Csak vidáman..
2018. május 10. írta: Koreai Kulturális Központ

Csak vidáman..

A legismertebb koreai alkoholok és egy kis etikett

Sokszor hallani, mennyi párhuzam vonható a magyarok és a koreaiak közé. Az egyik ilyen vitathatatlanul az alkohol szeretete. Bár mi magyarok büszkék vagyunk a méltán híres italainkra és nem is vetjük meg a fogyasztásukat, bizony ebben még jócskán elmaradunk Korea mögött, hiszen ott a statisztikák szerint évente 12.3 liter jut egy főre (15 év felettiekre vetítve – WHO), így Dél-Korea toronymagasan vezeti az alkohol fogyasztási statisztikákat.

20130110001065_0.jpg

Nyilván ehhez megfelelő mennyiségű és minőségű alkoholos ital is szükségeltetik. Néhány helyi üzlet kínálatát (némi távsegítséggel) átböngészve gyorsan levontam a konklúziót, hogy ezekből bizony nincs hiány, sőt igazán előrelátóan még macskajaj túlélését segítő készítmények széles skálájával is megismerkedtem. Úgy tűnik, erre egy kisebb iparág épült.

De vissza az alkoholokhoz…Korea az az ország, ahol a fogyasztási listákat alapvetően hazai italok vezetik, ami elég nagy szó. Épp ezért a választásom a 10 legismertebb alkoholos italra esett, a felsorolás messze nem teljes.

#1 Soju – ​소주 (ejtsd: szodzsu)

  • A soju szó szerint égetett szeszt jelent, a so" jelentése ég", a ju" pedig alkoholos italt jelent.
  • Készítése a 13. századig nyúlik vissza, amikor a mongol inváziónak köszönhetően a levantei lepárlási technika eljutott a félszigetre.
  • Hagyományosan rizsből készül, azonban az olcsóbb változatok többnyire édesburgonyából vagy tápiókából készülnek.
  • Minden soju előállítónak ugyanaz a cég (Korea Ethanol Supplies Company) szállítja a szükséges etanolt.
  • 2000-től kezdődően a soju az égetett szeszek piacvezető alkohol típusa.
  • 2015-ben jelentek meg az első ízesített változatok, és sikerük azóta is töretlen. Elsősorban a fiatalabb korosztály részesíti előnyben.
  • Számtalan „koktél” változata létezik.

alkohol_1_kep_soju.jpg

#2 Makgeolli –​ ​막걸리 (ejtsd: mággolli)

  • A legrégebbi alkohol tartalmú ital Koreában.
  • A név jelentése: durván/gondatlanul szűrt.
  • Több néven is ismert, ezek a következők:
    • 탁주 (ejtsd: takdzsu): opálos bor
    • 농주 (ejtsd: nongdzsu): földművesek/parasztok bora, ezt a nevet onnan kapta, hogy a földművelők kedvelt itala volt
  • Erjesztéssel készülő rizsbor, melyet évszázadokon át otthon készítettek.
  • Az 1970-es évekig ez volt a legkedveltebb alkohol a félszigeten.
  • Sokáig régimódi és elavult italnak tartották, melyet csak az idősek és vidékiek ittak, de ez a hozzáállás változóban van pozitív élettani hatásainak, összetételének (magas C- és B-vitamintartalom, aminosavakban és élelmirostokban gazdag), kellemes ízének és alacsony alkoholtartalmának köszönhetően.

alkohol_2_kep_makgeolli_gonbae_com.jpg

#3 Dongdongju – ​동동주 (ejtsd: dongdongdzsu)

  • Ez az ital tulajdonképp a makgeolli szinte teljesen szüretlen változata.
  • A folyadékban úszkáló rizs darabok érdekes textúrát adnak az italnak.
  • Fogyasztás előtt fel kell keverni/fel kell rázni az üveget.

alkohol_3_kep_dongdongju_ihongdo.jpg

#4 Cheongju vagy Yakju –​ 청주, ​약주 (ejtsd: csongdzsu, jakdzsu)

  • A név jelentése:
    • 청주: tiszta alkohol
    • 약주: gyógybor
  • Általában télen, a novembertől márciusig terjedő időszakban készítik.
  • A feljegyzések szerint míg a köznép többnyire makgeolli-t ivott, addig a királyi udvar a cheongju-t preferálta.
  • Ízesíthető, gyakran készítik krizantémmal, azáleával, fenyőtüskékkel vagy ginszenggel.

A ginszeng kivételével a felsorolt ízesítőként szolgáló növényfajok nem azonosak a hazánkban megtalálható rokonaikkal. A Magyarországon ismert krizantémok és fenyőfajok tüskéi alkalmatlanok az emberi fogyasztásra, az azálea pedig mérgező! 

alkohol_4_kep_cheongju.jpg

#5 Bokbunja – ​복분자 (ejtsd: bokbundzsa)

  • Gyümölcsbor, melyet a koreai fekete málna (Rubus coreanus) fermentálásával készítenek, de az olcsóbb változatokba gyakran a felénk is ismert Rubus occidentalis termései kerülnek.
  • Édes, mélybordó színű ital.
  • 15-19%-os alkoholtartalmú.
  • Számos pozitív élettani hatással bír: kutatják alkalmazhatóságát a rákkal szemben, az öregedésgátlás területén, alkalmas a trombózisok kialakulásának csökkentésére, és a néphagyomány szerint a látás és a jó memória megőrzésében is fontos szerepe van.
  • Egy legenda szerint először egy buddhista szerzetes ajánlotta a fogyasztását gyógyhatása miatt egy súlyosan beteg kisfiúnak, akit a szülei végső kétségbeesésükben hozzá vittek. A kisfiú természetesen meggyógyult. ;)
  • Más hagyományok szerint pedig az urakra afrodiziákumként hat, és a férfias energiákat is növeli.

alkohol_5_kep_bokbunja_mummyswinediaries.jpg

#6 Sansachun – ​산사춘 (ejtsd: szanszacsun)

  • Színe a fehérborra vagy rozéra emlékeztet.
  • A sansuyu nevű gyümölcsből készül. A különböző források 2 külön növényfajt jelölnek ezzel a névvel, eddig még sajnos nem sikerült kiderítenem, melyik a befutó.
  • Az italnak elég kellemetlen szaga van.
  • Nyugtató hatású.
  • Több mint 400 éven át gyógyító hatást tulajdonítottak neki.

alkohol_6_kep_sansachun_travel_thayer_wordpress.jpg

#7 Maesilju - ​매실주 (ejtsd: mesildzsu)

  • A Prunus mume terméséből készül, melynek több magyar neve is van, például kínai szilva, japán kajszi, kínai kajszi.
  • Érett gyümölcsökből soju, szilva és cukor hozzáadásával készül. Ha túlérett gyümölcs kerül a soju-ba, zavaros lesz az ital.
  • Sérült termések sem kerülhetnek bele, ugyanis a mag ha érintkezik az alkohollal, a magban található amigdalin az alkohollal reakcióba lép és mérgező hidrogén-cianid keletkezik.
  • Viszonylag alacsony, 14%-os alkoholtartalomú.

alkohol_7_kep_maeshiljo_imgaram_com.jpg

#8 Baekseju – ​백세주 (ejtsd: bekszedzsu)

  • Rizs alapú fermentált alkohol.
  • 17. századi feljegyzésekben említik először.
  • A legenda szerint a benne található gyógynövényeknek köszönhetően 100 évig fog élni, aki fogyasztja.
  • 12 gyógynövényt tartalmaz, például ginszeng, gyömbér és fahéj is található benne.
  • Alacsony, 13%-os alkoholtartalomú.
  • Régimódi italnak tartják, de újabban a fiatalok körében a soju egyik kedvelt alternatívája.

alkohol_8_kep_baekseju_ksdb_co_kr.jpg

#9 Virágborok – ​강향주 (ejtsd: kanghjakdzsu)

  • Számos koreai alkohol készül virágok hozzáadásával.
  • Általában virágokat, virágszirmokat a már elkészített alkoholba teszik bele, és úgy érlelik.
  • Soju vagy cheongju adja az alapot.
  • Gyakran felhasznált virágok: őszibarack virág, kajszi/szilva.

 

#10 Sör  - 맥주 (ejtsd:mekdzsu)

  • A 20. században került be Koreába Európából.
  • Jelenleg 2 nagy koreai gyártó uralja a piacot.
  • Sokszor rizsből készül.

alkohol_9_kep_sor_wikipedia.jpg

A végére pedig jöjjön egy kis asztali etikett, ami még bármikor jól jöhet ☺

alkohol_10_kep_asiaoptions_org.jpg 

  • Az első pohár alkoholt visszautasítani nagy illetlenségnek számít.
  • Magunknak nem töltünk alkoholt.
  • Ha a palack épp az asztalon van, illik megtölteni az üres poharakat, főleg ha idősebb vagy magasabb beosztású kolléga is ül az asztalnál.
  • Amikor idősebbeknek/ magasabb beosztású kollégáknak töltünk, az üveget két kézzel illik fogni, vagy minimum az üveget tartó jobb kéz könyökéhez kell érintenünk a bal kezünket.
  • Ugyanez érvényes a poharunk tartására, amikor tőlünk idősebbek/ magasabb beosztásúak töltik újra poharunkat.

Ha már az asztali etikett alapjai megvannak, és a különböző alkoholokkal is megismerkedtünk, csak egyetlen kérdés marad hátra: hol lehet beszerezni őket?

Néhány ismertebb típust (mint például a soju, makgeolli), néha 1-1 üveg sört az ázsiai boltok polcain is megtalálunk, azonban azzal nem árt számolni, hogy az áruk kissé borsos.

 


A cikket írta: Szabó Dóra

Források: 90 Days Korean, Traditional Liquors and Wines – Visit Korea, Makgeolli gains nickname ’Drunken Rice’ – The Korea Times, Agra Food Korea, Traditional Liquor – Visit Korea, Wikipedia: Baekse-ju, Korean alcoholic beverages, Cheongju,  Maesil-ju, Hydrogen cianide, Bokbunja-ju,Makgeolli, Soju, WHO statistics

Képek forrása: 

groovekorea.com, gonbae.com, imgaram.com, m.post.naver.com, ihongdo.co.kr, 

mummyswinediaries.blogspot.com, travelthayer.wordpress.com, ksdb.co.kr, en.wikipedia.org, 

asiaoptions.org, koreaherald.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4513898128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása