Gaetbeol, az ökológiai csoda
2016. szeptember 15. írta: Koreai Kulturális Központ

Gaetbeol, az ökológiai csoda

Árapály területek Koreában

Idén nyáron alkalmam nyílt két hetet Dél-Korea dél-nyugati tengerpartjánál önkénteskedni, Muan-gunban, Dél-Csolla tartományban, amely híres az úgynevezett gaetbeol jelenségről, ami árapály területet jelent. Ez a tengerparti jelenség ad otthont rengeteg növény és állatfajnak, valamint élelmiszerforrása is a helyi embereknek. A híres árapály területek (갯벌 ejtsd: ketbol) Korea egyik természeti csodái. Korea nyugati partszakasza a világ öt leghíresebb gaetbeol területének egyike, Kanada és az USA keleti partja, valamint Németország északi partja mellett.

borito_21.jpg

gaetbeol_kep_1.jpg

 

Az árapály területek az óceán, tenger felől jövő áramlatok mozgása során felhalmozódott homok és agyag miatt alakulnak ki. Ezek azok a területek, amelyek dagálykor víz alá kerülnek, és apálykor felbukkannak, mintegy szárazfölddé alakulva.

Apály idején a szárazföldi állatoknak kedvez a szerencse, ilyenkor megtalálhatják az élelmüket az üledékben. Madarak ezrei csemegéznek az itt ragadt, magukat földbe fúrt vízi állatokból, rákokból, férgekből, míg dagálykor a vízi állatoknak jön el az ideje ezeken a területen.

A múltban ezeket a területeket használhatatlannak, sáros földnek tartották Koreában, aminek majdhogynem egyetlen előnye az volt, hogy itt a halászok kagylókat szedhettek, azonban mára magas értékű területek, amelyek, még ha első pillantásra csak sáros, műveletlen földnek tűnnek is, ahol semmi nem él meg, mégis rengeteg életforma otthona, mint például rákok, kagylók, kis polipok (koreaiul nakji) vagy férgek. Mivel ezen a területen bőven akad élelemből, ezért nagyon sok élőlény rakja tojásait ebbe a sáros földbe.

Az emberek ugyanígy részei a terület ökoszisztémájának. Már a régi koroktól kezdve egészen napjainkig ezek az árapály területek komoly élelmiszerforrásai voltak az itt lakóknak, manapság Korea halászatának 60%-át teszi ki.

gaetbeol_kep_3.jpg

gaetbeol_kep_4.jpg

 

Híresebb gaetbeol területek Dél-Koreában

Suncheon bay

Suncheon az egyik legszebb és leghíresebb hely Dél-Csolla tartományban, ahol meg lehet figyelni ezt a jelenséget. Emellett még sok egyedisége is van, amit az itt kialakított rezervátumban meg is lehet tekinteni. Egy felnőtt ember magasságát is eléri itt a nád, ami vastagon takarja a földet. Ez a terület Korea legnagyobb nádlelőhelye.

Suncheon híres még a ritka madarairól. Többek között ritka daru vagy gólyafélék is élnek itt, és olyan madárfajták, amik nemzeti kincsnek számítanak, nemzetközileg is ritkák. A Ramsar Egyezménynek is tagja ez a terület, ami külön a vizes területek védelmére specializálódott nemzetközi szinten.

gaetbeol_kep_5.jpg

gaetbeol_kep_6.jpg

Muan gaetbeol

Muan árapály területe szintén tagja a Ramsar Egyezménynek, helyileg ez a terület is Dél-Csollában található, és ez volt a tartomány első parkja is. A Hampyong öbölben található, ami híres a keskeny szájáról és a nagy kiterjedésű belső partszakaszáról. Az öböl maga 17 km hosszú és 1,8 km széles. Muan egyenetlen partszakasza, mely a sekély víz miatt kedvező élőhelyet biztosít megannyi állat és növényfajnak.

gaetbeol_kep_7.jpg

Saemangeum

Saemangeum egy torkolati árapály terület a Keleti-tenger partjánál. A kormány és a természetvédelmi aktivisták hosszas küzdelme után végül 2006-ban fejeződött be a Saemangeum Tengerfal Project, aminek a keretében a területet mezőgazdasági és ipari célokra akarták felhasználni. A terület sok ritka fajnak adott otthont, de az építkezések miatt ezen fajok száma jelentősen visszaesett.

gaetbeol_kep_8_1.jpg

gaetbeol_kep_9.JPG

Ezeken a területeken kívül még számtalan kisebb-nagyobb ilyen természetvédelmi terület van, ebből is látszik, hogy mind koreai szinten, mind nemzetközi szinten milyen fontosak ezek a területek és védelmük. Mert nem csak ritka és védett fajok ezrei élnek itt, hanem a koreai nép megélhetésében is nagy szerepet játszanak.

 

A cikket írta: Bégányi Dorottya

Képek forrása: antiquealive.com, mcst.gov.kr, civiltech.co.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2611705217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása