Time Renegades (2016)
2016. szeptember 02. írta: Koreai Kulturális Központ

Time Renegades (2016)

Erősebb-e a szerelem a tér-idő kontinuumnál, avagy megváltoztatható-e a sorsunk, ha már megtörtént a baj? A Time Renegades c. film erre keresi a választ.1983: Ji-hwan (Cho Jung-seok) középiskolai tanár boldogan éli életét kolléganőjével, Yoon-junggal (Lim Soo-jung), akivel esküvőjükre készülnek. 2015: Gun-woo (Lee Jin-wook) nyomozó a rend éber őreként tengeti napjait. Egy különös eseményt követően a két férfi álmában látja a másik hétköznapjait. A dolgok akkor fordulnak komolyra, amikor a nyomozó keze ügyébe olyan megoldatlan esetet tartalmazó mappa kerül, ami a tanár szerelmének meggyilkolásáról szól.

borito_19.jpg

A két férfi megpróbál összedolgozni, hogy megakadályozzák a tragédiát. Mindketten a saját idősíkjukban próbálják felderíteni az ügyet, de a gyilkos még tartogathat meglepetéseket a múltban és a jelenben egyaránt.

Kwak Jae-young rendező filmje felteszi a kérdést, amit minden időutazós történet is megtesz, megtett vagy meg fog tenni. Változtathatunk-e az életünkön, ha már tudjuk előre, mi fog történni? A Time Renegades központi alakjai, Ji-hwan és Gun-woo valójában nem időutazók, hanem párhuzamos idősíkba került, egymással kommunikáló figurák. Nincs módjuk megállítani vagy visszapörgetni az idő kerekét, mindkettejük ideje természetesen múlik, nincs lehetőségük újra próbálkozni, ha elrontanak valamit. E dramaturgiának köszönhetően nem silányul el a központi bonyodalom tétje. Ettől különösen izgalmas lesz a történet kirakós játéka, hiszen a néző sokszor hamarabb felismeri az összefüggéseket, mint az időzavarba került főhősök. Így hamar azon kaphatjuk magunkat a film nézése közben, hogy úgy kiabálunk a szereplőknek, mint a kisgyermekek Paprika Jancsinak a bábszínházban.

time_renegades_poszter.jpg

A Time Renegades érdekes történetmesélése már ismerős lehet a koreai filmeket szerető nézők számára, hiszen az Il Mare (2000) c. dél koreai-film cselekménye is hasonlóan épül fel. Az Il Mare egy nőről és egy férfiről szól, akik ugyanabban a házban élnek, csak éppen különböző időben. A kettejük közötti kommunikációt egy postaláda biztosítja, ami az egymásnak írt leveleket oda-vissza küldözgeti az időben. E történetet többek talán a film amerikai remake-jéből, Sandra Bullock és Keanu Reeves nevével fémjelzett Ház a tónál (The Lake House, 2006) című filmből ismerhetik.

Első ránézésre az Il Mare és a Time Renegades nehezen hasonlítható össze, hiszen amíg az előbbi egy romantikus történet, addig az utóbbi egy sorozatgyilkosos krimi, de valójában nem is különböznek annyira. A nyomozós sztori idősík-keverésének magyarázata – mely csak a film végén derül ki – annyira érzelmes, hogy azután a film romantikus történetként is értelmezhetővé válik. Tehát a Time Renegades megállja a helyét időutazós – vagy inkább időparadoxonnal foglalkozó – filmként, bűnügyi filmként és – a spirituális csattanónak köszönhetően – romantikus filmként is. Azok a nézők is jól fognak szórakozni, akik ezek közül csak az egyik műfajt szeretik, de akik mindhármat kedvelik, ők kiváltképpen jól járnak a Time Renegades megtekintésével.


A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: blog.asianwiki.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7111670872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása