10 dolog, amit érdemes tudni a 2018-as téli olimpiáról
2017. december 02. írta: Koreai Kulturális Központ

10 dolog, amit érdemes tudni a 2018-as téli olimpiáról

A 2018-as téli olimpiai játékoknak a dél-koreai Pyeongchang ad otthont, az ország pedig teljes erővel készül a februári sportünnepre. Már nincs sok hátra a február 9-i nyitóünnepségig, így épp itt az ideje, hogy összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat és érdekességeket Pyeongchangról és az olimpiáról!

issu_pyeongchang2018_title.jpg

  1. A helyszín: Pyeongchang

Pyeongchang 2011-ben nyerte el a jogot az olimpia megrendezésére, a németországi München és a franciaországi Annecy elől. A koreai város már a 2010-es és 2014-es játékok megrendezésére is pályázott, így régi álom vált valóra azzal, hogy a téli olimpia Dél-Koreába költözik jövő februárban. Pyeongchang Dél-Korea északkeleti részén, a fővárostól 180 km-re keletre található. A 700 méter tengerszint feletti magasságban elterülő település és annak környéke ideális hely a téli sportokat kedvelők számára.

  1. A szlogen: Passion. Connected.

A Passion. Connected. szlogen egy olyan világra utal, ahol mindenkit összeköt a téli sportok iránt érzett közös szenvedély. Egy olyan világról beszél, ami nyitott minden korosztály felé a világ bármelyik részéről, ami képes új irányokat behozni a téli sportok folyamatos növekedése érdekében.

A szenvedély egy nagyon erős érzés, Pyeongchang pedig egy olyan nemzetközi fesztiválnak szeretne helyet adni, ahol a koreaiak megoszthatják saját érzéseiket, szenvedélyeiket. A szenvedély emellett kifejezi az olimpiai spiritust és a koreaiak melegszívűségét is.

  1. A logó

pyeongchang-2018.jpeg

A logót a koreai abc, a Hangeul inspirálta, megtalálható benne Pyeongchang nevének két első hangja. A ㅍ (p) egy olyan nyitott teret szimbolizál, ahol együtt ünnepelhetjük a sportolókkal a téli sportokat. A ㅊ (ch) egyrészt szimbolizálja a havat és a jeget, másrészt pedig a téli sportok csillagait – azokat az atlétákat, akik kivételesen jól teljesítenek a játékokon. A logó színei egyrészt az olimpiai zászló színei, másrészt pedig Korea öt hagyományos színét mutatják be.

  1. A kabalák

exo-mascots.jpg

Az olimpiai játékok hivatalos kabalája Soohorang, (ejtsd: Szuhoráng) egy fehér tigris. A tigris Korea hagyományos jelképe, a fehér szín pedig a hóra, ezzel a téli sportokra utal. A paralimpiai játékok kabalája Bandabi, az ázsiai fekete medve lett, aki a bátorságot és akaraterőt szimbolizálja.  

  1. Az időpont

A téli olimpiai játékokat 2018. február 9. és 25. között rendezik meg. Egyes selejtezők már február 8-án elkezdődnek, ám 9-én számíthatunk a látványos nyitóünnepségre, míg 25-én a záróünnepséggel zárul a program. A paralimpiai játékokat 2018. március 9. és 18. között követhetjük nyomon.

  1. A sportágak

A játékok alatt összesen 102 versenyt bonyolítanak le 15 sportágban, s ez lesz az első olyan téli olimpia, ahol 100-nál több aranyérmet osztanak ki. 6 új versenyszám került az olimpiai programba, most először láthatunk például csapatversenyt az alpesi sízőknél vagy Big Air snowboard versenyeket.

A tizenöt sportág, melynek versenyeit élvezhetjük: alpesi sí, biatlon, bob, curling, északi összetett, gyorskorcsolya, hódeszka, jégkorong, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, síakrobatika, sífutás, síugrás, szánkó és szkeleton.

  1. Az érmek

ermek_960px.jpg

Már bemutatták az olimpiai érmeket is. Minden egyes medál 92,5 mm széles, 109 mm hosszú és 4,4 és 9,42 mm közötti vastagságú. Az aranyérem és az ezüstérem is nehezebb, mint a szocsi játékok érmei. Az arany- és ezüstérem 99,9 százalék ezüstből készült, az első helyezetteknek járó medált 6 gramm arannyal vonták be. A bronzérmek vörös rézből készültek.

  1. Az olimpiai láng

dped_utwsaakgma.jpg

Elindult az olimpiai láng is útjára, melyet 101 nap alatt 7500 futó visz, akik a Koreai-félsziget 75 millió lakosát szimbolizálják. Összesen 2018 kilométert tesznek meg a lánggal, nyolc nagyvárost is érintve az országban. Az akciókban híres sportolók, színészek, televíziós személyiségek és idol énekesek is részt vesznek.

  1. A visszaszámlálás

Egyre nagyobb az érdeklődés az olimpiai iránt, és a várakozást enyhítendő nemrég megrendezték a Pyeongchang Dream Concertet, ahol több híres k-pop csapattal ünnepelték a koreaiak azt, hogy már csak 100 nap van hátra a játékokig. A rendezvényen fellépett többek között az EXO-CBX, a Wanna One, Sunmi, az EXID, a Red Velvet, a NU’EST W, a MONSTA X és a 2014-ben Budapesten is koncertező VIXX, valamint a 2017 májusában itt koncertet adó B.A.P is.

  1. A magyar érdekeltség

Természetesen magyarok is indulnak majd a játékokon, és sokak szerint éremesélyes sportolóink is vannak. Szabó Gábor kommentátor szerint rövid pályás gyorskorcsolyában Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaoang is várhatóan szépen fognak szerepelni. Sokan kíváncsiak a januárban súlyos sérülést szenvedő Miklósi Edit síelő szereplésére is.

 

A cikket írta: Hegyi Fanni

Források: eurosport, nemzetisport, pyeongchang2018

Képek forrása: naver, nemzetisport, photagram, korea.net, wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7713346829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása