, híres látogatói között még II. Erzsébet brit királynő és Georg W. Bush amerikai elnök is megfordult, akiknek ajándékozott is egy-egy jangseungot. A mester eddigi életében mintegy 4000 totemoszlopot faragott meg, amelyek javarészt a Chilgap-san parkban, a szöuli Sangam-dong World Cup stadionnál, a Jiri-san szoborparkban és egyre több magánház kapujában is láthatók, és a megrendelések száma egyre nő. A vonzalom nem lehet véletlen, hiszen a mai jangseungok mintha már a modern kor emberének arcát jelenítenék meg, akik ugyanúgy remélnek, fohászkodnak, sírnak, siratnak, gyűlölnek, szeretnek és tudnak szívből nevetni az élet fonákjain, mint a már letűnt korok hétköznapi hősei.   

8_a.JPG

„Hogy a Jangseung kiöregedne a mi népünkből? Soha! Egy nemzet annyit ér, amennyi újat az eszével fel tud venni, és amennyi régit a szívével megőrizni.”

(Kim Jongheung, a népművészet mestere)

 

A cikket írta: Csajka Edit      

Forrás: Antique Alive, JoongAng Daily, Korea Herald

Képek forrása: Antique Alive, JoongAng Daily, KTO   

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7114173551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása