Csavard fel a kimbap-ot!
2016. július 22. írta: Koreai Kulturális Központ

Csavard fel a kimbap-ot!

Ha unjátok már a zacskós snackeket és a szalámis szendvicset, de a hétvégi pikniket vagy kirándulást nem hagynátok ki, akkor itt egy szuper, gyors és testre szabható megoldás az állandó „mit vigyünk magunkkal???” problémára.

borito_11.jpg

pinterest_com_1.jpg

Nos, a fent említett piknikes-kirándulós ötlet sajnos közel sem eredeti, mint az sokan tudjátok, a kimbap (김밥, ejtsd. kimbáp) Korea legkedveltebb és legolcsóbb, ennek ellenére rendkívül változatosan elkészíthető piknikezős csemegéje. Sokan a japán sushi-hoz hasonlítják, aminek van is alapja, azonban a szárazon is a tengert idéző hínárlap és a puha rizságy egészen más hozzávalókat ölel magába. Tradicionális, eredeti receptje nincs, mindenki kedve és ízlése szerint válogathat a variánsok közül. A legelterjedtebb a párolt zöldséges (spenót, kínai sárga retek, sárgarépa) marhahússal vagy sült tojással készült változat. Tojás szinte mindig kerül bele (persze ez sem szabály), a marhahúst viszont bátran lehet helyettesíteni sonkával, tonhallal, virslivel, kimcsivel és még sorolhatnánk. 

anotsopopularkid.jpg

Igen, ez is kimbap. És ez csak egy különlegesség a rengeteg közül.

doongji_com.jpg

A kimbap története elég vitatott, sokan a japán gyarmati időszakra (1910-45) datálják a születését, viszont bizonyított tény, hogy a hínár gyűjtése és feldolgozása sokkal korábbra tehető. Sőt, 17. századi források arról is beszámolnak, hogy szárítás után a hínárt rizzsel és különféle köretekkel fogyasztották. Eredettörténete bár bizonytalan lábakon áll, az biztos, hogy régen luxusételnek számított, mára viszont fillérekért megvásárolható. 

sbs_com.jpg

Itthon kicsit nehezebb a dolgunk, ha kimbap-ot szeretnénk készíteni, hiszen a sárga retek például csak ázsiai élelmiszerboltokban kapható. Jó hír viszont, hogy a könnyebben fellelhető jégcsapretekkel is helyettesíthető, továbbá az esszenciális hínárlapot bármelyik szupermarketben beszerezhetjük.

És hogy ne csak mondjam, de mutassam is, íme egy videó a kimbap tökéletes felgöngyöléséről. Vigyázat! Otthoni kipróbálásra is alkalmas! 

A videóban elhangzó eljárásmód szerinti hozzávalók (szakácsunk egy marhahúsos és egy tonhalas változatot készít):

- 400 g főtt rizs, egy evőkanál szezámolajjal, sóval és szezámmaggal ízesítve

- 100 g darált marhahús, 2 evőkanál szójaszósszal, 1 evőkanál cukorral, fél evőkanál zúzott fokhagymával, 1 teáskanál szezámolajjal és borssal ízesítve, majd átsütve vagy 100 g tonhal lecsepegtetve 30 g majonézzel és 1 evőkanál cukorral fűszerezve

- egy uborka (vagy egyéb más zöld zöldség) a belsejétől megszabadítva (fontos, különben elázhat a kimbap), hosszú csíkokra vágva, sózva (állni hagyjuk így pár percig, majd alaposan megtörölgetjük)

- fél sárgarépa felcsíkozva, serpenyőben kevés olajon átforgatva (így jobban kioldódnak a vitaminok)

- sárga retek, felcsíkozva

- 2 tojás omlettként megsütve, felcsíkozva

- perilla levelek (más néven kínai bazsalikom)

Miután az összes hozzávaló készen áll, lefektetjük a hínárlapot és vékonyan eloszlatjuk rajta a rizst, de ne teljesen a szélekig. Ezután jöhet középre a tojás, sárgarépa, uborka, sárga retek, marhahús vagy tonhal. 

tastespotting_com.jpg

A göngyölítésnél figyeljünk, hogy se túl lassan, se túl gyorsan tegyük azt, egy határozott, mégis elegáns mozdulat a helyes metódus. A szeletelésnél éles kést használjunk, amit előtte érdemes egy kicsit benedvesíteni.

Hmmm, én egészen megéheztem, na és Ti? Remélem ez az éhség ragadós, és már nem kell gondolkodnotok, hogy mi legyen a hétvégi menü. Higgyétek el, ez az étel megéri a pénzét, azon kívül jó móka is lehet közösen megalkotni ezt a csodát a gyerkőcökkel!

 

A cikket írta: Vizi Erzsébet

Képek: pinterest.com, doongji.com, misshangrypants.com, sbs.com, tastespotting.com

Videó: Arirang Culture

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr888902624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása