Fedezzük fel az Ulsan régiót!
2018. január 24. írta: Koreai Kulturális Központ

Fedezzük fel az Ulsan régiót!

Ahol elsőként kel fel a Nap Koreában

A Gyeongsangnam tartományban található Ulsan városa és csodálatos természeti környezete nem kimondottan az a hely, mely tömegeket vonz, de ha hosszabb időt töltünk Koreában, mindenképpen érdemes ellátogatni a környékére.

ulsan_nyito_2.png

A kikötőváros Busantól egy órányi autóbuszútra található, és Korea egyik legnagyobb vízi kereskedelmi központjának számít. Nem csoda hát, hogy a város turisztikai hivatalának tematikus túrái között olyan is szerepel, mely kimondottan a város iparára, a kikötői munkákra fókuszál. De az ország délkeleti csücskében elterülő vidéket mégsem ezért keresik fel a legtöbben.

Ulsan inkább a természeti szépségeiről ismert: csipkézett szélű szikláiról, gyönyörű tengerpartjairól és azokról a helyekről, ahonnan jól látni a bálnákat, vagyis „Ulsan tizenkét természeti látványosságáról”. A város vezetősége tizenkét olyan helyet gyűjtött össze, melyeket érdemes felkeresni, ha itt járunk. Lehet, hogy nem mindegyiket sikerül egy-két nap alatt bejárni, de a Daewangam Parkot, a Ganjeolgot fokot és az Ilsan vagy a Jujeon Mongdol tengerpartokat nem érdemes kihagyni.

  • A Ganjeolgot földfok (간절곶 등대) az a hely, ahol Kelet-Ázsiában először megpillantani a felkelő Nap sugarait. Ha sok emberrel együtt szeretnénk élvezni ezt a látványt, akkor december 31-én verjünk tábort a földfokon, és az újév hajnalát köszöntsük együtt a Nappal. De ha ekkor éppen nem vagyunk ott, a csodás napfelkelte minden reggel elérhető a kilátópontról. Akkor tudjuk, hogy jó helyen járunk, ha feltűnik a távolban egy masszív világítótorony és egy hatalmas postaláda.

kep-1-ganjeolgot_1.jpg

  • A Jujeon Mongdol Beach (주전몽돌해변) fekete kavicsairól híres, melyek beborítják az egész partszakaszt, és még Koreában is ritkaság számba mennek. A terület Jujeon-tól egészen Gangdong-ig húzódik, így egy hosszú séta alatt a régió legfinomabb tengeriherkentyűs ételeit kóstolhatjuk végig.

kep-2-mongdol.jpg

  • A Daewangam Park egy minden tekintetben egyedülálló sziklasziget, mely levált a főszigetről. Felszínét fenyőfák borítják, és egy kis hídon keresztül lehet megközelíteni, melyet az Ilsan Beach-ről érünk el. Nem csak a sziklasziget, de a környéke is csodás fotótéma, főleg az arany óra idején. Érdekesség, hogy a macskák igencsak szeretik ezt a helyet; ha nagyon figyelünk, többet is felfedezhetünk a sziklákon napozva.

kep-3-dea-park.jpg

  • A Taehwagang Grand Park (태화강 대공원) Ulsan városához nagyon közel, de mégis a természet lágy ölén helyezkedik el a Taehwa folyó kanyarulatában. A városi parkban hosszú virágos ágyások és sétautak, valamint sziklaformációk és egy csodás bambuszerdő váltják egymást. Egy nyugodt délutánt minden további nélkül el lehet itt tölteni.

kep-4-taehwagang.jpg

Ha pedig Ulsan, az 1,2 milliós nagyváros érdekel, akkor van pár városnegyed, ahol el lehet tölteni egy kis időt, ilyen például a Mugeodong városnegyed, mely az Ulsan Egyetemhez van közel, és ezért nem is annyira drága. Itt találunk jó bárokat, kávézókat és sok norebang-ot, vagyis karaoke bárt. A másik ajánlott hely a Samsandong nevű rész, mely a város legpezsgőbb éjszakai életét nyújtja, kifizethető szórakozóhelyekkel, jó zenével és finom italokkal.

kep-5-jangsaengpo.jpg

Mivel én inkább a városnézés és a filmhelyszínek híve vagyok, ezért befejezésül megemlíteném még a régió régi vágású településeit is. Ilyen például a Jangsaengpo Bálna-kultúra Falu, melyet 2015-ben hoztak rendbe és nyitottak meg. A koreaiak nem titkolják, hogy évszázadokig a bálnavadászatból éltek meg és éltek túl. Ez nekünk európaiaknak visszatetsző lehet, hiszen a természet és a természeti egyensúly sok szempontból szentebb számukra, mint bármi más, de ez is a kultúrájuk része. Jangsaengpo ezen korszak előtt tiszteleg, és rengeteg érdekességgel mutatja be a mai generációknak, hogy milyen is volt az élet egy halászfaluban az 1960-as, 70-es években.

 

A cikket írta: Gerencsér Dóri

Képek forrása: Shutterstock; flickr.com/Francois Saikaly Jr/JTeale

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9513561217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása