A legtöbben csak palacsintaként emlegetik az egyik legnépszerűbb koreai street food-ot, a hotteok-ot (호떡, ejtsd: hottok). Könnyű rákapni a forró, cukros édességre, amit most te is könnyen elkészíthetsz receptünk segítségével. De mit érdemes tudni erről a finomságról, ami a koreai sorozatokból és filmekből is ismerős lehet?
A hotteok tésztája lisztből, vízből vagy tejből, cukorból, élesztőből és olajból áll. A tésztát megkelesztik, majd tenyérnyi adagokat töltenek meg a barna, cukros, fahéjas mogyoróból vagy dióból készült keverékkel. Az utcai árusok egy speciális eszközzel lapítják ki sütés közben a tésztagombócokat, de otthon mi is megsüthetjük az édességet egy palacsintasütő serpenyőben.
A hotteok receptjét Kínából hozták át Koreába a 19. században, amikor a Csing (Qing) dinasztia 3000 katonát küldött Koreába. A dinasztia elestével a katonák és kereskedők egy része Koreában maradt, és hagyományos konyhájuk elemeit, így palacsintájukat is elterjesztették a helyiek között is. Az eredeti kínai palacsinta még sós és pikáns volt, ám a koreaiak már akkor is az édes ízeket részesítették előnyben, így a palacsinta koreai verziója már édes tölteléket kapott.
Ma Szöul utcáin már többféle hotteok-kal is találkozhatunk. Az eredeti, olajban kisütött változat mellett most már igény van az egészségesebb, zsiradék nélkül sütött verziókra is. A töltelékek is egyre változatosabbak: a barna, cukros, mézes, olajos magokkal töltött hotteok-on kívül ma már akár zöld teás, sütőtökös, sajtos, vörösbabpasztás vagy szezámos töltelékkel is megkóstolhatjuk ezt az édességet.
Szeretnéd otthon is kipróbálni a koreaiak kedvenc édességét? Most itt a lehetőség!
Hozzávalók:
Tészta
- 1 bögre liszt
- 1 bögre rizsliszt (nyugodtan helyettesítheted ezt is búzafinomliszttel)
- 1 bögre langyos víz vagy tej
- 2 teáskanál élesztőpor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál cukor
Töltelék
- 1/2 bögre barna cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ¼ bögre apróra vágott dió vagy mogyoró
Olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Langyos vízhez (vagy tejhez) adjuk a cukrot és az élesztőport, majd elkeverjük.
- Összekeverjük a lisztet és a sót, majd az élesztős keverékhez adjuk; kézzel vagy kanállal összedolgozzuk.
- Szobahőmérsékleten minimum 1,5 órát állni hagyjuk a tésztánkat, hogy nagyjából a kétszeresére dagadjon.
- A duplájára nőtt tésztát gyúrjuk át, amíg kimennek belőle a buborékok, majd újra hagyjuk állni 20 percre.
- Készítsük el a tölteléket: keverjük össze a barna cukrot az apróra vágott dióval és a fahéjjal.
- Alakítsunk ki nyolc egyenlő nagyságú gombócot a tésztából! Lisztezzük a deszkát, amin dolgozunk és a kezünket is, hisz a tészta nagyon ragad.
- Lapítsuk ki a gombócokat a kezünkkel, tegyünk a közepére kanálnyi tölteléket, majd formázzunk belőle gombócokat.
- Melegítsük elő az olajat a serpenyőben (legalább a gombóc felét lepje el az olaj), majd tegyük bele a gombócot. Süssük alacsony lángon.
- Amikor elkezd sülni a gombóc és színt kap az alja, egy spatulával lapítsuk le, hogy koronggá váljon a tésztánk.
- Fordítsuk meg a tésztát, és a másik felét is süssük aranybarnára!
A cikket írta: Hegyi Fanni
Forrás: gwangjublog, kimchimari, maangchi
Képek forrásai: kore.am, beyondkimchee,