Száraz lábbal a tengerfenéken
2016. augusztus 10. írta: Koreai Kulturális Központ

Száraz lábbal a tengerfenéken

Jindo csodája

Mindannyian ismerjük a bibliai Mózes történetét, akinek megnyílt a tenger, hogy kimenekíthesse a zsidókat az egyiptomi fogságból. Ehhez a csodához hasonlítják legtöbben a Jindo (진도) és (모도) Modo sziget közötti jelenséget, mely minden évben megmutatkozik: a hold járásától függően a tenger egy-egy órára annyira leapad, hogy át lehet sétálni a két sziget között – tavasszal március-április táján ezt több napos fesztivállal ünneplik meg.
jindo_1_kep.JPG

Jindo a Koreai-félsziget Dél-Jeolla (Csolla) tartományában, vagyis az ország dél-nyugati részén található, Dél-Korea harmadik legnagyobb szigete, a szárazföldtől a Myeongyang-szoros választja el. A sziget nem csak gyalogosan megtehető tengeri útjáról híres, hiszen ide köthető a koreai Jindo kutyafajta eredete, illetve Yi Sun Shin admirális Myeongnyang-szoros beli csatája 1597-ből.

A legenda több változatban is kering, de a legismertebb „Bbong” vagy „Pong mama” legendája. Régen Jindo szigetén rengeteg tigris élt, akik veszélyeztették a falu lakóit. Ezért az emberek idővel átmentek a közeli szigetre, Modóra, viszont az idős Pong nagymama véletlenül otthon ragadt. Az asszony minden nap imádkozott Yongwanghoz, a sárkánykirályhoz, vagyis a tenger istenéhez, aki egy nap álmában megjelent, és azt mondta, menjen ki másnap reggel a tengerhez, mert egy szivárványt fog küldeni, amin átsétálhat a családjához. Az asszony ki is ment és imádkozni kezdett. Ekkor a tenger leapadt, megjelent a szivárvány, és középen íves vonalban kilátszódott a szárazföld. Így végül Modo szigetéről vissza tudtak sétálni a falulakók, és az asszony újra együtt lehetett családjával. Egy másik változat a történetet a 15. századra teszi. Son Dong Jit elítélték és Jeji szigetére száműzték, de a szigetre való útja során viharba keveredett. Hajótörést szenvedett és a tenger Hoedong parjtaira vetette (Hoedong Jindo régi neve). Itt élt egy ideig a szigeti emberek között, de a sok tigris miatt nem volt nyugtuk. A számos áldozat menekülésre késztette őket, és elhatározták, hogy áttelepülnek a szomszédos szigetre. A történet innentől ismerős, Pong mama valahogy ott ragadt a szigeten, de imái a sárkánykirálynál meghallgatásra leltek. Szivárvány jelent meg és az asszony elindult gyalog a száraz tengerfenéken szeretteihez. Azonban halálosan kimerült az út során, így épphogy átért, családja karjai közt meg is halt. Utolsó szavaival hálát adott a sárkánykirálynak, amiért a családja vele volt a végső pillanatokban.

jindo_2_kep.jpg

Ennek emlékére rendezik meg a számos ünnepélyt, szertartást, és tisztelettel gondolnak Pong mama kitartására és tragikus sorsára a Yeongdeung Fesztivál keretében. A három-négy napig tartó fesztiválon népi sámánista rituálékat, helyi táncokat mutatnak be, például a jindói ssitgim-gut szertartást, ganggangsullae táncot, buknori dobjátékokat, illetve tűzijátékkal koronázzák meg az eseményt .

jindo_3_kep_1.jpg

Jindo csodája egy francia nagykövetnek, Pierre Landynak köszönhetően vált ismertté 1975-ben – ő hasonlította először a Vörös-tenger bibliai csodájához. Azóta egyre több külföldi turista is részt vesz az ünnepélyen, így külföldön is egyre többen hallanak róla. 2008-ban a Guinness rekord kísérletek könyvébe is felvették, mint a legnagyobb létszámú tömeg a legnagyobb vízi átkelőn a világon. A rendkívüli jelenséget a tudomány azonban egyszerűen az ár-apály jelenséggel magyarázza, mely bizonyos időközönként ilyen szélsőségesen alacsony vízállást eredményez, míg normális esetben a tenger mélysége 30-40 méter. Amíg a szigetek ilyen helyzetben maradnak, és a Myeongyang szoros vízáramlása is a szokásos értékek között marad, évente kétszer is megcsodálhatjuk, ahogy a tenger megnyílik és utat nyit a szigetek között.   

Többet láthatunk a fesztiválról és a tengeri útról itt:

 

 A cikket írta: Ispán Melinda

Képek forrásai:

http://english.visitkorea.or.kr/enu/ATR/SI_EN_3_1_1_1.jsp?cid=264282

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jindo_Miracle_Sea_Road_Festival_096.JPG

http://www.koreatimes.co.kr/www/news/art/2009/12/153_23862.html

Cikk forrásai:

http://english.visitkorea.or.kr/  

http://miracleseaeng.jindo.go.kr/

http://news.nationalgeographic.com/news/2013/13/130426-jindo-sea-parting-festival-korea-red-tides-science-moses/

http://fujiminiisland.blogspot.hu/2014/04/the-legend-behind-koreas-mysterious.html

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr269957374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása