Korea in Hungary

Egy falat és egy korty koreai tavasz

Hwajeon, az azáleás rizssüti

2016. május 24. - Koreai Kulturális Központ

Koreában ilyenkor tombol a tavasz, április és május színpompás virágszőnyeggel borítja be a hegyeket, völgyeket, de még a télen megszürkült nagyvárosokat is. S nemcsak a sok ezer virág színe, hanem illata is elkápráztat és merészen elcsábít bárki emberfiát. Ki ne tudná, hogy a virágoknak a távoli Keleten különleges kultusza van, s a legtöbbjüket fel is használják ételek, teák, sőt szeszesitalok készítéséhez, sőt! Egyszerűen csak megeszik őket. De vigyázat! Az ott élő, ehető virágok közül a mifelénk fellelhető fajták némelyike halálos méreg lehet…

1_kep_masolata.jpg

Amit megeszel, megiszol, az orvosság vagy méreg

„Amit megeszel, az a gyógyszered vagy a halálod” – tartja egy régi koreai mondás, s ők ezt ezredéves, géneken át örökített kódok szerint a legnagyobb tiszteletben is tartják. A növények, virágok gyógyító erejét a mai napig használják ugyanúgy, mint a már rég letűnt korokban, mikor máig híres receptek születtek. Ilyen az egyik leghíresebb tavaszi sütemény, amit a Joseon királyi udvarban is használt receptúrák gyűjteményében, az 1849-ből származó Dongguk Sesigi-ben (동국세시기, ejtsd: tongukszesigi) találtak meg: a tavasz illatát és ízét idéző hwajeon (화전,  hvácsan), vagyis a koreai azáleás rizssütemény.

3_kep_masolata.jpg

A finomságot az azálea szirmok felhasználásával készített, puncsnak nevezett, de leginkább teához hasonló itallal illett, s illik fogyasztani ma is. S mint oly sok emblematikus étel Koreában, természetesen ez is egy természeti jelenség idejéhez és a hozzá kapcsolódó ünnephez köthető. Ez pedig a tavasz, vagyis a holdnaptár szerinti harmadik hónap harmadik napjának beköszönte, a Samjitnal (삼짇날, számdzsitnál). A Dongguk Sesigi nemcsak a részletes recepttel látja el az olvasót, de arról is beszámol, hogy Samjitnal alkalmával a király és népes szolgálóserege ellátogat a Biwon-kertbe (más néven:Titkos kert), hogy részt vegyenek az azálea szirmaival díszített rizssütemény elkészítésének ceremóniáján, a királyné és kísérete pedig illatos italokat főznek a lila szirmokból és más gyógyhatású növényekből.      

4_kep_masolata.jpg

A gluténes, ragadós rizsből készült sütemény könnyed és kissé dióízű aromája kiválóan harmonizál a méz édes ízével, a virág szirmainak formájával, illatával, ennél fogva nemcsak az ízlelőbimbókat, hanem a szemet is gyönyörködteti. Az azálea puncs a virág szirmainak, az omija (omidzsá) bogyó, valamint méz felhasználásával készül, és jobb kísérőitalt el sem lehet képzelni ehhez a különleges édességhez. Az omiját (kínai kúszómagnólia) nálunk egyébként életbogyó vagy ötízű bogyó néven is ismerik, utóbbi nevét arról az öt domináns ízről kapta, amit érezni lehet, ha belekóstolunk.

2_kep_masolata.jpg

Figyelem!

Mielőtt azonban nyakunkba vesszük a várost, hogy a legközelebbi virágárusnál beszerezzünk egy cserép azáleát vagy megdézsmáljuk a szomszéd virágzó rododendron (azálea) bokrát és nekilássunk azáleás rizssütit készíteni, olvassuk el az alábbi figyelmeztetést:

A nálunk és Európa-szerte fellelhető azálea (Rododendron) valamennyi faja és fajtája mérgező, fogyasztása tilos!

S ha már beletörődtünk, hogy legközelebbi koreai látogatásunkig el kell halasztanunk ennek az ínyenségnek az elkészítését, azért olvassuk el a receptet, hiszen van számos olyan virágfajta nálunk is, amely ehető, s amellyel kidekorálhatjuk a rizssüteményünket. (Az ezzel kapcsolatos tájékoztató a cikk végén található linkre kattintva érhető el.)

Azáleás rizssüti

*Hozzávalók:

  • 5 csésze gluténes rizs vagy 10 csésze rizsliszt
  • 1 evőkanálnyi só
  • 1 csésze forró víz
  • 20 azálea fej szirmokkal
  • méz vagy cukorszirup
  • növényi olaj a sütéshez

** Elkészítés:

  • Mossuk meg a rizst és legalább 12 órára áztassuk be! Szárítsuk meg jól, adjuk hozzá a sót, majd őröljük finom lisztté!
  • Adjuk hozzá a forró vizet és gyúrjunk sima tésztát, formáljunk vagy vágjunk belőlük kis korongokat!
  • Távolítsuk el a virág szárát és porzószálait, majd mossuk meg alaposan a szirmokat! Terítgessük ki egy tálon és hagyjuk megszáradni őket!
  • Cseppentsünk kevés olajt egy serpenyőbe, kenjük szét, majd alacsony tűzön lassan süssük meg a kis korongokat! Mikor egyik oldala enyhén aranyszínű, óvatosan és szimmetrikusan helyezzük el rajtuk a virágszirmokat!
  • Finoman permetezzük meg a cukorsziruppal vagy mézzel!

Azálea puncs

*Hozzávalók:

  • 1 csésze ötízű bogyó (omija)
  • 10 fej azálea szirmai
  • 12 csésze víz
  • 1 csésze méz
  • 2/3 cukorszirup
  • 1/3 mungóbabból készült keményítő
  • 1 teáskanálnyi fenyőmag

8_kep_masolata.jpg

**Elkészítés:

  • Forraljuk fel a vizet, majd hagyjuk kihűlni! Az ötízű bogyót legalább 12 órán keresztül áztassuk be ebbe a vízbe, hogy a színe sötét rózsaszínű (azálea-színű) legyen! Finom szűrőn vagy gézen keresztül gondosan szűrjük át, hogy teljesen tiszta lét kapjunk!
  • Adjuk hozzá a mézet és a cukorszirupot, így fokozva a szín- és ízhatást, cukorszirup helyett több mézet is lehet hozzátenni!
  • Szabadítsuk meg a virágot a szárától és a porzószálaitól! A szirmokat mártsuk vízbe, majd rakjuk ki tányérra, hogy megszáradjanak, majd finoman forgassuk meg őket a keményítőben! Egy-két másodpercre mártsuk meg őket forró vízben, majd tegyük hideg vízbe, hogy lehűljenek, s így megtartsák a színűket!
  • Végül öntsük szét az ötízű bogyó levét csészékbe, helyezzük bele arányosan a szirmokat, és díszítsük a tetejét fenyőmaggal!

Hmmm…. ez tényleg király!  

S végül, ahogy ígértük, mellékelünk két linket az ehető virágokról, illetve egy kis ötlet, hogy hogyan készítsünk virágos nyalánkságokat:  

link1

link2

 

A cikket írta: Csajka Edit

Forrás: Koreanet

Képek forrása: Koreanet, Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr168742438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kata58 2016.05.27. 13:59:16

Nagyon tetszik a cikk! köszönet hogy olvashattam.