Fagypont alatt is meleg szívvel
2016. október 12. írta: Koreai Kulturális Központ

Fagypont alatt is meleg szívvel

The Himalayas (2015)

Megtörtént eseményeken alapuló, szívszorító történet Dél-Korea legendás hegymászójával, Um Hong-gillel a középpontban. Um Hong-gil (1960–) Korea egyik nemzeti hőse, első ázsiaiként mászta meg mind a tizennégy, 8000 méternél magasabb hegycsúcsot. Sőt, ő az első ember, aki megmászta a világ 16 legmagasabb csúcsát. Ilyen fantasztikus – a szó valódi értelmében vett – csúcsteljesítmény már önmagában is a vászonra kívánkozik, a The Himalayas mégsem az ünneplésről, hanem a bajban való összetartásról, a bajtársiasságról szól.
borito_himalaja.jpg

Um Hong-gil (Hwang Jung-min) nagy tettre készül, meg akarja valósítani minden hegymászó álmát, megmászni a világ 16 legmagasabb pontját. Munkája során, nagy kelletlenül szárnyai alá vesz két újoncot, Park Moo-Taeket (Jung Woo) és Park Jung-bokot (Kim In-kwon). A kezdeti ellenszenv hamar kölcsönös tiszteletté, majd barátsággá válik. Évekkel később, mikor a visszavonult Um Hong-gil tudomást szerez arról, hogy régi csapatából többen is odavesztek egy mászás alkalmával, elhatározza, hogy visszatér még egyszer azért, hogy lehozza az áldozatok maradványait a hegyről.

the_himalayas_poszter.jpg

Érdekes emberek életrajzi filmjét leforgatni mindig kifizetődő, hiszen igen sokan kíváncsiak olyan drámákra, amelyek valóban megtörténtek. Ennél nehezebb azonban megtalálni azt az időszakot, amely leginkább jellemző az ábrázolt személyre, bemutatni a leginkább eposzi hőstettét. Um Hong-gil életében alapvetően 16 hőstett van (csúcsonként egy), de ezeken felül a The Himalayas készítői ügyesen megtalálták azt az egyet, amely csodálatosabb, önzetlenebb és hősiesebb a többinél. Um Hong-gil és társai nem a hírnévért sodorják veszélybe életüket, hanem az elhunyt bajtársaknak kijáró végtisztességért.

the_himalayas_kep1_um_hong-gil_a_valo_eletben_balra_es_filmen_jobbra_hwang_jung-min.jpg

Um Hong-gil a való életben (balra) és filmen (jobbra, Hwang Jung-min)

A The Himalayas ügyesen mesél el egy évtizedes barátságot, nemcsak azokat az életrajzi morzsákat gyűjti össze, amelyek relevánsak a történet szempontjából. A film kétórás játékideje elég időt hagy arra, hogy megszeressük az expedíció csoportjának minden egyes szereplőjét. Olykor már szinte úgy érezhetjük, mintha egy tévésorozatból csíptünk volna el egy epizódot: láthatunk részegen üvöltözős szerelmi bánatot, diákok mókás összetartását a tanári nyomás alatt, az egyedülálló idősebbek párkapcsolati élcelődését vagy egy csoport hierarchiájának kiépülését. Csak úgy sugárzik a koreai életérzés mind a színészekből, mind a felsorolt szituációkból. A kedves kis tévésorozatos zárványok után kapunk egy két idősíkon futó, szívszaggató történetet. Miután megtörtént a katasztrófa, vagyis tisztában leszünk azzal, hogy kik vesztek oda, a The Himalayas csakis azután mutatja meg, hogy pontosan mi is történt. Így csak szomorú szemtanúi lehetünk a hőseink halálba menetelésének, kiszenvedésének. Megítélésem szerint a The Himalayas összetartozást ábrázoló drámája a koreai háborús filmekével vetekszik.

A filmben az egymást váltó önfeledt mókázás és borzasztó dráma olyan hangulatingadozást eredményez, amire a koreai közönség nagytöbbsége mindig vevő. Ez látszik a film sikerén is, hiszen a The Himalayas uralta a pénztárakat tavaly karácsonykor (!) és idén január elején is. Megtekintése csak egy hatalmas csomag papírzsebkendő mellett ajánlott!

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: asianwiki.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9311777859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása