Tengeri nemzeti parkok Dél-Koreában
2016. szeptember 21. írta: Koreai Kulturális Központ

Tengeri nemzeti parkok Dél-Koreában

Ha Koreára gondolunk, mindenkinek rögtön eszébe jut a hatalmas, kék tenger, mely körülöleli a félszigetet. Az viszont talán más kevesebbeknek jut eszébe, hogy ezt a hatalmas területet is védeni, óvni kell – a koreaiak pedig erre igen nagy hangsúlyt fektetnek.  Az ország 21 nemzeti parkot tart számon, melyek közül kettőt kimondottan tengeri nemzeti parkként kezelnek. Ide tartozik nem csak a tenger és annak páratlan élővilága, hanem a partvidék és az ezres nagyságrendű szigetvilág, melyek lenyűgöző állat- és növényvilágukkal gazdagítják az ország természeti kincseit.

borito_25.jpg

Az időben hamarabb, 1968-ban létrehozott tengeri nemzeti park a Hallyeoheasang (Háljoheszáng, 한려해상). Yeosu városától kezdődően százhúsz kilométer hosszú partszakasz terül el Dél-Jeolla és és Dél-Gyeongsan tartományban, összesen 545 négyzetkilométeren, 30 lakatlan és 69 lakott szigettel. A lakatlan szigeteket a természet kincseiként tartják számon, manapság pedig a levegőből, felvonóból gyönyörködhetünk bennük. Sokszínű, több mint 800 növényfajjal, 20 emlőssel, 131 madárfajjal, több tucat kétéltűvel és hüllővel és mintegy kétezer rovarfaj található itt, melyek közül jónéhány veszélyeztetett faj. A szigeteken a kalandvágyók számára rengeteg turistaútvonal ad segítséget eligazdoni a szigetvilág dzsungelében, és felfedezni a rejtett kincseket is. A természeti csodák mellett nagy népszerűségnek örvend a Somaemuldo világítótornya is, ami sok sorozat és film forgatási helyszíneként is szolgált. Tengerpart, szigetvilág vagyis történelmi szempontból rengeteg háború helyszíne, mégpedig főként a Hanszan szigeti csatát emlegetjük, melyet Yi Sun Shin admirális vívott és 60 hajó elsüllyesztésével a koreai történelem egyik legnagyobb győzelmét aratta 1592-ben. Évszázadokkal korábban is nagy erővel bírt ez a szigetvilág, gyakran inspirálódott itt a konfuciánus költő, Yun Seon Do vagy a politikus Uam Song Si Yeol. Wonhyo, a 7. században élő koreai buddhista szerzetes Yeosuban és Namhaeban pedig buddhista kolostorokat hozott létre.

1_hallyeohaesang_geumsan.jpg

A Geumsan hegyen található Boriam kolostor

A második és nagyobbik tengeri nemzeti park a Dadohaehaesang, (Dádoheheszáng, 다도해해상), mintegy 2320 négyzetkilométerrel. Legjobb közlekedési eszköz természetesen itt is a hajózás: Mokpo szigetéről indulva számos kompjárat és sétahajó közlekedik, melyekkel a szebbnél szebb szigetekre ruccanhatunk át. A legnépszerűbbek Heuksando és Hongdo, ahol kiépített üdülőközpontok fogadnak, és remek programokat ajánlanak. Hongdo neve egyébként vörös szigetet jelent, amit a lemenő nap fényéről kapott. Ezen a szigeten található két megmászandó csúcs, a  Gitdaebong és Yangsanbong . Dadohaehaesang e két szigeten kívül is sok más felfedezni valót rejt, a kis szigetek önmagukban is külön ékköveknek számítanak, és mivel sok helyen még a modernizáció jelei is hiányoznak, egészen autentikus, eredeti, természetes élményt adnak. Dadohaehaesang – nagyobb területénél fogva – gazdagabb élővilággal rendelkezik Hallyeohaesangnál, valamint az itt található vulkanikus képződmények is az ország különlegességei.

2_sarkanyhajo.jpg

  Yi Sun Shin admirális híres teknősbéka hajójának egy felújított formája a turisták számára is látogatható

Ha nem telnénk be az itteni látvánnyal, elképzelhetjük a történelmi eseményeket, melyek ide köthetők: a Silla királyság idején Jang Bogo admirális például itt alapította meg hadiflottáját, a Joseon időszakban Yi Sun Shin admirális pedig itt is vívott győzelmes csatát a japánokkal. Dadohaehaesang szikláiról számos legendát ismernek a koreaiak, melyek közül a legismertebb a Maebawi sziklához kötődik, és egy halászról szól: Baekdo szigetén élt, és egyik éjjel, mikor a tengert figyelte, meglátott egy nőt, aki a hullámok között fulladozott. A halász odament hozzá és segíteni akart, de ahogy felé nyújtotta a kezét, a nő démonná változott, és hirtelen a mélybe akarta rántani.

Azonban, mielőtt az ijedtségtől elájult volna, egy sólymot látott meg, ami megtámadta a démont. A halász másnap reggel ébredt fel, a Maebawi sólyom alakú szikláján, biztonságban. Koreát szinte hálószerűen szövik be az efféle történetek, melyeknek hol volt igazság alapjuk, hol nem. A halászok egyszerű, de hiszékeny emberek voltak, és úgy éltették ezeket a legendákat, hogy olykor még a mai fiatalok is hisznek bennük. A Maebawi szikla legendáját sokan ismerik, és a sólyom alakú sziklát figyelve mindenkiben felmerül a történet valóságos mivolta.

3_heuksando.jpg

Napfelkelte a Heuksandóról nézve

 

A cikket írta: Ispán Melinda

Cikk forrása: Korea magazin, 2016. júliusi szám

Képek forrásai:

https://klimbingkoreanmountains.wordpress.com/category/hiking-expeditions/south-korea/national-parks/hallyeohaesang-national-marine-park/

http://koreatourinformation.com/blog/2016/07/25/koreas-maritime-national-parks-bring-nature-and-history-together/

english.visitkorea.or.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8711724335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása