Az interneten sorra bukkannak fel az újabb receptek, manapság már nem kihívás megtalálni a kiszemelt étel elkészítési módjának leírását, sőt az esetek döntő többségében gusztusos fotókkal teletűzdelt bejegyzések várják, hogy kipróbáljuk őket. Ez alól nem kivétel a koreai konyha sem. Míg néhány évvel ezelőtt kincset érő tudásnak számított egy-egy étel vagy édesség receptje, mostanában már szinte bármi elérhető, és a bőség zavarával kell szembenéznünk a számunkra szimpatikus recept kiválasztása során. Ez első – meg valljuk be, sokadik – nekifutásra is boldoggá teszi a gasztrotündéreket, azonban ennek is megvannak a maga árnyoldalai…
A különböző ételek fotói láttán bizony én is gyakran teljes lelkesedéssel állok neki megtalálni a tökéletes receptet. Viszonylag gyakran bukkannak fel olyan kaják, amiket akkor és ott, lehetőleg azonnal ki akarok próbálni. Nem volt ez másképp a legutóbbi alkalommal sem, másodpercek alatt a szofisztikált szépségű hwajeon (hangul: 화전, ejtsd: hvádzson) rabja lettem (lásd fenti kép). Már láttam magam előtt a törékeny virágokkal díszített gyönyörű süteményeimet, aminek a csodájára jár minden ismerősöm. Azonban a receptek sorra olyan virágokat ajánlottak díszítőnek, amik ismereteim szerint jobbik esetben csupán fogyasztásra alkalmatlanok, kevésbé jó esetben pedig egyenesen mérgezőek. Némi kutakodás után kiderült, hogy a virágnevek pontatlan fordítása miatt összekeverhetővé váltak a nálunk ismert nem ehető rokonaikkal. Így pedig viszonylag könnyen megeshet, hogy a jó szándékkal elkészített ételkülönlegességek elfogyasztása után a legjobb esetben is csoportos gyomormosással ér véget a vacsora. Ezt gondolom senki nem szereti, ezért összegyűjtöttem néhány dolgot, amire érdemes odafigyelni, ha virágos süteményeket, ételeket szeretnénk készíteni:
- Lehetőség szerint ne a virágoskert leszüretelésével kezdjük a sütés-főzést, ha nem vagyunk 100%-ig biztosak abban, hogy ehetőek a virágaink.
- Mindig olvassunk utána, ha nem ismerjük a növényt, főleg, ha korábban nem használtuk a konyhában.
- Ha bárhol azt látjuk, hogy mérgező vagy fogyasztásra nem alkalmas, ne kísérletezzünk, az élelmiszerboltokban elég sok különleges alapanyag elérhető, próbálkozzunk ott az ehető virág beszerzésével
- Ha esetleg nincs ilyesmi, akkor érdemes az itthon is ehetőként ismert növényeket választani.
A receptek olvasgatása során felbukkanó növények közül a már korábbi bejegyzésben is említett rhododendron az egyik legveszélyesebb. Gyönyörű növény és fantasztikusan mutatnak a virágai lényegében minden ételen, azonban az Európában megtalálható fajok mérgezőek. Szintén nem ajánlanám otthoni kísérletezésre a receptekben gyakran felbukkanó krizantémot, magnóliát és aranyfát (Frosythia) sem.
Ezek a virágok mind-mind ismert dísznövények itthon, azonban az általunk megszokott fajok fogyasztásra nem alkalmasak. Akármennyire jól mutatnak, nem érdemes kísérletezni velük. Hasonló a helyzet a harangvirággal is: bár a két virág nem túl távoli rokona egymásnak, Koreában egy teljesen más nemzetségbe tartozó faj, a doraji (도라지, ejtsd: dorádzsi) gyökerét fogyasztják, tehát véletlenül se ássuk ki a mi változatos virágú és méretű harangvirágainkat a vacsora kedvéért, inkább vásároljuk meg a boltban a szárított harangvirággyökeret
Viszont ha a leglátványosabb virágoknak most intettünk búcsút, akkor mi marad? Bár nem gondolná az ember, meglepően hosszú a lista. Itt van néhány, itthon is megtalálható ehető virág: ibolya, rózsa, sarkantyúvirág, bodzavirág, fehér akácvirág, cukkini virág, levendula, körömvirág.
A lista ennél természetesen sokkal hosszabb, érdemes utána olvasni, ha bárki egyszerű, de különleges fogásokkal szeretné elvarázsolni a nagyérdeműt, az ehető virágok bizony nagy teret engednek a fantáziának. De még ezeknél a virágoknál is van mire figyelni:
- sose gyűjtsük be őket utak, szántóföldek mellől,
- ne szedjünk permetezett növényről virágot (se semmi mást),
- a bodza esetében figyeljünk rá, hogy ne legyen levéltetves a hajtás – a cuki állatkák maguktól nem másznak le a virágokról, és ha vízzel öblítjük le őket, akkor a lényeget, a virágport is kimossuk,
- érdemes a kora délelőtti órákban gyűjteni, lehetőleg még a méhek megjelenése előtt,
- sose használjunk virágboltban vásárolt virágokat, ugyanis azokat általában különféle szerekkel kezelik, amik nem fogyasztóbarátok,
- minden esetben győződjünk meg róla, hogy senki nem allergiás az adott növényre vagy a virág pollenjére.
Ha odafigyelünk ezekre az apró, ám annál fontosabb tudnivalókra és némi kétkedéssel olvassuk a recepteket, könnyedén megelőzhetjük a kellemetlen helyzeteket és elkápráztathatjuk a családot, barátainkat a nem mindennapi ételekkel.
A cikket írta: Szabó Dóra
Képek forrása:
- kép: www.maangchi.com
- kép: herbsfromdistantlands.blogspot.com
- kép: community.homedepot.com
- kép: news.dongascience.com
- kép: en.wikipedia.org
- kép: noivilag.hu