2018 – harminc év után ismét olimpia
2016. május 18. írta: Koreai Kulturális Központ

2018 – harminc év után ismét olimpia

Így készül PyeongChang!

Sokan emlékezhetnek még 1988-ra, a szöuli nyári olimpiai játékokra, ahol talán először figyeltünk fel ennek a kis országnak a jelentőségére. Dél-Korea ismét lehetőséget kapott — a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2011 nyarán döntött arról, hogy PyeongChang (평창, ejtsd: Pjongcsáng) adhat otthont a XXIII. téli játékoknak 2018-ban. A pályázók között szerepelt München és a francia Annecy városa is, de a dél-koreai város a szavazatok több, mint 50%-át megkapta már az első fordulóban, így a helyszín hamar eldőlt. PyeongChang már pályázott a két előző téli olimpiára is, azonban mindkét alkalommal második helyen végzett csak, pár szavazattal lemaradva a nyertes Vancouvertől és Szocsitól.

pyeongchangborito.jpg

PyeongChang ázsiai viszonylatban már ismert és közkedvelt helyszín a téli sportok szerelmeseinek, azonban nyugaton kevésbé ismert még a város neve. Sokan keverik például az észak-koreai főváros nevével is, hiszen az angol átírás szerinti „Phongyang” tényleg hasonlít rá. Ezért döntöttek úgy, hogy az olimpián nagy „C” betűvel emelik ki a dél-koreai várost, a félreértések elkerülése érdekében.

1_abra.png

A XXIII. téli olimpiai játékok logója

A versenyhelyszínek PyeongChang megyében, PyeongChang és szomszédos városaiban lesznek, minden helyszín maximum harminc percnyire az Olimpiai Stadiontól. A létesítmények magas színvonalon biztosítják majd a versenyzők számára a felkészülést, a nézők számára pedig a felejthetetlen élményt. Számos új épületet terveztek meg az olimpiára, de a már létező komplexumokat is használni fogják. A fő helyszín az Alpensia Cluster központ lesz PyeongChang mellett, ahol biatlon, síugrás és szánkóversenyek kerülnek majd megrendezésre, illetve itt található az Olimpiai Stadion is. A másik főbb központ pedig a Coastal Cluster, a tengerparti Gangneung városában, ahol a műkorcsolya, gyorskorcsolya versenyek és jégkorong mérkőzések kerülnek majd sorra. Ezen kívül lesz még néhány külső helyszín, melyek főleg a sísportoknak adnak otthont. Az építkezések 2015 óta gyors tempóban zajlanak, legtöbbjük már befejeződött, de a teljes beruházás várhatóan csak 2017 őszére lesz kész. Bárkinek kétségei támadhatnak, hogy a helyszínek elég messze vannak Szöultól, és még csak nem is egy nagyváros rendezi meg a játékokat, hanem egy 43 ezer fős megye Gangwon tartományban. Az eddigi beszámolók, tapasztalatok alapján azonban az odalátogatók teljes mértékben elégedettek voltak. Számos ismert külföldi cég kapott helyet a versenyhelyszíneken, a szállodákban megtalálhatóak a nyugati és a koreai konyha ízei is, a szolgáltatások sokrétűek és magas színvonalúak.  A helyszínek gyorsan és egyszerűen megközelíthetőek lesznek a gyakorta közlekedő buszjáratoknak köszönhetően. Valamint az olimpiáig elkészül egy közvetlen, nagysebességű vasútvonal is, ami 68 perc alatt szállítja majd az utasokat Incheon repülőtere és PyeongChang között.

2_abra.gif

A játékok helyszínei

A 2018-as eseményekre készülve rengeteg tesztverseny kerül megrendezésre, melyek közül néhány már idén lezajlott: 2016 februárjában a freestyle (szabad sízés), illetve az alpesi sí világkupa egy-egy futamának adtak otthont Bokwang és Jeongseong síparadicsomai. A versenyek rendben zajlottak le, és a versenykörülmények, a pályák valamennyi résztvevő, illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének és képviselőinek tetszését is elnyerték. Az idei év azonban csak bemelegítésnek számított a jövőre tervezett, mintegy 24 eseményből álló tesztsorozatban.  A szezon már 2016 decemberében megkezdődik az ISU rövidpályás gyorskorcsolya versenyével a Gangneung arénában, majd egészen áprilisig zajlanak a biatlon, snowboard, műkorcsolya, szánkósport és a síelés különböző ágazatainak nemzetközi szintű versenyei. Maga a téli olimpia majd 2018-ban február 9. és 25. között kerül megrendezésre, mintegy 15 sportággal. Magyar érdekeltségünk az előző olimpiák alapján valószínűleg majd a gyors- és műkorcsolyában, curlingben, valamint az alpesi sí, biatlon és sífutás különböző számaiban lesz, de végleges részvételi listára majd csak 2018 januárjában számíthatunk.

3_abra.png

Az Alpensia síugró központ

4_abra.png

A Yongpyong alpesi sípályái

5_abra.png

A Gangneung jeges aréna

 

A cikket írta: Ispán Melinda

Cikk forrásai

http://www.olympic.org/

http://www.pyeongchang2018.org/upload/downloads/pyeongchang2018_web_volume2.pdf

http://www.pyeongchang2018.com

Képek forrása: korea.stripes.com, www.olympic.org, pyeongchang2018.org

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr798727178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása