Ha unjátok már a zacskós snackeket és a szalámis szendvicset, de a hétvégi pikniket vagy kirándulást nem hagynátok ki, akkor itt egy szuper, gyors és testre szabható megoldás az állandó „mit vigyünk magunkkal???” problémára.
Nos, a fent említett piknikes-kirándulós ötlet sajnos közel sem eredeti, mint az sokan tudjátok, a kimbap (김밥, ejtsd. kimbáp) Korea legkedveltebb és legolcsóbb, ennek ellenére rendkívül változatosan elkészíthető piknikezős csemegéje. Sokan a japán sushi-hoz hasonlítják, aminek van is alapja, azonban a szárazon is a tengert idéző hínárlap és a puha rizságy egészen más hozzávalókat ölel magába. Tradicionális, eredeti receptje nincs, mindenki kedve és ízlése szerint válogathat a variánsok közül. A legelterjedtebb a párolt zöldséges (spenót, kínai sárga retek, sárgarépa) marhahússal vagy sült tojással készült változat. Tojás szinte mindig kerül bele (persze ez sem szabály), a marhahúst viszont bátran lehet helyettesíteni sonkával, tonhallal, virslivel, kimcsivel és még sorolhatnánk.
Igen, ez is kimbap. És ez csak egy különlegesség a rengeteg közül.
A kimbap története elég vitatott, sokan a japán gyarmati időszakra (1910-45) datálják a születését, viszont bizonyított tény, hogy a hínár gyűjtése és feldolgozása sokkal korábbra tehető. Sőt, 17. századi források arról is beszámolnak, hogy szárítás után a hínárt rizzsel és különféle köretekkel fogyasztották. Eredettörténete bár bizonytalan lábakon áll, az biztos, hogy régen luxusételnek számított, mára viszont fillérekért megvásárolható.
Itthon kicsit nehezebb a dolgunk, ha kimbap-ot szeretnénk készíteni, hiszen a sárga retek például csak ázsiai élelmiszerboltokban kapható. Jó hír viszont, hogy a könnyebben fellelhető jégcsapretekkel is helyettesíthető, továbbá az esszenciális hínárlapot bármelyik szupermarketben beszerezhetjük.
És hogy ne csak mondjam, de mutassam is, íme egy videó a kimbap tökéletes felgöngyöléséről. Vigyázat! Otthoni kipróbálásra is alkalmas!
A videóban elhangzó eljárásmód szerinti hozzávalók (szakácsunk egy marhahúsos és egy tonhalas változatot készít):
- 400 g főtt rizs, egy evőkanál szezámolajjal, sóval és szezámmaggal ízesítve
- 100 g darált marhahús, 2 evőkanál szójaszósszal, 1 evőkanál cukorral, fél evőkanál zúzott fokhagymával, 1 teáskanál szezámolajjal és borssal ízesítve, majd átsütve vagy 100 g tonhal lecsepegtetve 30 g majonézzel és 1 evőkanál cukorral fűszerezve
- egy uborka (vagy egyéb más zöld zöldség) a belsejétől megszabadítva (fontos, különben elázhat a kimbap), hosszú csíkokra vágva, sózva (állni hagyjuk így pár percig, majd alaposan megtörölgetjük)
- fél sárgarépa felcsíkozva, serpenyőben kevés olajon átforgatva (így jobban kioldódnak a vitaminok)
- sárga retek, felcsíkozva
- 2 tojás omlettként megsütve, felcsíkozva
- perilla levelek (más néven kínai bazsalikom)
Miután az összes hozzávaló készen áll, lefektetjük a hínárlapot és vékonyan eloszlatjuk rajta a rizst, de ne teljesen a szélekig. Ezután jöhet középre a tojás, sárgarépa, uborka, sárga retek, marhahús vagy tonhal.
A göngyölítésnél figyeljünk, hogy se túl lassan, se túl gyorsan tegyük azt, egy határozott, mégis elegáns mozdulat a helyes metódus. A szeletelésnél éles kést használjunk, amit előtte érdemes egy kicsit benedvesíteni.
Hmmm, én egészen megéheztem, na és Ti? Remélem ez az éhség ragadós, és már nem kell gondolkodnotok, hogy mi legyen a hétvégi menü. Higgyétek el, ez az étel megéri a pénzét, azon kívül jó móka is lehet közösen megalkotni ezt a csodát a gyerkőcökkel!
A cikket írta: Vizi Erzsébet
Képek: pinterest.com, doongji.com, misshangrypants.com, sbs.com, tastespotting.com
Videó: Arirang Culture