Nagy szökés a tengeri Gulagról
2017. november 20. írta: Koreai Kulturális Központ

Nagy szökés a tengeri Gulagról

The Battleship Island (2017)

A Hasima-sziget egy csatahajó formájú – innen a ragadványnév – kis sziget Nagaszaki közelében. A csatahajó-sziget zord megjelenését a jellegzetes formáján túl a rideg betonépületek és a sziget köré épült hullámvédő betonfal teszi igazán barátságtalanná. Valójában a sziget kinézeténél sokkal brutálisabb a története. 
battleship_island_borito.png

A szigeten az 1800-as évek végétől majd’ egy évszázadon keresztül folyt intenzív szénbányászat. A kezdetek fejlett infrastruktúrája a II. világháborúban kínai és koreai kényszermunkások zord munkatáborává vált, a kegyetlen körülmények halálos áldozatait egyszerűen a tengerbe vetették. A sziget brutális megjelenése és szörnyű történelme miatt tökéletes példája a Koreát elnyomó japán kolonializmusnak. E hasonlóságra érzett rá a rendező, Ryoo Seung-wan is (The Berlin File, 2013; Veteran, 2015): új filmje, a The Battleship Island pontos allegóriája a kegyetlen japán érának.

the_battleship_island_2017_poszter_asianwiki.jpg

Lee Kang-ok (Hwang Jung-min) egy dzsesszzenekar talpraesett vezetője, ügyesen lavíroz a hányatott sorsú ország felett összecsapó japán hullámok között. Számításait azonban keresztül húzza az elnyomó hatalom, és Lee, a bandája, valamint kislánya (Kim Soo-ahn) végül a csatahajó-szigeten köt ki kényszermunkásként. A vérben és mocsokban sínylődő koreaiakra a biztos halál vár, hacsak a körmönfont Lee össze nem játszik a rabok nagymenőivel és a tábor felkelőivel (So Ji-sub, Song Joong-ki) a szabadulás érdekében.

A csatahajó-szigeten játszódó történetbe belesűrítették a megszállás éveinek legfőbb sérelmeit. A megszálló japánok kiszipolyozzák a leigázottakat, fizikailag, lelkileg és szellemileg is elnyomják a számukra alantas népet. A koreaiak élete fabatkát sem ér, bármikor feláldozhatók a hatalom megtartásáért, a termelékenységi ráta feltornázásáért vagy csak puszta kedvtelésből. A koreai nemzet egyik legnagyobb fájdalma – a nők meggyalázása – itt fokozottan hangsúlyos, együtt izgulhatunk Lee kislányának ártatlanságáért, de külön kiemelik a kollaboránsok és árulók problémakörét is. A The Battleship Island allegorikus története a nemzetet ért traumákat a kimondás útján próbálja feldolgozni.

the_battleship_island_lee_kang-ok_hwang_jung-min_sg_style_yahoo_com.jpg

A történelmi gyorstalpaló sztorit Hwang Jung-min és Kim Soo-ahn apa-lánya párosa teszi maradandóvá az allegóriára kevésbé fogékony nézők számára. Hwang Jung-min neve manapság egyet jelent a blockbuster sikerekkel, a premier estéjén csaknem egymillió koreai néző váltott jegyet a filmre. A színésszel kapcsolatos további információkért nézze meg korábbi cikkünket. Hwang a dörzsölt, de nagyszívű figurát a tőle már megszokott természetességgel hozza, üde színfoltja a borús történetnek.

mv5bowe1mtq5y2ytnty3ms00mdc2lwe4y2mtmdawntnlzmy5ogrjxkeyxkfqcgdeqxvyndizmti4nde_v1_sy1000_cr0_0_666_1000_al.jpg

A férfi mellett a még csak 11 éves Kim Soo-ahn tűnik ki leginkább a színészi gárdából, játékában nincs mesterkéltség, csak amennyit a show businessben járatos karaktere megkíván tőle. Jó látni, hogy a koreai színészi szakma utánpótlása hamar fel fog nőni a nagyokhoz. A The Battleship Island záró jelenetében a kislány arcjátékán a gyász és a rémület finoman hajlik át az eltökéltségbe és komolyságba, ezzel pontosan visszaadva a koreai nép érzelmeit a szörnyű múlttal kapcsolatban.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: soompi.com, asianwiki.com, sg.style.yahoo.com, imdb.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4313200217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása