Koreában ilyenkor tombol a tavasz, április és május színpompás virágszőnyeggel borítja be a hegyeket, völgyeket, de még a télen megszürkült nagyvárosokat is. S nemcsak a sok ezer virág színe, hanem illata is elkápráztat és merészen elcsábít bárki emberfiát. Ki ne tudná, hogy a virágoknak a távoli Keleten különleges kultusza van, s a legtöbbjüket fel is használják ételek, teák, sőt szeszesitalok készítéséhez, sőt! Egyszerűen csak megeszik őket. De vigyázat! Az ott élő, ehető virágok közül a mifelénk fellelhető fajták némelyike halálos méreg lehet…
Amit megeszel, megiszol, az orvosság vagy méreg
„Amit megeszel, az a gyógyszered vagy a halálod” – tartja egy régi koreai mondás, s ők ezt ezredéves, géneken át örökített kódok szerint a legnagyobb tiszteletben is tartják. A növények, virágok gyógyító erejét a mai napig használják ugyanúgy, mint a már rég letűnt korokban, mikor máig híres receptek születtek. Ilyen az egyik leghíresebb tavaszi sütemény, amit a Joseon királyi udvarban is használt receptúrák gyűjteményében, az 1849-ből származó Dongguk Sesigi-ben (동국세시기, ejtsd: tongukszesigi) találtak meg: a tavasz illatát és ízét idéző hwajeon (화전, hvácsan), vagyis a koreai azáleás rizssütemény.
A finomságot az azálea szirmok felhasználásával készített, puncsnak nevezett, de leginkább teához hasonló itallal illett, s illik fogyasztani ma is. S mint oly sok emblematikus étel Koreában, természetesen ez is egy természeti jelenség idejéhez és a hozzá kapcsolódó ünnephez köthető. Ez pedig a tavasz, vagyis a holdnaptár szerinti harmadik hónap harmadik napjának beköszönte, a Samjitnal (삼짇날, számdzsitnál). A Dongguk Sesigi nemcsak a részletes recepttel látja el az olvasót, de arról is beszámol, hogy Samjitnal alkalmával a király és népes szolgálóserege ellátogat a Biwon-kertbe (más néven:Titkos kert), hogy részt vegyenek az azálea szirmaival díszített rizssütemény elkészítésének ceremóniáján, a királyné és kísérete pedig illatos italokat főznek a lila szirmokból és más gyógyhatású növényekből.
A gluténes, ragadós rizsből készült sütemény könnyed és kissé dióízű aromája kiválóan harmonizál a méz édes ízével, a virág szirmainak formájával, illatával, ennél fogva nemcsak az ízlelőbimbókat, hanem a szemet is gyönyörködteti. Az azálea puncs a virág szirmainak, az omija (omidzsá) bogyó, valamint méz felhasználásával készül, és jobb kísérőitalt el sem lehet képzelni ehhez a különleges édességhez. Az omiját (kínai kúszómagnólia) nálunk egyébként életbogyó vagy ötízű bogyó néven is ismerik, utóbbi nevét arról az öt domináns ízről kapta, amit érezni lehet, ha belekóstolunk.
Figyelem!
Mielőtt azonban nyakunkba vesszük a várost, hogy a legközelebbi virágárusnál beszerezzünk egy cserép azáleát vagy megdézsmáljuk a szomszéd virágzó rododendron (azálea) bokrát és nekilássunk azáleás rizssütit készíteni, olvassuk el az alábbi figyelmeztetést:
A nálunk és Európa-szerte fellelhető azálea (Rododendron) valamennyi faja és fajtája mérgező, fogyasztása tilos!
S ha már beletörődtünk, hogy legközelebbi koreai látogatásunkig el kell halasztanunk ennek az ínyenségnek az elkészítését, azért olvassuk el a receptet, hiszen van számos olyan virágfajta nálunk is, amely ehető, s amellyel kidekorálhatjuk a rizssüteményünket. (Az ezzel kapcsolatos tájékoztató a cikk végén található linkre kattintva érhető el.)
Azáleás rizssüti
*Hozzávalók:
- 5 csésze gluténes rizs vagy 10 csésze rizsliszt
- 1 evőkanálnyi só
- 1 csésze forró víz
- 20 azálea fej szirmokkal
- méz vagy cukorszirup
- növényi olaj a sütéshez
** Elkészítés:
- Mossuk meg a rizst és legalább 12 órára áztassuk be! Szárítsuk meg jól, adjuk hozzá a sót, majd őröljük finom lisztté!
- Adjuk hozzá a forró vizet és gyúrjunk sima tésztát, formáljunk vagy vágjunk belőlük kis korongokat!
- Távolítsuk el a virág szárát és porzószálait, majd mossuk meg alaposan a szirmokat! Terítgessük ki egy tálon és hagyjuk megszáradni őket!
- Cseppentsünk kevés olajt egy serpenyőbe, kenjük szét, majd alacsony tűzön lassan süssük meg a kis korongokat! Mikor egyik oldala enyhén aranyszínű, óvatosan és szimmetrikusan helyezzük el rajtuk a virágszirmokat!
- Finoman permetezzük meg a cukorsziruppal vagy mézzel!
Azálea puncs
*Hozzávalók:
- 1 csésze ötízű bogyó (omija)
- 10 fej azálea szirmai
- 12 csésze víz
- 1 csésze méz
- 2/3 cukorszirup
- 1/3 mungóbabból készült keményítő
- 1 teáskanálnyi fenyőmag
**Elkészítés:
- Forraljuk fel a vizet, majd hagyjuk kihűlni! Az ötízű bogyót legalább 12 órán keresztül áztassuk be ebbe a vízbe, hogy a színe sötét rózsaszínű (azálea-színű) legyen! Finom szűrőn vagy gézen keresztül gondosan szűrjük át, hogy teljesen tiszta lét kapjunk!
- Adjuk hozzá a mézet és a cukorszirupot, így fokozva a szín- és ízhatást, cukorszirup helyett több mézet is lehet hozzátenni!
- Szabadítsuk meg a virágot a szárától és a porzószálaitól! A szirmokat mártsuk vízbe, majd rakjuk ki tányérra, hogy megszáradjanak, majd finoman forgassuk meg őket a keményítőben! Egy-két másodpercre mártsuk meg őket forró vízben, majd tegyük hideg vízbe, hogy lehűljenek, s így megtartsák a színűket!
- Végül öntsük szét az ötízű bogyó levét csészékbe, helyezzük bele arányosan a szirmokat, és díszítsük a tetejét fenyőmaggal!
Hmmm…. ez tényleg király!
S végül, ahogy ígértük, mellékelünk két linket az ehető virágokról, illetve egy kis ötlet, hogy hogyan készítsünk virágos nyalánkságokat:
A cikket írta: Csajka Edit
Forrás: Koreanet
Képek forrása: Koreanet, Pinterest