Nem félünk a gyermektől
2018. április 13. írta: Koreai Kulturális Központ

Nem félünk a gyermektől

The Mimic (2017)

A gyászoló anya, Hee-yeon (Yum Jung-ah) családjával együtt a Jang-hegy lábához költözik, hogy kiheverje kisfia eltűnését. Hee-yeon az erdőben rálel egy kislányra (Shin Rin-ah), akit magához vesz, hogy betöltse szívében a kisfia elvesztésekor keletkezett űrt. Szinte meg is feledkezik saját lányáról (Bang Yu-seol), akit a kis jövevény mindenben leutánoz. Még a hangját is. Mindeközben sorra tűnnek el a helyi lakosok, akik a hegy közelébe merészkednek.

borito_mimic.png

Prédák a Jang-hegy gyomrában

the_mimic_2017_poszter.jpg

A film eredeti címe, Jangsanbeom, vagyis a Jang-hegyi tigris beszédesebb a koreai nézők számára, mint a The Mimic, vagyis Az utánzó a nyugati nézők számára. A Jang-hegyi tigris legendája szerint a hegyen élő mitikus lény síró női hangot utánozva cserkészi be és fogyasztja el emberáldozatait. Ez a koreai legenda pedig azon a hiedelmen alapulhat, hogy a tigrisek képesek a szarvas hangját utánozni, és így csalják oda prédájukat. Egy szó mint száz, a koreaiaknak ismerős lehet a film alaphelyzete…

…csakúgy, mint a film képsorai is. A The Mimic bátran nyúl a 2000-es évek óta készült legsikeresebb koreai horrorfilmekhez, mint pl. a Phone (2002), az Into the Mirror (2003) és a The Wailing (2016) vagy a japán Körhöz (Ringu, 1998). Ezek az idézetek szerencsére inkább tűnnek főhajtásnak, mintsem olcsó koppintásnak, hiszen jól illeszkednek a történetbe, melynek szerves részét képezik. Így a The Mimic a sok borzongatás közepette képes nosztalgikus érzéseket is ébreszteni, ha otthon vagyunk a K-horrorok egykor jóval termékenyebb világában.

the_mimic_ezt_a_kislany_meg_viszontlatjuk_a_remalmainkban.jpg

Ezt a kislány még viszontlátjuk a rémálmainkban

A film erőssége mégsem kizárólag a képi világban rejlik, hanem azzal karöltve a hangsávjában. Ez a kijelentés magától értődő egy hangutánzó túlvilági lényt bemutató film esetében, de a végeredmény minden képzeletünket felülmúlja. A más hangján megszólaló kislány (és egyéb személyek) hallatán a hideg futkos az ember hátán. Nem túlzás azt állítani, hogy ilyen ijesztő gyermeket a Ragyogás (The Shining, 1980) ikerlányai óta nem láttunk filmvásznon. Szóval ha a The Mimic nem is egy igazán eredeti film, a dolgát mégis csak jól elvégzi, ha egy apró gyermektől jobban félünk, mint bármilyen fenevadtól.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: imdb.com, londonkoreanlinks.net

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8713826068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása