7Eleven és társai
2017. február 15. írta: KKK admin

7Eleven és társai

A koreai kisboltok világa

A legjobb dolgok egyike Koreában: a kisboltok! Mindenhol ott vannak, mindent lehet bennük kapni, légkondicionáltak, mint szinte minden más helyiség is az országban, gyorsan és könnyen beszerezhetünk egy komplett ebédet, és még az utazó kártyánkat is feltölthetjük a nagy rohanásban.

cover2.jpg

A leggyakoribb koreai kisboltok egyike a 7Eleven, tipikus 0-24 órás üzlet, habár több ilyen típusú bolt is létezik, mint például a GS25 vagy a CU (see you) üzletlánca. Barátságos bevásárló helyek, nagyvárosi neonfényben úszva. Az ország területén bárhol megtaláljuk őket, ezért mikor már nem az első vagy második alkalommal vásárlunk ilyen helyen, egész otthonossá válik, köszönhetően az üzletek közel azonos elrendezésének és termékkínálatának.

2_3.png

Miben is más, vagy több egy koreai kisbolt, mint az itthon megszokott? Ahogy belépünk, az első dolog, ami az ember szemébe tűnik, hogy a kirakat mögött lát egy könyöklőt vagy akár kis asztalokat székekkel. Ha sikerült a sorok között úgy áthaladnunk, hogy nem tömtük tele a kezünket mindenféle édes vagy sós snackkel, a temérdek finomabbnál finomabb jégkrémmel, akkor ideje a hűtőpult felé venni az irányt, ahol kereshetünk valami táplálóbbat, vagy kiválaszthatunk egy szimpatikus csomagolású instant tésztát, az ún. ramyeont (라면, ejtsd. rámjan) a polcokról, és a boltban elhelyezett termoszból forró vízzel felöntve rögtön le is ülhetünk vacsorázni.

Ha szeretnénk belekóstolni a koreai életbe, akkor ilyen helyekre esténként, sötétedés után érdemes menni. Nagyszerű hangulatuk van, nem beszélve a páratlan koreai éjszakai életről. Sehol nem áll le semmi és senki sötétedés után, sőt teljesen megelevenednek a kivilágított utcák, megtelnek járókelőkkel, munkából hazaigyekvőkkel, vagy épp munka utáni vacsorára sietőkkel, baráti társaságokkal, hiszen ilyenkor van a legtöbbeknek ideje kimozdulni kicsit.

3_2_1.jpg

Ha betévedünk egy-egy ilyen koreai kisboltba, legalább két terméket mindenképpen érdemes kipróbálni: az egyik egy nagyjából dobozos joghurt méretű ízesített tej, leggyakrabban banános vagy epres ízben lehet megtalálni, és kellően édes, hogy mindig venni akarjunk belőle egyet. A másik finomság, amit érdemes megkóstolni, egy olyan hűtött gyümölcskoncentrátum több ízben, amit az eladó egy pohárban, jéggel keverve készít el helyben.

Ami a gyümölcsöket illeti, magyar viszonylatban különösen drágák Koreában. A leggyakoribbak nyáron a barack, szőlő, dinnye és körte. Talán akkor járunk a legjobban, ha barackot vagy szőlőt veszünk, a dinnye ára ugyanis különösen magas. Ugyanígy az alma is, nem is nagyon találjuk kilós kiszerelésben, gyakoribb, hogy egyesével vagy négyesével külön csomagolva kaphatóak. A koreai körte, de főképp a szőlő azonban minden pénzt megér: mézédes, nagy szemű, gyakran mag nélküli.

Ami még meglepetésként érhet minket Koreában, az a kenyér. Illetve az annak nevezett pékáru. Kenyér, mint olyan, arrafelé nem létezik. Helyette van az európai-amerikai trend, a toastkenyér, és a többi péksütemény (ezek legfőbb előfordulási helye a Paris Baguette nevű pékség, ahol helyben is le lehet ülni falatozni). Előbbit nyugodt szívvel eszegethetjük akár magában is, ugyanis olyan édes, hogy beillik kalácsnak, és 3 hét után is kissé megdöbbentő módon tökéletesen puha és friss. Ugyanez igaz a többi pékárura. Előfordulhat, hogy kinézünk egy szimpatikus paradicsomosnak tűnő bagettet, beleharapva azonban szomorúan kell konstatálnunk, hogy édeskés maga a kenyér és a rajta lévő szósz is. (Koreában a paradicsom egyébként gyümölcsként van számon tartva.) Ez igaz általában a legtöbb ételre, sokszor éri a magyar konyhához szokott éhes embert meglepetés.

4_4.jpg

Szintén kisbolt, bár más jellegű, a Daiso (다이소). A neve azt jelenti, hogy "minden van" egy kis tájszólás segítségével (다 있어 —> 다이소, ejtsd: dá isszo —> dáiszo). A nagyobb üzletek többszintesek, de az egyszintesekben is mindig 3 részleget találunk. A snackek és egyéb nyalánkságok, a lakberendezési apróságok és kacatok, illetve a tisztálkodási szerek, smink- és szépészeti termékek sorait. Nagyon jó áron lehet mindent beszerezni. Ez az a hely, ahol mindig találhatunk valamit, amire bár nincs szükségünk, de cukisága vagy épp praktikussága miatt mégis úgy érezzük, nem hagyhatjuk ott. 

Ha az ember rákap a koreai kisboltok ízére, sok pénzt, vagy pont hogy kevesebbet lehet költeni rövid idő alatt. Azonban ami a vásárolható termékeknél fontosabb, hogy magunk is a koreai mindennapok részévé válhatunk pár percre, ahogy ramyeonunkat fogyasztva nézünk ki a koreai éjszakai élet forgatagába egy kisbolt üvege mögül.

 

A cikket írta: Filemon Naómi

Képek forrása: koreabizwire.com, popaposy.files.wordpress.com, Filemon Naómi

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3112263372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása