A buddhizmus gyöngyszemei
2017. május 22. írta: Koreai Kulturális Központ

A buddhizmus gyöngyszemei

A Haeinsa kolostor és a Tripitaka Koreana

A Gyeongsangnam tartománybeli (경상남도, e. kjangszángnámdo) Gaya hegységben (가야산, e. gájászán) található Haeinsa kolostor (해인사, e. heinszá) egy olyan különleges hely Koreában, amelyet minden arra járónak érdemes felkeresni. A gyönyörű és különleges természeti környezetben fekvő templom az ország legszebbjei között van, ám nemcsak szépsége teszi kiemelkedővé. Egyike ugyanis az ún. „Három Drágakőkolostornak”, melyek közül Haeinsa a dharma-t, vagyis a buddhista tanokat képviseli.

borito_visitkorea.png

A tan anyagi megnyilvánulása a templomban őrzött Tripitaka Koreana (팔만 대장경, e. pálmán dezsángkjang), amely egy több mint 80,000 darabból álló, fahasábokba vésett buddhista kánongyűjtemény. Egyike a világ legnagyobb és legkiemelkedőbb buddhista szent iratainak, melyek elkészítése 16 évet vett igénybe. A táblákat először 1087-ben kezdték el faragni, ám azok az 1232-es mongol invázió idején megsemmisültek. Rekonstruálásukra 1251-ben került sor, ezek láthatók ma is a Haeinsa templomban. A táblák rendkívül gondos és időigényes eljárással készültek, többek között ennek és a különleges tárolási módszernek köszönhetően maradtak fenn szinte teljes épségben. A szent iratokat a Janggyong Panjeon (장굥 판전, e. dzsánkjong pándzsan) nevű 15. században épült épületegyüttesben őrzik, melyekben a mérnöki találékonyságnak köszönhetően rendkívül alacsony a páratartalom, ezáltal csökkentve a faanyag romlandóságát. A csarnokok ugyan nem látogathatóak, azonban a rácsozott ablakokon keresztül könnyen vethetünk a táblákra egy pillantást. 

visitkorea2.jpg

A templom sok történelmi viszontagságot átélt, többek között 1597-ben, a japán invázió idején és 1817-ben is tűzvész áldozatául esett. Ennek ellenére a Tripitaka Koreana egészen hihetetlen módon túlélte mindezeket. Ma, a Haeinsa Múzeum szolgál otthonként a különféle buddhista relikviáknak, de a szent iratok másolataiból is láthatunk itt néhányat. A templomban lakó szerzetesek különösen nagy gondot fordítottak a szövegek klasszikus kínairól, modern koreaira való lefordítására, így azok mindenki számára könnyen értelmezhetővé váltak. 

flickr1.jpg

Haeinsa egy gyönyörű erdőkkel, patakokkal, sziklákkal tarkított nemzeti parkban fekszik, melyet mindenképpen érdemes felfedezni, és megfürdeni nemcsak a templom, de a természet kínálta spiritualitásban is. 

flickr2.jpg

 

A cikket írta: Vizi Erzsébet

Képek forrása: visitkorea.org, flickr.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8812507071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása