Elfeledett házi praktikák és szépségtrükkök
2018. augusztus 02. írta: Koreai Kulturális Központ

Elfeledett házi praktikák és szépségtrükkök

Mit tanulhatunk az udvarhölgyektől?

Amennyiben koreai módra készítjük otthon a rizst, háromszor mossuk át a rizsszemeket, mielőtt feltesszük főni. Pazarlásnak is tűnhet, milyen sok vizet engedünk így kárba veszni. Ám többről van itt szó, mint magasabb vízszámláról! Letűnt korok udvarhölgyei sosem engedték kárba veszni az átmosáskor használt vizet, s nem is azért, mert fukarok lettek volna. Az általuk ismert praktikák mára szinte feledésbe merültek, és még a mai koreaiak körében sem közismert, milyen sokféle módon használható fel a háztartásban és szépítkezésben a rizs átmosása során leöntött víz. Ha elolvasod a cikket, biztosan nem fogod többé gondolkodás nélkül a lefolyóba önteni!

kogurjo_falfestmeny.jpg

Udvarhölgyek egy Kogurjó-kori falfestményen

A távol-keleti kultúrák meghatározó eleme a rizs. Sokszor csúfolódunk ezzel mi nyugatiak, miközben ez a növény emberek milliárdjainak legfőbb táplálékforrása, számos élelmiszer, ital, kozmetikum és egyéb kulturális produktum alapanyaga. Ázsiában a rizs termesztése 5000 éves múltra nyúlik vissza, így nem csoda, hogy rengeteget tanulhatunk e különleges növény felhasználási módjairól a keleti kultúrák hagyományait tanulmányozva.

Első személyes emlékem - melyben megtudtam egy érdekességet a rizs jótékony hatásáról - az volt, amikor koreai barátaim lelkesen meséltek arról, milyen sokat javult bőrük ápoltsága, mikor a kétéves katonai szolgálat alatt a rizs mosásakor leöntött vízzel mostak arcot. Ám mielőtt utánajárnánk e szépségtrükknek, ismerkedjünk meg egy koreai szóval:

쌀뜨물

A ssal-ddeu-mul (ejtsd: sszál-ttü-mul) jelentése rizsmosó víz, tehát arról a vízről van szó, mellyel a főzés előtt átmossuk a rizst. Ha koreai módra főzünk rizst, ez tehát egy, az előkészületek folyamán keletkező melléktermék, amire a cikkben mostantól rizsvízként fogunk utalni.

Rizsvíz készítése:

  1. A kívánt mennyiségű rizst öntsük a fazékba.
  2. Engedjünk rá hideg vizet, és a kezünk segítségével alaposan öblítsük át.
  3. Egy opálos, fehéres színű folyadékot kapunk, amit öntsük át egy edénybe, például egy befőttes üvegbe (első leöntés).
  4. A rizsre öntsünk újból friss vizet, és az előzőhöz hasonlóan öntsük egy edénybe (második leöntés).
  5. Ismételjük meg a folyamatot még egyszer (harmadik leöntés).
  6. Az átmosott rizst a szokott módon főzzük meg.

rizsviz.png

Az így leírt módon készül tehát a rizsvíz, nincs szó semmilyen különleges eljárásról, egyedül egy dologra kell figyelnünk! Az első leöntés felhasználási lehetőségei szűkösebbek (erre később kitérek), így ezt érdemes a második és harmadik leöntéstől külön tárolni. A második és harmadik leöntés egyformán használható, így azok nyugodtan kerülhetnek egy edénybe.

Felhasználási trükkök

Első leöntés

A rizs mosásakor elsőként leöntött víz még tartalmazhat növényvédő szereket, a tárolás és szállítás során rárakódott egyéb szennyező anyagokat. Mégsem kell kidobnunk! Kitűnően alkalmas növények locsolására és takarításra. Több koreai háziasszony esküszik rá, hogy nincs a rizsvíznél hatásosabb ablakmosószer. Sokan használják a bútorok portalanításakor, áttörlésekor is. Érdemes egy-két napra egy rizsvízzel teli edénybe áztatni a kimcsi és más erős szagú ételek tárolására használt dobozok, üvegeket. A rizsvíz hatására eltűnnek a kellemetlen illatok.

noveny.png

Második és harmadik leöntés

Ezt a folyadékot már főzés és szépítkezés során is bátran használhatjuk!

A koreai konyhában számos alapanyagot tárolnak szárított formában. Találkozhatunk szárított gombákkal, halakkal, tengerből nyert alapanyagokkal (moszatok, algák, tenger gyümölcsei), húsokkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel egyaránt. Ezeket főzés előtt szokás vízbe áztatni. A száraz alapanyagok előkészítése során a sima csapvízre kíváló alternatíva lehet a rizsvíz!

halak.png

Nem csak szárított, hanem friss halakat is gyakran áztatnak főzés előtt rizsvízbe, mivel ez enyhíti a hal szagát. Szokás a levesek, raguk elkészítésénél is használni a víz helyettesítőjeként.

fozeshez.jpg

A rizsvíz leginkább ismert felhasználási területe az arc- és hajápolás. Már az egykori királyi paloták udvarhölgyei is felismerték a rizs hidratáló és bőrmegújító hatását. Ami az ázsiai szépségideál szempontjából talán a legfontosabb, megfigyelték, hogy rendszeres rizsvizes arcmosással fehérebbé válik a bőr. A rizsvíz ezen hatásának tudományos bizonyítása még várat magára, azonban számtalan történet és személyes beszámoló áradozik a rizs csodaerejéről. Sokan tulajdonítanak a rizsvizes arcmosásnak bőrmegújító, öregedésgátló hatást. Beszámolók szerint csökkenti a pattanások, mitesszerek számát.

Koreai ádzsummák házi arcpakolása

  1. A második és harmadik leöntésből kapott folyadékot 2 órán keresztül hagyjuk állni, hogy leülepedhessen.
  2. Az áttetszőbb felső réteget használjuk arcmosásra vagy hajöblítésre.
  3. A pohár alján maradt sűrűbb állagú folyadékot használhatjuk pakoláshoz.
  4. Kb. 30 ml rizses masszához 1 teáskanál zablisztet, 2 teáskanál mézet és kevés, frissen facsart citromlevet keverünk.
  5. Az így kapott sűrű masszát felvisszük a megtisztított arcbőrre, és 20 percet hagyjuk állni.
  6. Tiszta vízzel vagy a korábban eltett, hígabb rizsvízzel lemossuk.

pakolas.png

pakolas2.png

Fontos megjegyzés!

Nem minden bőr- és hajtípusnál javasolt a rizsvíz alkalmazása. Érdemes figyelned, hogy mit vált ki a bőrödön. Ha negatív hatást tapasztalsz, ne folytasd! Proteinérzékenység esetén kifejezetten kerülendő! Remélem, hogy te is azok közé tartozol majd, akik a rizsvíz alkalmazása után rugalmasabbnak, bársonyosabbnak, hidratáltabbnak találják a bőrüket! Ebben az esetben is érdemes mértéktartónak lenned, ugyanis heti egy-két alkalomnál többször nem javasolt használni. A rizsvíz hűtőben 2-3 napig tárolható. Ezt követően csökken a jótékony hatása.

Ha van kedved, kísérletezz te is ezzel a rendkívül olcsó, mégis pazar alapanyaggal, és oszd meg velünk tapasztalataidat kommentben!

A cikket írta: Kovács Janka

Képek forrása: hanbokcenter.kr, KOCIS, KBS News

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4314116145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása